Kun suomalaiset palkkatyöntekijät karkaavat kesälaitumille, myös monen yrittäjän työsarka hiljenee – halusi sitä tai ei. OPn yksikönpäällikkö Antti Niemelä tietää, että usein erityisesti aloittelevilta yrittäjiltä valmistautuminen hiljaiseen kauteen unohtuu.

– Harmillisen usein se tuntuu tulevan kantapään kautta. Yrityksissä keskitytään paljon siihen, mitä ollaan tekemässä, mutta talouden hoitaminen ja suunnittelu jää helposti toissijaiseksi puuhaksi.

Niemelä korostaa, että taloushallinto ja kassavirran tasapainottaminen ovat kuitenkin keskeisiä menestyvälle liiketoiminnalle.

– Ennen kaikkea juuri sen vuoksi, että bisnes hiljenee ajoittain mutta kiinteät kulut juoksevat. Mutta saattaa myös tulla yllättäviä laskuja tai muita kuluja, joista pitää selviytyä.

Mitä tehdä, jos hiljainen heinäkuu ja kuin seinään loppuneet tilaukset pääsevät yllättämään takavasemmalta? Niemelän viesti on, että peli ei ole vielä menetetty.

– Näihin haasteisiin kyllä yleensä löytyy ratkaisu.

Maksuaikatauluista voi neuvotella

Jos kassassa on vajetta esimerkiksi heinäkuun 15. päivä, perinteisesti yrityksissä on tasattu sitä tililimitillä. Se on tavanomaiseen maksuliiketiliin liitetty luotto-ominaisuus, joka mahdollistaa negatiivisen tilisaldon.

– Lisäksi yrityksellä voi olla laskutettavia saatavia ja maksussa olevia hankintoja, joihin voi yrittää järjestellä joustavamman maksuaikataulun, Niemelä vinkkaa.

Niemelän mukaan jotkut pienyrittäjät pyrkivät valmistautumaan tilausten harvenemiseen pitämällä mahdollisimman pientä tuotevarastoa. Tämä voi kuitenkin kostautua helposti, jos tilauksiin tuleekin yllättävä piikki ja ei ole enää mitään myytävää.

Niemelä kehottaakin yrittäjiä keskittämään huomionsa kokonaiskuvaan ja koko toimitusketjuun.

– Mistä hankitaan ja millä aikataululla, milloin saadaan maksuja ja millä aikataululla. Kannattaa miettiä tätä koko ketjua ennemmin kuin tuijottaa tilin numeroita yksittäisellä hetkellä.

Viime hetken rahoitusratkaisuja, kuten pikavippejä Niemelä ei voi suositella. Ne tulevat usein turhan kalliiksi ja saattavat aiheuttaa yrittäjälle vain lisää unettomia öitä.

Sen sijaan Niemelä kannustaa kaikki raha-asioiden kanssa painiskelevia yrittäjiä hyödyntämään pankkien asiantuntioiden osaamista jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi OPlla löytyy yritysasiakkaalle yhteyshenkilö, jonka kanssa voi selvitellä erilaisia tilanteita.

– Kokemuksen perusteella sanoisin, että suomalaisten on vähän vaikea pyytää apua. Mutta pankkiasiantuntijat laittavat mielellään itsensä likoon ja pystyvät tarjoamaan tietoa, jota yrittäjällä ei välttämättä ole.

Esimerkiksi Niemelä antaa tilanteen, jossa ulkomaille tuotteita vievän yrittäjän on tarkoitus jäädä heinäkuun alussa lomalle. Todellisuudessa hän kuitenkin hermoilee, tuleeko heinäkuun puolessavälissä erääntyvä, tärkeä maksu varmasti tilille eikä pysty rentoutumaan.

– Sen saatavan voi vaikkapa turvata kaupan rahoituksen keinoin siten, että se tulee varmasti perille.

Muista myös omien akkujen lataaminen

Vaikka huolellinen kesäkauteen valmistautuminen olisi tänä vuonna unohtunut, onneksi ensi vuonna voi aina tehdä asiat paremmin. Kun tietää, että asiakkaat ovat lomalla heinäkuun, kannattaa rytmittää myös oma tekeminen sen mukaan.

– Jos ei tapahdu mitään kesällä, voi hyväksyä sen realiteettina ja hyödyntää ajan lomailuun ja itsensä kehittämiseen. Lomailu ja akkujen lataaminen on yrittäjälle älyttömän tärkeää! neuvoo Niemelä.

Niemelän mielestä kesä on myös hyvä hetki eräänlaiselle välitilinpäätökselle. Ennen lomalle hiljentymistä voi käydä läpi, mikä sujui hyvin keväällä ja mitä haluaisi saavuttaa tulevana syksynä. Oman ammattitaidon ja liiketoiminnan kehittämistä on usein helpompi pohtia hieman irrallaan arjesta.

– Riippumatossa rauhoittuessa saattaa syntyä aivan uusia, mahtavia ideoita.

Tutustu OPn tarjoamiin yrittäjän palveluihin.