Kajaanilainen Leenan Puhdistuspalvelu on perheyritys jo kolmannessa polvessa. Leena ja Kari Happo perustivat yrityksen vuonna 1979, ja 90-luvulta eteenpäin myös heidän poikansa Mika Happo alkoi työskennellä siivouspalveluita ja -tuotteita myyvässä firmassa.

Vähitellen hänen roolinsa kasvoi, ja keskustelu sukupolvenvaihdoksesta alkoi tulla ajankohtaiseksi.

Alun perin tarkoituksena oli, että Mika Happo ostaa koko yrityksen itselleen. Vuonna 2016 hän kuitenkin houkutteli vanhemman tyttärensä Minttu Hapon töihin yritykseen. Yhdessä työskentely sujui hyvin.

– Rupesimme pohtimaan, että entä jos ostettaisiinkin yritys yhdessä, Mika Happo kuvailee.

Ajatus kypsyi siihen, että isä ja tytär ostivat molemmat osakeyhtiöstä puolet. Ratkaisu mahdollistaa sen, että kumpikin tekee töitä tasapuolisesti omaan pussiinsa.

Vuonna 2019 Mikan nuorempi tytär, Laura Happo, valmistui lähihoitajaksi ja tuli myös töihin perheyritykseen. Nyt jokainen Happo hoitaa firmassa selkeästi omaa tonttiaan.

– Minttu hoitaa taloushallinnon puolta ja minä pyöritän tuotteiden ja palveluiden myyntiä. Laura taas vastaa kotipalveluiden kehittämisestä, Mika Happo kertoo.

Sukupolvenvaihdos on usein täynnä tunnetta

Mika Happo kertoo, että kuten useille pitkän linjan yrittäjille, myös hänen vanhemmilleen omasta firmasta luopuminen oli jossain määrin vaikeaa. Leena Happo ei vieläkään ole täysin malttanut lopettaa työntekoa, vaan keskittyy nyt aiemmin sivuprojektina pyörittämäänsä askarteluliikkeeseen.

– Kun on tehnyt 40 vuotta töitä oman yrityksen eteen, siihen liittyy paljon tunnetta. Se voi vaikeuttaa myös liiketoiminnan hinnoittelua, Mika Happo pohtii.

Hapoilla prosessia kuitenkin helpotti se, että sitä valmisteltiin kaikessa rauhassa useamman vuoden aikana. Kun päätös sukupolvenvaihdoksesta oli tehty, käytännön paperitöissä auttoi ulkopuolinen yrityskonsultti.

– Se oli todella iso apu, ja saimme sekä yritystoiminnasta luopuvia että meitä ostajia tyydyttävän lopputuloksen.

Suorasukaisuus yhdistää perheyrityksessä

Leenan Puhdistuspalvelu Oy:n omistajuus siirtyi virallisesti Minttu ja Mika Hapon nimiin 3. lokakuuta 2019. Uusilla yrittäjillä on omat haasteensa.

– Isä-tytär-asetelma ei tietenkään ole töissä aina se helpoin. Olemme kuitenkin oppineet jo meille sopivat työtavat ja sen, miten tuuppia toisimme eteenpäin parhaiten, kuvailee 24-vuotias Minttu Happo.

Mika Happo toteaa, että häntä yhdistää tyttäriensä kanssa ainakin suorasukaisuus: myös vaikeat asiat sanotaan ääneen, eikä niitä jäädä hautomaan.

– Välillä sanailumme kuulostaa varmaan ulkopuolisten korvaan jo riitelyltä. Mutta meille se on toimiva tapa käsitellä ristiriidat.

Erityisesti 21-vuotias Laura Happo on uusimpana tulokkaana saanut harjoitella sitä, mitä tarkoittaa rooli oman siskon ja isän työntekijänä. Tärkeää kaikille on se, että perhe- ja työasiat eivät sotkeudu keskenään.

– Joulupöydässä ei puida yrityksen asioita. Eikä myöskään hirvimetsällä, sillä olemme samassa hirviporukassa, Mika Happo toteaa.

Perheyritys on ollut vahvasti läsnä sekä Mika Hapon että hänen tyttäriensä elämässä lapsuudesta saakka. Yhdessä yrittäminen ja puuhaaminen ovat aina olleet osa perheen arkea.

– Hiljattain eräs asiakas kysyi, että olenko se sama tyttö, joka piti lapsena omaa kioskiaan tuolla toimiston nurkassa. Meidät kyllä tunnistetaan isämme tyttäriksi, Laura Happo kertoo ja nauraa.

Kotipalvelut tulevat kasvamaan

Siivousyrityksen palvelukokonaisuus koostuu neljästä osa-alueesta: siivouspalveluista, hoivapalveluista, alan aineiden, välineiden ja koneiden myynnistä sekä konsultointi- ja koulutuspalveluista. Työntekijöitä on parisenkymmentä.

Nyt toimintaa on tarkoitus laajentaa erityisesti kotipalvelupuolella, jossa riittää kysyntää.

– Kotipalvelu voi tarkoittaa siivouksen ohella esimerkiksi kaupassakäyntiä, lakanoiden vaihtoa tai koiran lenkittämistä. Olemme käyttäneet asiakkaita myös parturissa ja jalkahoidoissa, Minttu Happo sanoo.

Tulevaisuudessa yrittäjät suunnittelevat ottavansa palveluihin mukaan lisäksi kotisairaanhoidon, jonka tarve on kasvussa.

Palvelualan yrityksessä myös yleisen asiakaspalvelun rooli korostuu entisestään, ajattelee Mika Happo.

– Siksi olen ylpeä siitä, että sekä Laura että Minttu ovat loistavia asiakaspalvelijoita. Heiltä löytyy aitoa halua auttaa ja kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä kiperissäkin tilanteissa.

Tyttäret taas kehuvat isänsä pitkää kokemusta ja sen tuomaa ymmärrystä yritystoiminnan heilahduksista.

– Isä jaksaa kiertää kenttää ja messuja niin aktiivisesti, että tietää aika tarkasti, mitä siivousalalla tapahtuu. Hänellä on hyviä ajatuksia siihen, miten voimme pysyä pinnalla myös tulevaisuudessa, Laura Happo sanoo.