Yli 100 flipperiä omistavan Mika Marttisen innostus pelikoneisiin syntyi huoltoasemilla ja baareissa 90-luvulla. Vaikka harrastus hiipui lähes vuosikymmeneksi, miehen kipinä flippereihin säilyi silti vuosien yli. Kun Marttinen lopulta päätti ostaa yhden flipperin, viereen alkoi nopeasti ilmestyä uusia koneita.

– Hankkimieni koneiden myötä idea pelihallista alkoi hiljalleen kypsyä. Todella moni oli puhunut minulle siitä, että haluaisi päästä pelaamaan. Päätin kokeilla pitää hallia auki ja katsoa, miten hyvin kävijät löytävät paikalle.

Koska Marttinen oli ollut yrittäjä jo pitkään, päätös pelihallin perustamisesta syntyi lopulta aika helposti.

– Vuosien saatossa flipperikokoelmani oli kasvanut sen verran suureksi, että kaikki koneet eivät enää mahtuneetkaan kotiini. Halusin kokeilla, miten hyvin koneet toimisivat operointikäytössä. Laajensin reviiriä ensin naapurikaupunkeihin ja tällä hetkellä koneitani on pelattavissa laajasti Etelä-Suomen alueella.

Mikkelin keskustassa sijaitseva Pinball 21 -pelihalli on tällä hetkellä auki yhden illan viikossa.

– Mikkelin asukasmäärä asettaa sen rajoituksen, että kävijöitä ei välttämättä riittäisi jokaiselle illalle. Yleisten peli-iltojen lisäksi järjestän tapahtumia yksityisiin tilaisuuksiin ja yrityksille. Taloudellisesti niillä on iso merkitys.

Flipperit elävät uutta kukoistuskauttaan

Pelihallinsa suhteen Marttinen ei haikaile suuria.

– Jos saan pelihallin tulolla katettua vuokran, se riittää minulle. Tämä on samalla varastoni, työtilani ja toimistoni. Jos homma pyörii nykyiseen tahtiin, olen tyytyväinen.

Flipperien uudesta tulemisesta kertoo osaltaan se, että Suomessa järjestettävien kilpailujen määrä on noussut suuresti viimeisen viiden vuoden aikana. Marttisen mukaan rakkaan harrastuksen muuttuminen työksi on johtanut siihen, että flippereistä on tullut enemmän välineitä.

– Alussa kieltämättä mietitytti se, muuttuuko harrastus kokonaan työn vuoksi. Toisaalta kilpailutoiminta on kuitenkin hyvin erilaista, vaikka samojen laitteiden ääressä ollaankin. Minunkaan ei tarvitse enää iltaisin pelailla, kun testailen näitä koneita työni puolesta niin paljon.

Hyvän koneen arvo nousee pelatessa

Noin 140-150 kiloa painavien flipperien kerääminen ei ole yksinkertaisinta puuhaa, sillä logistinen puoli asettaa keräilylle omat haasteensa. Uusia koneita saa ostettua niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

– Tällä hetkellä markkinat ovat hieman heikommat Suomessa, koska harrastajia on tullut paljon lisää ja koneet liikkuvat omistajalta toiselle niin nopeasti. Vaikka keräämiseen liittyykin omat haasteensa, kaikkeen löytyy kyllä keinot. Vuosien varrella olen oppinut, miten näiden koneiden kanssa kannattaa toimia.

Marttisen mukaan flipperi voi olla myös erittäin hyvä sijoituskohde.

– Parhaimmillaan omistamani flipperin arvo on noussut nelinkertaisesti. Kyllä näissä on rahat aika turvassa, mutta huonoa konetta ei tietenkään kannata ostaa kalliilla. Harvassa ovat tällaiset laitteet, joiden hinta nousee keräilyn, pelaamisen ja käyttämisen lomassa.

Uusi sukupolvi on löytämässä flipperit

Marttisen pelihallissa käy myös nuoria asiakkaita, vaikka suurimman markkinaryhmän muodostavatkin 30-50-vuotiaat pelaajat.

– Flippereitähän ei ollut noin 10 vuoteen oikein missään, koska toiminta hyytyi niin pahasti. Uutta sukupolvea tulee ennen kaikkea meidän keski-ikäisten lapsista. Tällä hetkellä suurin osa operoinnissa olevista flippereistä on baareissa, mikä toisaalta rajaa asiakaskuntaa täysi-ikäisiin.

Flipperi on monelle tuttu pelikone, mutta kovin moni ei ole tullut ajatelleeksi, että niillä voisi tehdä elantonsa. Mikä flippereissä oikein viehättää pelihallin omistajaa?

– Sitähän sanotaan, että pyörivä liike kiehtoo hulluja, Marttinen sanoo nauraen.

– Jokainen peli on aina erilainen ja tehtävät vaihtelevat suuresti koneiden välillä. Tässä pystyy kehittymään aina lisää ja omaa tasoaan voi mitata erilaisissa kilpailuissa.

Pelihallinsa tulevaisuuteen Marttinen suhtautuu luottavaisesti.

– Uskon pitäväni tätä joka tapauksessa, sillä tapahtumia ja kilpailuja on kuitenkin sen verran paljon. Minut on yllättänyt se, että vanhemmat videopelit ovat olleet hyvin suosittuja ja siksi olenkin lisännyt myös niiden määrää. Aika näyttää, järjestetäänkö hallissa myös toinen viikoittainen peli-ilta.