Kun mantereelta suuntaa Orslandetin saarelle, meri ylitetään kahteen otteeseen: ensin kuljetaan sillan yli ja loppumatka lossin kyydissä. Kyläkauppias Anne Ek kulkee tämän matkan lähes päivittäin. Saarella sijaitsee hänen yrityksensä, kyläkauppa Barösunds Boden.

Jos Ek ja hänen yhtiökumppaninsa Linda Hellström-Pasanen ja Petteri Pasanen eivät olisi ottaneet vuonna 2015 vetovastuuta kyläkaupasta, sen toiminta olisi saattanut loppua kokonaan. Saaren asukkaille ja kesävieraille se olisi ollut iso takaisku.

– Olisi ollut harmi, jos täältä olisi kauppa kadonnut kokonaan. Varsinkin kun tiesi, että täällä on mahdollisuuksia pyörittää ja kehittää toimintaa.

Ennen yrittäjäksi lähtemistä Ek työskenteli kaupalla myymäläpäällikkönä. Kyläkauppa oli siis hänelle entuudestaan tuttu.

Parhaillaan käynnistymässä on yrityksen hektisin sesonki, ja varsinkin juhannuksesta elokuulle kaupalla käy kova hulina.

– Myynti monikymmenkertaistuu kesällä. Sen avulla voi pitää kaupan myös talvella auki.

Kyläkaupat hupenevat

Kyläkauppojen määrä on yleisesti vähentynyt Suomessa. Vuonna 2016 niitä oli 275, kun vielä vuonna 2002 niitä oli 704. Kymmenen vuotta sitten toimi 507 kyläkauppaa.

Ekin mukaan tämä ei ole ihme, sillä kyläkauppayrittäjyys vaatii paljon. Hinnat ovat korkeammat kuin isommissa kaupoissa, jotka houkuttelevat kuluttajia myös laajemmalla valikoimallaan.

– Minulla on ikävä oletus, että kyläkauppoja tulee kuolemaan pois, vaikka kauppiaat eivät haluaisi niistä luopua. Kilpailukyky ei ole lähellekään sellainen kuin sen pitäisi olla.

Yksi syy tähän on kaupankäynnin kausiluonteisuus. Kesällä tehdään kauppaa niin paljoin kuin voidaan. Syksy tuntuu puolestaan Ekin mukaan kuvainnollisesti siltä kuin ajaisi täydellä vauhdilla tiiliseinään. Kaikki hiljenee hetkessä.

Tähän asti saaren kauppa on toiminut ympärivuotisesti ja päivä kerrallaan. Varsinkin siirtymä kesäsesongista talvikauteen on suuri.

Yrittäjältä kyläkaupan pyörittäminen vaatii myös pitkäjänteisyyttä ja yrittäjähenkisyyttä.

– Positiivinen ajattelutapa on välttämätön. Jos ei usko siihen, mitä itse tekee, voi olla vaikeuksia saada asiat tehtyä. Välillä tuntuu, että usko loppuu, mutta sitten saa voimaa.

Enemmän kuin kauppa

Bärosundin kyläkaupan merkitys on suuri koko saarelle. Kauppatoiminnan lisäksi kaupalta voi ostaa polttoainetta, ja sen yhteydessä toimii ravintola ja kesäkahvila, jossa on A-oikeudet.

– Täällä on myös Inkoon apteekin lääkekaappi, jossa on peruslääkkeitä, kuten antihistamiinia, lääkettä päänsärkyyn ja rasvoja. Se on todella palveleva lisä.

Ja jos asiakas toivoo jotain, mitä ei löydy valikoimasta, Ek selvittää, voisiko puuttuvan tuotteen hankkia. Kyläkaupalle voi esimerkiksi tilata puutavaraa.

Kyläkaupan perusvalikoimissa on Ekin mukaan paljon lähituotteita. Kauppa sulkeutuu kuudelta, mutta päivä jatkuu usein tuotteiden noudolla suoraan tuottajilta. Muuten tukku hoitaa kaupan perustuotteiden kuljetukset saarelle.

Kyläkauppa Barösunds Boden on hyvä kohtaamispaikka. Paikalliset ja kesävieraat ovat tulleet kauppiaalle vuosien myötä tutuiksi. Kuva: Anne Ek

Asiakkaat ovat työssä parasta

Kesän korvalla saarelle saapuu kesäasukkaita. He ja paikalliset satakunta asukasta ovat tulleet Ekille vuosien mittaan tutuiksi.

– Tunnen asiakkaat nimeltä ja oikeasti odotan, koska esimerkiksi Heikki tulee. Heitä tulee ihan ikävä talven aikana. Tämä on myös monelle asiakkaalle sellainen perinne, että tullessaan mökille he tulevat ensimmäiseksi tervehtimään ja syksyllä lähtiessään kiittämään. Toivotellaan hyvät joulut ja muut.

Saarelle saapuu vieraita myös Itämerta pitkin. Kyläkaupan läheisyydessä on 40 venepaikkaa, jotka ovat usein viikonloppuisin täynnä.

– Asiakkaita tulee ympäri Itämerta. Moni tulee Virosta, Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista. Jokin aika sitten oli norjalaisia melojia, jotka olivat tulleet kajakeilla. Suomen saaristo on niin erilainen, ja ihmiset tulevat tänne mielellään purjeveneillä.

Toiveissa olisikin lämmin ja aurinkoinen sää – se vaikuttaa asiakasmääriin eniten.

Asiakkaat ovat Ekin mukaan myös suurin syy siihen, että hän jatkaa kyläkauppiaana.

– He ovat parasta, mitä on. Täällä minulla on todella ihanat asiakkaat ja minä jatkan mielelläni työtäni. Kyllä lähden ihan hymyssä suin töihin. Varsinkin tällaisella pienellä saarella kaikki tuntevat suurimman osan asukkaista.