Ravintoloitsija Aki Mursu on mies Kauppuri 5:n luovien ideoiden takana. Vuosien saatossa hän on usein miettinyt, miten lapset voitaisiin huomioida omana kohderyhmänään mahdollisimman hyvin.

– Oulun ravintola on ollut nyt yli kahdeksan vuotta toiminnassa. Tuossa ajassa ensimmäiset kanta-asiakkaamme ovat ehtineet pariutua ja lisääntyä ja nyt he käyvät usein meillä syömässä lastensa kanssa. Myös omat lapseni ovat tällä hetkellä 5- ja 10-vuotiaita, joten sekin vaikutti osaltaan idean syntymiseen.

Mursu päätti yhdessä muun henkilökunnan kokeilla, miten paljon ravintolassa riittäisi kysyntää pelkästään lapsille suunnatulle burgerille. Asiakkaiden keskuudessa uusi Mini-Cheddar-hampurilainen on otettu hyvin vastaan.

– Meillä on käynyt erittäin tyytyväisiä lapsiasiakkaita. Käytännössä he saavat saman evään kuin aikuisetkin, mutta vain pienemmässä koossa. Lasten mielestä mikään ei ole niin ärsyttävää, kuin annoksen jakaminen sisarusten kanssa. Nyt heillä on täysin oma tuotteensa, josta he voivat nauttia rauhassa.

Lapsille suunnattua annosta on kysytty niin paljon, että lähileipomoilta tulevat tuoreet sämpylät ovat ajoittain loppuneet kesken. Suuren suosion ansiosta Mursu korostaakin sitä, että kyseessä on nimenomaan lapsille tarkoitettu hampurilainen.

– Tätä hampurilaista myydään vain alle 14-vuotiaille lapsille ja sillä hyvä. Saimme kyllä heti kriittistä palautetta muutamilta aikuisasiakkailta, jotka olisivat halunneet tilata itselleen lasten burgerin.

Ravintoloitsijalla on hyvät perusteet siihen, miksi tuotetta myydään ainoastaan lapsille.

– Jos alamme myymään samaa tuotetta myös aikuisille, siinä käy helposti niin, että aikuiset ovat aamupäivän aikana ehtineet syödä lapsille tarkoitetut hampurilaiset. Kun lapsiasiakkaat tulevat iltapäivällä, hampurilaista ei olekaan enää tarjolla.

Lapsiasiakkaat huomioidaan myös muuten

Hiljattain Oulusta Tampereelle laajentanut Kauppuri 5 pyrkii huomioimaan lapsiasiakkaat ruoka-annosten lisäksi myös muuten.

– Pikkuväelle löytyy istumismahdollisuudet molemmista paikoista. Oulun ravintolassa on käytössä tyttäreni vanha syöttötuoli, jota olen joutunut vähän korjailemaan. Tampereen päästä löytyy uusitun inva-WC:n yhteydestä myös lastenhoitotila.

Mursun mukaan on oma haasteensa saada lasten mielenkiinto säilymään aterioinnin yhteydessä. Kauppuri 5:ssa tätä varten on kehitetty persoonallinen ratkaisu.

– Lapset jaksavat hetken aikaa syödä ja olla, mutta vaativat heti sen jälkeen jotain toimintaa. Oulussa ratkaisimme tämän jo vuonna 2013 siten, että laitoimme pikkukipot täyteen tusseja ja annoimme asiakkaille luvan alkaa piirtämään seiniin.

Erikoiselta kuulostava idea otettiin varsinkin lasten keskuudessa todella hyvin vastaan.

– Jos lapselle sanotaan, että kotona ei saa piirtää seiniin, mutta tässä sedän baarissa saa, voitte vain kuvitella mitä tapahtuu. Viiden vuoden jälkeen ravintolassa on seinät pullollaan kaikennäköisiä taideteoksia.

– Kun menemme oman perheen kanssa syömään, omat lapsenikin haluavat joka ikinen kerta jättää seinään oman puumerkkinsä, Mursu kertoo.

Ilman persoonallisuutta on vaikea erottua

Alkuperäinen idea ravintolan perustamiseen kehkeytyi Oulun Kauppurin paikalla sijainneen, sittemmin konkurssiin menneen fine dining -ravintolan tiloissa. Kun aiempi ravintola meni nurin, Mursulla oli koko talvi aikaa miettiä uransa seuraavaa siirtoa entisen työpaikkansa tyhjissä tiloissa.

– Sen talven aikana pohdin, mitä täällä Oulun keskustassa ei vielä ole ja millaiselle ravintolalle täällä voisi olla kysyntää. Päätin sitten ostaa oman konkurssiin menneen työpaikkani pois ja laittaa siihen paikalle Kauppurin.

Mursun mukaan ajoitus ravintolan perustamisesta osui nappiin, sillä juuri tuolloin elettiin viimeisimmän lama-aallon jäkeistä nousuvaihetta. Oikean ajoituksen lisäksi hän nostaa ravintolan menestyksen salaisuudeksi maistuvat, käsintehdyt annokset.

– Teemme burgerit suoraan käsityönä, valehtelematta juuri sillä tavalla, kuin itseämme mainostamme ja markkinoimme. Valmistamme tuoreista raaka-aineista hyvin persoonallisia, omannäköisiä tuotteita.

Yhteensä Kauppuri 5:n valikoimista löytyy 15 erilaista burgeria. Annokset ovat pääsääntöisesti samoja molemmissa ravintoloissa, mutta lounaat ja kausiburgerit tuovat vaihtelua ravintoloiden tarjontaan.

Talon suosituimmasta annoksesta ei ole epäselvyyttä. Pihviä, pekonia, possunniskaa sekä paahtopaistia sisältävää Teurastajaa kysytään ylivoimaisesti eniten.

– Mietimme aikoinaan, että mitähän asiakkaat sanoisivat, jos laitettaisiin tarjolle burgeri, jossa olisi periaatteessa vain pelkkää lihaa välissä. Hyvästä vitsistä kehkeytyi täydellinen liikeidea, Mursu naurahtaa.

Oulusta Tampereelle

Oulun ravintolan suosio kannusti Mursua miettimään toiminnan laajentamista myös muualle Suomeen. Hän oli monta vuotta haaveillut ravintolasta nimenomaan Tampereella, sillä hän näkee kaupungissa paljon yhtäläisyyksiä Ouluun verrattuna.

– Tampere ei ole niin suuri ja massiivinen kaupunki kuin Helsinki, vaan se on huomattavasti helpommin hallittava ja lähestyttävä. Lisäksi Oulusta on ihan sopiva etäisyys Tampereelle.

Viime kesänä mahdollisuus laajentua Tampereelle tuli vastaan ikään kuin tarjottimella.

– Hyvä ystäväni, yökerho Ihkun omistaja Tomi Keisala sai tietää, että Tampereen Ihkun naapurista on lähdössä ruokaravintola pois. Päätimme tehdä yhteisprojektin, poistaa seinät välistä ja nyt meillä on ravintolat saman katon alla.

Kauppuri 5:n kaikesta toiminnasta huokuu persoonallisuus ja luovuus. Mursun mukaan kaikki omintakeiset ideat ovat lähtöisin hänen omasta päästään.

– Jos ravintola haluaa erottua, pelkällä halpuuttamisella ja viikoittaisilla tarjouksilla ei voi pärjätä. Ihmiset turtuvat sellaiseen. Me haluamme tehdä tarpeeksi tutun ja kiinnostavan, mutta silti päivästä toiseen jollain tavalla uusiutuvan ja tasonsa säilyttävän ravintolan. Se on mielestäni elinehto tänä päivänä.

Mursu on alusta saakka halunnut kehittää Kauppurista niin hyvän ravintolan, että hän asioi siellä mielellään myös itse.

– Käyn edelleen syömässä molemmissa ravintoloissani viikoittain joko lasteni kanssa tai ilman. En ole kyllästynyt omiin tuotteisiini kahdeksan vuoden jälkeenkään.

Tutustu OPn tarjoamiin yrittäjän palveluihin.