Nykyisin Heidi Jokela, 52, ei koskaan syytä säätä. Hänestä Lappi on hurmaava – satoi tai paistoi.

–Mielestäni täällä on paljon enemmän kuin neljä vuodenaikaa, tunturimaisemaa sinisen hetken aikaan esittelevä Jokela sanoo.

Juuri nyt ympärillä näyttää maagiselta. Levillä on ennätyksellinen määrä lunta, ja taivaan lisäksi myös muu luonto sinertää.

Jokela erottuu turisteista pukeutumisensa perusteella. Luuhka eli hupullinen viitta on hänen itse tekemänsä. Jalassaan hänellä on perinteiset, hylkeennahkaiset kävelytossut.

–Näitä ei etelän vesi- ja räntäsateissa voisi käyttää, helsinkiläissyntyinen nainen virnistää.

Sää oli merkittävä tekijä jo silloin, kun koko aikuisikänsä ulkomailla asunut Jokela palasi Suomeen.

–Viihdyin Helsingissä vain pari kuukautta ennen kuin totesin, että sinne pimeän ja loskan keskelle en jää, hän sanoo.

Sisiliassa samaa jylhyyttä kuin Lapissa

Portugalista Suomeen muuttaneen Jokelan ei ollut vaikea siirtyä pohjoisille leveysasteille. Luontoon hän oli hinkunut jo pienenä partiolaisena, ja Helsinginhän hän oli jättänyt kertaalleen jo ylioppilaana.

Ensimmäiset matkailuun liittyvät projektinsa Jokela teki roomalaisessa yliopistossa opiskellessaan.

–Järjestin italialaisille opiskelijoille kielikursseja Pietariin, ja vietin kesät Pietarissa, italiaa ja venäjää opiskellut nainen kertoo.

Myöhemmin hän teki Roomasta käsin yhteistyötä muun muassa Suomen matkailunedistämiskeskuksen sekä Finnairin kanssa. Ensimmäinen avioliitto vei Jokelan viideksi vuodeksi Sisiliaan.

–Muuttoni aikaan Rooman-ystäväni sanoivat, että oletko hullu. Heistä minun oli kannattanut jäädä metropoliin uraa luomaan.

Suomeen palattuaan Jokela pääsi johtamaan EU-hanketta, jonka tavoitteena oli kehittää Leviä ympärivuotisena matkakohteena.

Lapin luonto veti metropoleissa viihtyneen Heidi Jokelan Leville.

–Olin tajunnut Lapin valtavan, käyttämättömän potentiaalin jo aiempiin työjuttuihini liittyneiden matkojen aikana. Silloin olin ihastunut erityisesti Lapin luontoon, porotiloihin ja erämaakämppiin.

Kotoisaksi Jokela oli tuntenut olonsa jo Sisiliassa asuessaan. Hänestä Lapissa ja Sisiliassa on paljon samaa: molemmissa alkuperäiskansat elävät symbioosissa luonnon kanssa. Sisiliassa avaruudentunnetta tuo meri ja Lapissa tunturit.

Levillä piti olla alun perin vain vuosi

Ensimmäisen Lapin-kesänsä aikana Jokela ei meinannut saada tarpeekseen keskiyön auringosta.

–Kerrankin menin makuupusseineni laskettelurinteen huipulla sijaitsevan ravintolan terassille ja vietin siellä koko yön.

Jokelan piti viipyä Levillä vain vuosi, mutta Amor puuttui peiliin.

–Rakastuin paikalliseen, Sirkan kylältä kotoisin olevaan mieheen.

Kosmopoliitti elämänmeno vaihtui perhe-elämään. Puolison Juha Jokelan mukana tulivat tämän tuolloin kuusi-, 11-, 12- ja 17-vuotiaat lapset. Kolme poikaa ja yksi tytär.

Heidille ja Juhalle syntyi kaksoset vuonna 2007.

–Voin sanoa, että minulla on ollut 12 ruuhkavuotta peräkkäin, Heidi kuvaa kaksosten syntymän jälkeistä aikaa.

Kun hän oli kaksospoikien kanssa äitiyslomalla, aiemmin Norjassa töissä ollut Juha otti vetovastuun pariskunnan perustamasta yrityksestä.

Polar Star Levi on kasvanut yhtä nopeasti kuin suurperheen lapset: yritys järjestää hiihtosesongin aikana viikoittain sadoille ulkomaalaisille turisteille. Täyden palvelun lomat alkavat lentokentältä ja päättyvät lentokentälle.

–Armeijassa oleva poikamme sanoi, että eikö hän voisi joskus lomailla, kun hän pääsee intistä vapaalle. Me vastasimme, että mene vain hakemaan vieraita kentältä, tämä on perheyritys.

Luksusmatkaisten kaikki toiveet toteutetaan

Armeijassa oleva Mitja kantoi jo lapsena kortensa kekoon, ja niin tekevät myös perheen tällä hetkellä 12-vuotiaat kaksoset.

– Kaikki lapsemme ovat odottaneet tonttukeikkoja tippienkin takia.

Jokelat järjestävät myös muun muassa safareita sekä palvelevat liikematkaajia ja järjestävät kokouksia ja suuria tapahtumia.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa.