Kuopiolainen Sollertis on yhä miesvaltaisella IT-alalla poikkeus, sillä yritystä johtaa kolme naista. Euroopan parlamentin tuoreen selonteon mukaan vuonna 2016 naisia oli ICT-alan johtotehtävissä vain 19 prosenttia, kun muilla toimialoilla vastaava luku oli 45 prosenttia.

Sollertis tuottaa asiakkailleen muun muassa konesali-, pilvi-, tuki- ja elinkaaripalveluita. Viime vuosina toimintaa on laajennettu myös digimarkkinointiin.

Sollertiksen toimitusjohtaja Joanna Niininen on tällä hetkellä äitiysvapaalla, mutta firmaa luotsaavat varatoimitusjohtaja Tiina Weisell ja toimistopäällikkö Outi Niskanen (kuvassa Weisell keskellä ja Niskanen oikealla).

Miksi naiset ICT-yrityksen johdossa ovat yhä uutinen?

– Ala on pitkään ollut hyvin miespainotteinen. Vaikka naisia on alkanut tulla lisää viime vuosina, he eivät välttämättä etene johtotehtäviin kovin nopeasti, pohtii Weisell.

Niskanen arvelee, että kuten millä tahansa alalla, ihmiset saattavat tarvita esikuvia voidakseen kuvitella itsensä tiettyihin tehtäviin.

– Jos me olemme jollekulle sellainen suunnannäyttäjä, niin upeaa!

Uudet aluevaltaukset tekevät hyvää

Myös Tivin suomalaisissa IT-firmoissa toteuttama diversiteettikysely osoittaa, että sukupuolten jakauma on tasapainossa vain harvoissa yrityksissä. Monimuotoisuuden johtamisen ammattilaiset uskovat, että diversiteetin edistäminen voisi esimerkiksi edistää IT-yritysten innovointikykyä ja helpottaa alan osaajapulaa.

Miesvaltaisuus saattaa näkyä esimerkiksi siinä, miten ja kenelle ICT-palveluita suunnitellaan.

– Jos päätöksentekijöiksi saadaan lisää naisia, se voi poikia uudenlaisia aluevaltauksia asiakasrajapintaan. On hyvä tuoda lisää näkökulmia siihen, miten ICT-palveluita voidaan hyödyntää eri toimialoilla, Niskanen analysoi.

Yksi esimerkki Sollertiksen uusista aluevaltauksista on Diginaiset-brändi, jota Weisell oli perustamassa yhdessä Joanna Niinisen kanssa. Sen kautta Sollertiksen palvelukokonaisuus laajeni verkkonäkyvyyteen eli digimarkkinointiin, hakukoneoptimointiin ja sisällöntuotantoon.

Weisell kertoo, että ulkopuolisille ja kenties etenkin naisille ICT-ala saattaa näyttäytyä monimutkaisena viidakkona, johon ei niin vain päästä sisälle.

– Loppujen lopuksi tämä on samanlaista työtä kuin kaikki muukin, ja alalla tarvitaan monenlaista osaamista. En esimerkiksi osaa koodata mutta koen, että kun olen oppinut muutamat lainalaisuudet, se on auttanut eteenpäin, hän sanoo.

Niskanen ja Weisell ovat alalla poikkeus siinäkin mielessä, ettei heillä ole varsinaista ICT-koulutusta. Se voi olla myös etu.

Niskanen on myynnin ja markkinoinnin tradenomi, joka tuli jo ennen valmistumistaan töihin Sollertikselle. Weisell, joka toimi ennen ylennystään Sollertiksen asiakkuuspäällikkönä, on pitkän linjan myynnin ja markkinoinnin ammattilainen, joka on aiemmin urallaan johtanut call center -toimintaa.

– Uskon, että omalla taustallani voin tuoda uudenlaista ajattelua ainakin asiakaspalveluun ja tuotteistukseen, Weisell pohtii.

Verkkokauppiaat kaipaavat tukea

Naisten johdolla Sollertiksessa on panostettu esimerkiksi siihen, kuinka asiakkaita tuetaan uuden tekniikan ja palveluiden opettelussa. Sollertikseen kuuluva Image World on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva internetoperaattori, joka on perustettu vuonna 1992. Yrityksen vanhimmat asiakkuudet ovat kulkeneet mukana perustamisesta saakka.

Erilaiset valmennukset ja koulutukset kuuluvat yrityksen peruspalveluihin.

– Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että tekninen tukemme on mahdollisimman ymmärtäväistä ja hyvin saatavilla, Niskanen sanoo.

Tällä hetkellä tukea kaipaavat erityisesti verkkokauppoja pystyttävät yritykset. Niskasen mukaan kauppiaat havahtuvat usein liian myöhään siihen, mitä kaikkea jouhevasti toimiva verkkokauppa vaatisi alustaltaan.

– Ihmisten käyttäytyminen on muuttunut verkon myötä, emme enää jaksa odottaa mitään kovin pitkään. Meidän tehtävämme on varmistaa, että asiakkaamme pääsevät mukaan muutokseen eivätkä jää kyydistä, Weisell tiivistää

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa.