Kysyimme kolmelta yrittäjältä, missä he onnistuivat vuonna 2018.

Remontointi kannatti – mökkiyritys päivitti itsensä uudelle vuosituhannelle

Pohjois-Pohjanmaan Syötteellä sijaitsevan mökkejä vuokraavan yrityksen yrittäjä Katja Särkelä sai kesän ja syksyn aikana teetettyä remontin viiteen perheyrityksen omistamaan mökkiin. Lisäksi Paulin mökit -nimeä kantava yritys päivitti muutaman muunkin mökin ilmettä tälle vuosituhannelle.

– Remontointi oli pienyrittäjälle iso urakka, joten sen maaliin saattaminen oli meille iso juttu, Särkelä kertoo.

Yritys vuokraa yhteensä 12 eri mökkiä kansallispuiston kupeessa. Remontti oli pitkään majoitusyrittäjän suunnitelmissa.

– Olen tyytyväinen, että saimme teetettyä nämä remontit ja mökit sen näköiseksi, kuin olen suunnitellut. Tekemistä toki riittää yhä, kun kyseessä on näin monta kiinteistöä ja pienen yrityksen budjetti on rajallinen.

Särkelän vanhemmat, jo eläkeiässä olevat Pauli ja Sirkka Särkelä rakennuttivat mökit alun perin Iso-Syötteen laskettelukeskuksen rakentajille ja asiakkaille. 1980-luvulla mökeillä oli viiden tähden varustetaso, sittemmin aika oli ajanut sisustuksen ja varustetason ohi.

– Vakioasiakkaamme ovat olleet todella mielissään remontoinnista, lisäksi olemme saaneet myös uusia asiakkaita. Kun asiakasmäärät kasvavat, pystymme investoimaan oheispalveluihin entistä enemmän. Viime vuosina olemme panostaneet esimerkiksi erityisesti lapsiperheiden viihtyvyyteen, Särkelä iloitsee.

Muutto yhteisölliseen työtilaan antoi uuden sysäyksen yritystoiminnalle

Mikkeliläinen viestintäyrittäjä Saara Liukkonen oli haaveillut yhteisöllisestä työtilasta vuosia. Tänä vuonna pitkäaikainen haave konkretisoitui: nyt Liukkonen työskentelee 16 muun yrittäjän kanssa Mikkelin ydinkeskustassa sijaitsevassa työtilassa.

Uusi työtila on poikinut ison liudan työkavereita ja potentiaalisia uusia yhteistyökumppaneita. Liukkonen oli itse mukana käynnistämässä yhteisöllistä työtilaa, joten projektin toteutuminen oli hänelle merkityksellinen kokemus.

– Yhteisöllisen työtilan toteutuminen ja toiminnan käynnistyminen tuntuu hienolta. Työskentelin seitsemän vuoden ajan pääasiassa kotoa käsin, ja vuosien aikana vastaan tuli monta suunnitelmaa, mutta ne kaatuivat aina mikä mistäkin syystä. Puolitoista vuotta sitten kävin paikallisen kehitysyhtiön edustajan kanssa lounaalla, ja tämän työtilan toteutuminen sai siitä alkusysäyksen, Liukkonen kertoo.

Pian mukaan lähtivät myös muut paikalliset yrittäjät.

– Hyvin pian selvisi, että tällaiselle paikalle on ollut pidempäänkin tilausta.

Keväällä avatussa työtilassa on 19 työhuonetta, kaksi neuvotteluhuonetta, tapaamistila ja pieni keittiö. Liukkosen mielestä työyhteisö on iso etu varsinkin yksinyrittäjälle, ja on hyvä, että työpaikalla on tilaa, jossa tavata asiakkaita.

– Kotitoimistossa on hyvät ja huonot puolensa, mutta nyt minun on aiempaa helpompaa pitää työ ja vapaa-aika erillään, hän kertoo.

Saara Liukkonen iloitsee, sillä yhteisöllinen työtila on poikinut viestintäyrittäjälle ison liudan työkavereita ja potentiaalisia uusia yhteistyökumppaneita. (Kuva: Pihla Liukkonen)

Oman alan arvostus kasvuun

Tampereella ja Helsingissä toimivan siivouspalveluyritys Koti Puhtaaksi Oy:n vuosi on ollut yhtä vuoristorataa. Yritys on saavuttanut vuoden aikana sekä Suomen parhaan työpaikan Great place to work -kilpailussa että Vuoden työnantaja -palkinnon, lisäksi yrityksen liikevaihto on kasvanut lähes 70 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Yrittäjä Saana Tyni kertoo, että vuoden mittaan kasaantuneet onnistumiset ovat tulosta pitkään tehdystä työstä.

– Meillä ei ole koskaan ollut sellaista tavoitetta, että haluamme olla jonkin alueen vuoden paras työnantaja. Palkinnot ovat kuitenkin hyviä muistutuksia siitä, miten hyvin meillä menee. Tähän tilanteeseen pääsy on vaatinut paljon koko yrityksen henkilökunnalta.

Tynin mukaan yksi yrityksen suurimmista onnistumisista kuluvana vuonna liittyy siihen, miten Koti Puhtaaksi Oy on ollut mukana nostamassa koko siivousalan arvostusta.

– Palkinnot ovat olleet hienoja tunnustuksia hyvin tehdystä työstä, mutta ennen kaikkea koen, että niiden avulla me olemme voineet toimia eräänlaisina suunnannäyttäjinä. On ollut hienoa osoittaa, että myös siivousalalla toimiva yritys voi ponnistaa isojen, arvostettujen yritysten seuraan.

Tynin mukaan Koti Puhtaaksi Oy:n koko vuosi on ollut muutenkin opettavainen.

– Mukaan on mahtunut sekä ylä- että alamäkiä. Nyt voimme keskittyä ydintoimintaamme eli siihen, että voimme auttaa ihmisiä kodinhoidosta aiheutuvissa paineissa, Tyni kertoo.

Yrittäjä Saana Tyni ajattelee, että vuoden aikana saadut tunnustukset ovat hyviä muistutuksia siitä, miten hyvin yrityksellä menee.