Vuoden 2016 alussa neljä Lappeenrannassa kasvanutta, kahviin intohimoisesti suhtautuvaa kaverusta saivat idean omasta kahvipaahtimosta. Syntyi Lehmus Roastery.

Yksi perustajista on paahtimon nykyinen toimitus- ja taiteellinen johtaja Samu Koskinen. Hän muistelee, että yrityksen alkumetreillä nelikko paahtoi kahvia yötä päivää. Samalla kuunneltiin musiikkia ja vaihdettiin kuulumisia.

Yritys kuitenkin kasvoi nopeasti, ja yrittäjien piti nopeasti kasvaa isompiin saappaisiin.

–– Onhan tämä ollut hieno matka. Samalla kasvu on ollut niin kovaa, että ajoittain on tullut väkisinkin vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kuvailee Koskinen.

Kahvipaahdin oli Lehmus Roasterylle merkittävä ja ratkaiseva investointi.

Toiminnan laajentumiseen liittyvät vaikea päätökset, investointien tekeminen oikealla hetkellä ja tarvittavan rahoituksen hankkiminen – monia kasvuyrityksiä koskevat haasteet ovat tuttuja myös Lehmus Roasterylle.

– Esimerkiksi se, että saimme nopeasti hankittua tarvitsemamme isomman paahtimen, on ollut ratkaisevaa toiminnan onnistumisen kannalta, Koskinen pohtii.

Alkuun kevyesti ja nopeasti

Koskinen oli jo ennen paahtimon perustamista pyörittänyt yhdessä Arttu Muukkosen kanssa Lappeenranta-teemaisia tuotteita humoristisella otteella myyvää Hito hyvä -yritystä. Lehmus Roastery syntyi, kun he yhdistivät voimansa Visa Tuovisen ja Janne Ruipon kanssa.

Sittemmin Tuovinen ja Ruippo ovat päättäneet keskittyä omaan yritystoimintaansa ja paahtimosta vastaavat nyt Koskinen ja Muukkonen. He omistavat toistaiseksi molemmat yhtiöstä puolet.

Toiminta käynnistettiin osakkaiden säästöjen avulla. Sattumusten kautta miehet löysivät tuotantotilakseen Saimaan rannalta kaupungin omistaman makasiinirakennuksen, jonne he pääsivät alivuokralaisiksi.

– Raivasimme varastona käytetyn tilan nurkkaan tyhjää tilaa. Pääsimme alkuun pakollisilla pakkaustarvikkeilla ja pienellä, Kiinasta ostetulla paahtimella, Koskinen muistelee.

Paahtimo päätti panostaa tuotteen lisäksi isosti brändiinsä. Lehmus Roasteryn identiteettiin on kuulunut alusta asti vahva paikallisuus: eri kahvilaadut on nimetty Lappeenrannan kaupunginosien mukaan.

– Halusimme olla viihteellinen ja helposti lähestyttävä myös niille, joita kahvihifistely ei kiinnosta. Tavoitteena oli luoda kova pöhinä Lappeenrantaan ja herättää siten kiinnostusta myös muualla.

Suurempi paahdin auttoi kasvuun

Suunnitelma toimi jopa odotettua paremmin. Paljon hyötyä toi esimerkiksi se, että aiemman yritystoiminnan kautta Koskisella ja Muukkosella oli jo runsaasti lappeenrantalaisia kauppiaskontakteja. He kiinnostuivat uudesta tuotteesta välittömästi.

Samu Koskinen on tyytyväinen Lehmus Roasteryn löytämistä toimitiloista Lappeenrannan satamassa.

– Tilauksia alkoi tulla ihan liikaa. Meidän pikkuisella paahtimellamme pystyi paahtamaan vain muutaman kilon kerrallaan. Se ei riittänyt millään.

Jo syksyllä 2016 yrittäjät tekivät pankin myöntämän lainan turvin merkittävän investoinnin ja hankkivat satoja kiloja painavan paahtimen, jolla pystyy paahtamaan kerrallaan 15 kiloa papuja.

Seuraavana vuonna paahtimo osallistui kokeena Helsinki Coffee Festivaleille – ja yllätyksekseen voitti siellä Suomen parhaan kahvipaahtimon tittelin.

Nykyään Lehmus Roasteryn kahveja saa lähes kaikista isommista K-kaupoista ja niitä toimitetaan myös oman verkkokaupan kautta ympäri Suomea.

Ei lainaa vaan luottolimiittiä

Toinen merkittävä hetki yrityksen taipaleella oli keväällä 2017, kun paahtimo laajentui sen yhteyteen avatulla kahvilalla ja tehtaanmyymälällä.

Aluksi toimintaa pyöritti ulkopuolinen kahvilayrittäjä, mutta pian Koskinen ja Muukkonen totesivat, että järkevämpää olisi omistaa myös kahvilatoiminta itse. He ostivat sen liiketoiminnan keväällä 2018.

Pienpaahtimo pyrkii jatkuvasti kehittämään ja uudistamaan tuotteitaan.

Kahvila myös vaati merkittävää uudistusta ja laitteistoa, joten yrittäjät harkitsivat jälleen lainan hakemista.

– Oli kuitenkin hienoa huomata, että pystyimme hoitamaan rahoituksen yritystilin luottolimiittiä venyttämällä. Samalla pääomaa säästyi muihin investointeihin.

Lehmus Roastery hankki kahvilaan anniskeluoikeudet ja alkoi järjestää siellä erilaisia tapahtumia. Nyt jo lähes puolet yrityksen liikevaihdosta tulee kahvilan kautta.

Hullujen alkuvuosien jälkeen Lehmus Roasteryn strategia vuodelle 2019 on ollut rauhoittuminen ja tulevaisuuden pohtiminen. Se on tarkoittanut esimerkiksi yrityksen henkilökunnan ammattitaidon kehittymisen tukemista. Koskinen sanoo olevansa ylpeä siitä, kuinka intohimoisia ja asiansa osaavia paahtajia heillä on tällä hetkellä palkkalistoillaan.

– Sitten kun seuraavaa kasvuaskelta lähdetään hakemaan, on tärkeää, että kaikki prosessit on hiottu sitä ennen kuntoon.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät rahoitusratkaisun yrityksesi tarpeisiin. Tutustu yrityksen rahoitusvaihtoehtoihimme.