Mistä tietää, että kesä on täällä? Yrittäjä Jari Viitasalolle vastaus liittyy ruohonleikkureiden ja vesijettien myyntikäyrään.

– Myyntii liikkuu meillä vahvasti vuodenaikojen mukaan. Kun keväällä näkyvät ensimmäiset auringonpilkahdukset ja lumi alkaa sulaa, moottorisahat ja pensasleikkurit alkavat kiinnostaa. Kesän kynnyksellä tulevat ruohonleikkurit ja vesijetit, hän kuvailee.

Raisiossa ja Nousiaisissa toimiva Kone-Viitasalo myy pienkoneita, kuten puutarhan- ja kiinteistönhoitokoneita sekä erilaisia vapaa-ajan välineitä. Toimintaan kuuluu myös koneiden huolto, korjaamotoiminta ja varaosamyynti.

Syksyllä liikkeestä ostetaan raivaussahoja, talvella lumilinkoja. Ympäri vuoden asiakkaita kiinnostavat traktorimönkijät.

– Niitä hankitaan esimerkiksi mökille kakkosautoksi kaupassakäyntiä varten mutta samalla pelillä voi sitten talvella luoda lumet. Traktorimönkijä on monen mielestä järkevämpi vaihtoehto mopoautolle, koska nuorikin saa ajaa sitä.

Kaikessa myynnissä näkyy se, että nyt asiakkaat haluavat ympäristöystävällisiä, helppokäyttöisiä ja hiljaisia koneita, Viitasalo korostaa.

– Esimerkiksi vesijetti on kasvattanut suosiotaan, kun on kehitetty entistä vähäpäästöisempiä ja turvallisempia malleja. Jos niitä ennen katsottiin pahalla, nyt jetit hyväksytään myös purjeveneiden laiturissa.

Automaatio houkuttelee yhä useampia

Kone-Viitasalo on perheyritys, jonka toiminnassa Jari Viitasalo on ollut mukana nuoruudestaan saakka. Samalla hän on seurannut suomalaisen yhteiskunnan ja elämäntyylin muutoksia, jotka näkyvät pienkonekaupassa monin tavoin.

Kun Jari Viitasalon isä perusti liikkeen vuonna 1966, toiminta keskittyi maatalouskoneiden korjaamiseen. Maatalouden keskittyessä ja kaupungistumisen edetessä painopiste siirtyi pientyökonemyyntiin ja -huoltoon. Yhteistyökumppaneiksi valikoituivat erilaisia pienkoneita valmistava BRP sekä puutarha- ja metsäkoneisiin keskittyvä Husqvarna.

– Meillä näkyy vahvasti se, että ihmisten vapaa-aika on lisääntynyt. Viime vuosina esimerkiksi kiinnostus puutarhanhoitoa kohtaan on kasvanut tietyissä ikäluokissa, ja siihen tarvittaviin välineisiin ollaan valmiita satsaamaan.

Samalla koneilta toivotaan yhä enemmän automaatiota ja vaivattomia käyttöliittymiä. Esimerkiksi ruohonleikkureissa tämän hetken ehdoton suosikkituote on Viitasalon mukaan robottileikkuri, joka myydään avaimet käteen -periaatteella valmiiksi asennettuna.

– Yhä useammat haluavat, että oma koti ja piha näyttävät siisteiltä mutta toivovat, että aikaa jäisi myös muuhun. Robottileikkuri toimii kätevästi puhelimen välityksellä ja sitä voi käyttää myös etänä.

Yksityishenkilöiden lisäksi Kone-Viitasalon asiakkaisiin kuuluu myös kiinteistöhuollon ammattilaisia, muun muassa kuntia ja seurakuntia. Monet uudet trendit näkyvät ensin ammattilaispuolella ja valuvat sitten myös kuluttaja-asiakkaiden tietoisuuteen, Viitasalo kertoo.

– Esimerkiksi akkutekniikka tulee nyt kovalla ryminällä kaikkiin pienempiin koneisiin. Meillä on rakennusalan ammattilaisten käyttöön kehitetty akkusaha, joka on tehty sillä periaatteella, että sen pitää olla yhtä hyvä ja tehokas kuin bensakäyttöinen saha. Kun tuote on ammattilaisten hyväksymä, pian siitä kiinnostuvat kaikki.

Pienlaiterahoitus on järkivalinta

Kevättalvesta 2019 saakka Kone-Viitasalo on tarjonnut asiakkailleen mahdollisuutta hakea konehankintaansa OP:n pienlaiterahoitusta. Yrittäjän mukaan rahoitus on suosittua erityisesti isompien, noin 5 000–15 0000 euron koneiden kohdalla.

– Muun muassa mönkijöihin, vesijetteihin ja ammattileikkureihin sitä on haettu jo paljon.

Erityisen tyytyväinen Viitasalo on siihen, että OP tarjoaa rahoitusta myös ammattilaispuolelle, jossa koneiden rahoitus on yleensä totuttu hoitamaan leasing-ratkaisujen kautta.

Ylipäänsä asenteet pienlaiterahoitusta kohtaan ovat muuttumassa, Viitasalo uskoo. Siinä missä vanhempi ikäpolvi on pitänyt kunnia-asianaan maksaa ostonsa kerralla, nuorempi sukupolvi ajattelee rahoitusta usein järkivalintana.

– Nuorilla ammattilaisilla tai ruuhkavuosia elävillä perheillä ei ole välttämättä ehtinyt kertyä mittavia säästöjä. Mutta selvästi monet ajattelevat myös, että kannattaa pitää puskuria tilillä ja ottaa rahoitusta suurempaan hankintaan.

Monelle on helpotus, että nyt rahoitusta tarjoaa tuttu konttori, Viitasalo lisää.

– Olen huomannut, että se madaltaa myös iäkkäämpien ihmisten kynnystä kokeilla tätä tapaa hankkia pienkoneita.

Onko yritykselläsi tarvetta monipuolisemmille kuluttajarahoituksen ratkaisuille, joiden avulla voit tarjota asiakkaillesi monipuolisempia maksuvaihtoehtoja? OP:n kattavasta valikoimasta löydät yrityksesi tarpeisiin sopivimman ratkaisun.