Reissuvideon suosio ei sinänsä yllätä, sillä HurHur eli Konsta Saajanto on yksi seuratuimmista kotimaisista tubettajista. Hänellä on yli 200 000 tilaajaa YouTubessa ja Instagram-seuraajia lähes 70 000.

Yllättävämpää sen sijaan on, että 13-minuuttisen Matkustin tuntemattoman kanssa Egyptiin -videon on tilannut Suomen Sahateollisuusmiesten yhdistys, joka on tähän asti markkinoinut toimintaansa huomattavasti perinteisemmin keinoin.

– Halusimme kokeilla jotain uutta ja erilaista lähestymistapaa, jolla puhutella erityisesti nuoria, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Tommi Sneck.

Videon yhtenä tavoitteena on herätellä nuoria kiinnostumaan puutekniikan opinnoista, joita tällä hetkellä on tarjolla vain Lahden ammattikorkeakoulussa.

– Haluamme muutenkin saada aikaan keskustelua alamme koulutuksesta. Vaikka sahatavara on yksi keskeisistä Suomen vientituotteista, on alan koulutus kutistunut viime vuosina olemattomaksi. Vielä kymmenen vuotta sitten alan koulutusta tarjosi kaksi teknistä yliopistoa ja seitsemän ammattikorkeakoulua. Tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää saada nuoret kiinnostuman alasta ja saada lisää koulutuspaikkoja, Sneck sanoo.

”Seinähullu” idea sai vihreää valoa

Yhteys HurHuriin syntyi Pohjoismaiden suurimman videoverkoston ja YouTube-sertifioidun United Screens -yhteisön kautta. Sen verkostossa on Pohjoismaissa 500 tubettajaa ja Suomessa 50. Se toimii YouTuben ja sisällöntuottajien sekä mainostajien yhteistyökumppanina.

– Kerroimme heille tavoitteistamme videon suhteen, ja he tekivät meille ehdotuksen videon sisällöstä ja valitsivat sopivimman tubettajan, Sneck sanoo.

Uudenlainen videosuunnitelma herätti aluksi vilkasta keskustelua Suomen Sahateollisuusmiesten yhdistyksen hallituksessa.

Kyllähän tämä on ihan seinähullu juttu, mutta tehdään se, tokaisi eräs vanhempi hallituksen jäsen ja video sai vihreää valoa.

Kauppasuhteiden ylläpito tärkeää

Vauhdikkaalla reissuvideolla HurHur matkaa Kuhmo Oy:n myyntijohtajan Matti Sipiläisen kanssa Egyptin Aleksandriaan, jossa sijaitsee vieri vieressä satoja sahatavarajaardeja.

Miljoonan motin sahatavaran joukkoon on tullut mitä todennäköisemmin puuta esimerkiksi Haukiputaan hakkuilta Suomesta. Egypti on perinteisesti ollut yksi tärkeimmistä Suomen sahatavarakaupan vientimaista.

Viikon mittaisen matkan aikana Sipiläinen tapaa kymmenkunta paikallista sahatavaran ostajaa ja HurHur tekee havaintoja kauppaneuvottelujen edetessä.

Kun he menevät tapaamaan puukauppias Khaledia, tervehtii hän heitä iloisesti ampumalla pistoolilla kahdesti ilmaan.

Khaledin neuvotteluhuoneessa HurHur kiinnittää huomiota katossa olevaan luodinreikään. Eräs asiakas suututti Khaledin pahasti, joten hän laukaisi aseen kattoon.

Matin kanssa sahatavarakauppaa tehdään leppoisammissa merkeissä. Ensin neuvotellaan, kerätään tietoa markkinoista ja lopuksi tehdään muutamat kaupat, vaikka markkinatilanne on tällä hetkellä huono. On kuitenkin tärkeä pitää kauppasuhteita yllä tulevaisuutta varten.

HurHur, joka sanojensa mukaan ei ollut ennen matkaa tavannut Mattia tai puhunut hänen kanssaan, on matkan lopuksi vakuuttunut siitä, että Matti on hyvä mies myymään puuta.

Videon saavuttaman suosion ja palautteen perusteella Suomen Sahateollisuusmiesten yhdistyksessä ollaan tyytyväisiä yhteistyöhön.

– Kokonaiskustannuksiin suhteutettuna saavutettu katselumäärä on todella hyvä, Sneck sanoo.

Hänen mukaansa myös United Screens oli yllättynyt pitkän videon suosiosta.

– Videon pito eli videon katselun kokonaiskesto on ollut hyvä, vaikka kyseessä on pitkä, yli kymmenen minuuttia kestävä video. Nuoret katsojat kyllästyvät helposti, mutta tämä video on koukuttanut katsojat, Sneck sanoo.

Katso HurHurin Matkustin tuntemattoman kanssa Egyptiin -video.