Suomen talous eli kovaa nousukautta 1980-luvulla. Matti Seppälä oli tuolloin nuori kauppatieteiden opiskelija, joka hoksasi Lontoon-matkallaan, ettei Suomessa ollut vielä lainkaan kalastusalan postimyyntiä. Niinpä hän osti pieniä määriä kalastustarvikkeita ja alkoi myydä niitä eteenpäin.

Ei kulunut aikaakaan, kun toiminta kasvoi tukkukaupaksi kuin vahingossa. Seppälä päätti perustaa kahden ystävänsä kanssa urheilukalastukseen erikoistuneen maahantuonti- ja tukkuliikkeen, OPM Internationalin. Vuodesta 1986 lähtien yritys on kasvanut tasaisen varmasti.

– Isoin kasvusysäys historiassamme oli, kun perustimme 2000-luvun alussa perhokalastusmerkki Visionin. Tarinamme alkoi omakotitalon kellarista, ja nyt yhtiömme työllistää yli 35 henkeä, kertoo Seppälä, joka toimii nykyään OPM Internationalin hallituksen puheenjohtajana.

OPM International on panostanut alusta alkaen toimitusvarmuuteen: varastossa on oltava aina tavaraa. Lisäksi yritys räätälöi tuotteensa Suomen olosuhteisiin. Menestystekijöidensä ansiosta Hyvinkäällä sijaitseva yritys on raivannut tiensä alallaan yhdeksi Suomen suurimmista toimijoista. 

– Tulevaisuudessa pyrimme kasvamaan Suomen lisäksi erityisesti Pohjoismaissa ja Baltiassa, joissa kysyntää riittää, Seppälä valottaa.

OPM Internationalin hallituksen puheenjohtaja Matti Seppälä.

Käyttöpääomarahoitusta myyntisaatavia vastaan

Pitkään jatkunut koronapandemia on rokottanut monia yrityksiä, sillä heikentynyt myynti on voinut aiheuttaa kassavajetta. Myös saatavien seuranta ja perintä on työllistänyt yhä enemmän, mikä lisää tarvetta käyttöpääomalle. 

OPM International on kuitenkin onnistunut kasvamaan hankalasta tilanteesta huolimatta. Ihmiset ovat innostuneet ulkoilmaharrastuksista, mikä on näkynyt kalastusvälineiden myynnissä. 

– Vuonna 2020 liikevaihtomme kasvoi 16 prosenttia, ja tällä hetkellä olemme jopa 70 prosentin kasvuvauhdissa, Seppälä iloitsee.

Tavarapulan ja logististen ongelmien takia valtaisaan kysyntään on kuitenkin ollut välillä hankala vastata. Valtaosa yrityksen tuotteista toimitetaan Kaukoidästä. 

OPM International on saanut tukea kasvuun OP:n saldoluotosta, jota se tarjoaa yhteistyössä perintäpalveluja hoitavan Intrumin kanssa. Räätälöidyn ratkaisun avulla yritys saa käyttöpääomarahoitusta myyntisaatavia vastaan kustannustehokkaalla reskontranhoitopalvelulla. 

OP:n rahoituspäällikkö Päivi Toppinen kertoo, että saldoluotto-palvelun toimintaperiaate on läpinäkyvä.

– OP Yrityspankki tarjoaa OPM Internationalille saldoluottolimiitin, jonka ansiosta se saa sovitun osuuden ennakkorahoitusta siirrettyjä saatavia vastaan. Intrum puolestaan lähettää sen asiakkaille laskut sekä hoitaa reskontran, mahdollisen perintälaskutuksen ja raportoinnin. 

Toppinen huomauttaa, että yrityksen ei tarvitse huolehtia erillisistä vakuuksista, sillä saldoluottolimiitin vakuutena toimivat yrityksen myyntisaamiset. Näin yritys voi säilyttää muut vakuudet mahdollisiin investointitarpeisiin.

Maksuvalmiuden merkitys korostunut koronan aikana

Vaikka OPM International harjoittaa maahantuontia, se voi myöntää asiakkailleen pidempiä maksuehtoja saldoluoton ansiosta. Saldoluoton ennakkorahoitus nopeuttaa laskusaatavien kiertoa, mikä tuo kilpailuetua, mahdollistaa myynnin kasvun ja tehostaa käyttöpääoman saatavuutta.

– Samalla yrityksen maksuvalmius paranee, minkä merkitys on korostunut vaikeana pandemia-aikana, Päivi Toppinen toteaa.

Koska OPM International toimittaa paljon laskuja, myös saatavien perintä syö resursseja. Kun yritys on ulkoistanut laskutuksen ja reskontranhoidon Intrumille, siltä säästyy aikaa ja henkilötyövoimaa ydinliiketoiminnan pyörittämiseen.

Seppälä kokee, että OPM International on hyötynyt saldoluotosta merkittävästi.

– Aiemmin reskontraa ei uskaltanut edes katsoa. Nyt asiakkaat ovat maksaneet laskunsa huomattavasti paremmin Intrumin ansiosta. Suotuisaa kehitystä on ollut ilo seurata, Seppälä hymyilee.

Intrumin myynnin kumppanuuksista vastaava Juha Pihlajamäki painottaa, että Intrumin ja OP:n yhteistyössä tarjoama saldoluotto-palvelu on yritykselle aito win win -tilanne.

– Yritys säästää aikaa ja rahaa, kun se saa samalta luukulta kaiken tarvittavan avun. Kustannussäästöt ovat merkittäviä, kun prosessitehokkuus paranee. Laadukas ja luotettava saldoluotto-palvelu on monelle yritykselle mainio kasvun edellytys, Pihlajamäki kiteyttää.

Jos oman yrityksen tilanne huolettaa, Toppinen kannustaa ottamaan yhteyttä Osuuspankkiin.

– Kun me Osuuspankissa tunnemme asiakkaidemme liiketoiminnan hyvin, voimme selvittää heidän rahoitustarpeensa aina sopivimmalla ratkaisulla.

Autamme löytämään parhaiten sopivan rahoituksen yrityksesi tarpeisiin. Tutustu rahoitusratkaisuihimme.