Asiakaspalveluasenne ja maalaisjärki. Niitä Jenni Parpala, 27, odottaa työntekijöiltään.

Parpala on siivouspalvelu Kiffel Oy:n perustaja, ja hänen liikeideansa perustuu vakituisiin työsuhteisiin.

– Se on niin sanottua köyhän miehen logiikkaa: Tyytyväiset ja vakituiset työntekijät tekevät työnsä hyvin, jolloin asiakkaat saavat hyvää palvelua. Se takaa yritystoiminnan jatkuvuuden.

Kiffelillä on Parpalan lisäksi 15 vakituista työntekijää Vaasassa ja Saariselällä. Parpala motivoi työntekijöitään hyvällä palkalla: siivoojat voivat tienata Kiffelillä jopa 15 euroa tunnissa.

Vastalahjaksi Parpala vaatii työntekijöiltään paljon.

– Olen päättänyt monta työsuhdetta koeajalla, hän kertoo.

Työntekijöiden rekrytoiminen ei ole vaikeaa, sillä hakemuksia tulee paljon.

Työnantajana Parpala huolehtii siitä, että siivousvälineet ja logistiikka toimivat, jotta työntekijät voivat keskittyä olennaiseen eli asiakkaiden palveluun.

Valikoidut asiakkaat

Kiffel tarjoaa siivouspalveluitaan sekä yrityksille että kotitalouksille valikoidusti.

– Tarjoamme palvelua asiakkaille, jotka haluavat maksaa palvelusta, Parpala kiteyttää.

Esimerkiksi yritysasiakkaita Parpala haluaa palvella niin, että yrittäjät voivat rauhassa keskittyä omaan liiketoimintaansa. Yrittäjän on turha käyttää aikaa huonosta siivousjäljestä reklamoimiseen.

Kiffel ei edes yritä kilpailla hinnalla. Parpalan mukaan siivousalalla hinnalla kilpailevien yrittäjien täytyy tinkiä työntekijöiden palkasta tai tehdä itse enemmän töitä.

Kotitalousasiakkaille Parpala lupaa verkkosivuillaan puolittaa perheen riidat.

– Kiffel on olemassa siksi että ihmisillä olisi enemmän aikaa rakkaidensa kanssa, Parpala sanoo.

Parpalan kaksi lasta menee aina työn edelle. Hän myös yrittää ymmärtää työntekijöidensä tarpeita. Äitinä Parpala tietää, että välillä kesken työpäivän täytyy vastata lapsen WhatsApp-puheluun.

Yrittäjä Jenni Parpala kuvailee johtamistapaansa inhimilliseksi. Hän pyrkii ymmärtämään työntekijöidensä henkilökohtaiset tilanteet.

Lapset tekivät äidistä yrittäjän

Valmistuttuaan merkonomiksi Parpala halusi arkityön ja illat vapaaksi, koska kotona odotti alle vuoden ikäinen lapsi. Hän ei uskonut saavansa töitä kaupanalalta vaatimuslistansa kanssa.

Parpala on tehnyt töitä 13-vuotiaasti asti kaupassa, tehtaassa, ravintolassa ja siivousalan hommissa. Omien sanojensa mukaan hän on aina ollut hyvä siivoamaan. Vuonna 2014 hän perusti toiminimen Vaasassa, pakkasi siivousvälineet reppuun ja matkasi paikallisbussilla toiselle puolelle kaupunkia asiakkaiden koteihin.

Yrittäjänä hänellä jäi aikaa olla lapsensa kanssa, kun pystyi itse päättämään aikataulunsa.

Ensimmäinen työntekijä Kiffelille tuli alle vuoden kuluttua perustamisesta.

– Palkkaamiseen vaikutti se, että halusin toisen lapsen. Tiesin, että en voi jäädä vain kotiin vaan tarvitsen rahaa asuntolainan lyhennykseen, Parpala kertoo.

Vuonna 2016 Kiffelistä tuli osakeyhtiö.

Työuupumus vei voimat

Perustamisen jälkeen Kiffelin liikevaihto kasvoi ja asiakkaita tuli lisää. Iso kriisi koetteli vuonna 2018 heinäkuussa, kun Parpala paloi työssä loppuun.

– En muista koko syksystä mitään. Makasin vain sohvan nurkassa kotona.

Kiffel ei kuitenkaan kaatunut, sillä työntekijät ja asiakkaat auttoivat.

– Yksi asiakas sanoi minulle: ”Olet aina kannatellut meitä. Anna me, Jenni, kannatellaan sinua nyt”. Minulla on luottavainen fiilis, että jotain on tehty oikein, jos asiakas sanoo näin, Parpala kertoo.

Vaikka Parpala on jo palannut töihin, hän toipuu vielä uupumuksesta. Lastensa takia hän haluaa olla kunnossa, ja aikoo pitää huolen siitä, ettei ajaudu uudelleen samanlaiseen tilanteeseen.

Parpala valittiin heinäkuussa Vuoden uhkarohkeimmaksi yrittäjäksi Suomi Areena -tapahtumassa Porissa. Kilpailun järjesti Suomen yrittäjäin työttömyyskassa.

– Minusta on hienoa, että sain tunnustuksen pehmeillä arvoilla. Jäin pois töistä silläkin uhalla, että firmalla menee huonosti.

Siivousala on kuin muovailuvaha

Siivousala on Parpalan mielestä ihanteellinen ala, sillä lika ei lopu maailmasta.

Yrittäjä vertaa alaa muovailuvahaan: se taipuu moneksi ja vain mielikuvitus on rajana. Siivoamalla Parpala haluaa tehdä maailmasta paremman paikan.

Loppuelämän työpaikka Kiffel ei ole, sillä viiden vuoden päästä Parpala haluaa tehdä jotain ihan muuta. Hän ei vain tiedä mitä.

– Haluaisin tehdä jotain sellaista, että minua alkaa oksettaa. Kaikkein vaikeimmat ja parhaimmat päätökset olen tehnyt ämpäriin yökäten.

Näin kävi esimerkiksi silloin, kun Parpala päätti lopettaa kuusikymmentä prosenttia Kiffelin asiakassuhteista keskittyäkseen vain isoihin asiakkaisiin.

Parpalan mukaan päätös oli hyvä.