Yrittäjän ei ole helppoa jäädä perhevapaalle. Erityisen haastavaa se voi olla yksinyrittäjälle: Suomen Yrittäjien julkaiseman yksinyrittäjätutkimuksen mukaan 38 prosenttia vastanneista ei ollut pitänyt lapsen syntyessä perhevapaita lainkaan.

Saman huomasi hiljattain myös helsinkiläinen Erika Broder. Broderilla ei ole lapsia, mutta hän kertoo seuranneensa monen yrittäjätuttavansa elämää läheltä.

– Kaikilla tuntui olevan sama ongelma lapsen synnyttyä. Pientä vauvaa ei voi laittaa hoitoon, mutta harva yrittäjä voi jättää työnsä kokonaan tauolle äitiysloman ajaksi, Broder kertoo.

Sosionomina ja varhaiskasvatuksenopettajana työskennellyt Broder perusti syyskuussa 2019 Vauvahoiva-yrityksen ja hoitaa vauvoja nyt täysipäiväisesti. Noin puolet Broderin asiakkaista on yrittäjiä, jotka kaipaavat vauvalleen tuttua lastenhoitajaa.

– Halusin tehdä töitä nimenomaan vauvojen kanssa, sillä tiesin että tällaista vastaavaa palvelua ei ole saatavilla, Broder sanoo.

Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja moni muukin taho tarjoaa toki lastenhoitopalveluita, mutta tuoreilla vanhemmilla voi olla korkea kynnys jättää ihan pieni vauva vieraalle hoitoon.

Töitä vauvan tahtiin

Broderin mukaan harva yrittäjäkään pyytää lastenhoitajaa pikkuvauvalle koko työpäivän ajaksi. Keskimäärin Broder pyydetään vauvanhoitajaksi 2–4 tunniksi.

– Vauvan kehityksenkin kannalta on parempi, että hoito räätälöidään lapsen tahtiin. Jollekin sopii esimerkiksi se, että äiti työskentelee, piipahtaa imettämässä vauvaa ja lähtee vielä tämän jälkeen hetkeksi takaisin asioille.

Broder pyrkii itse olemaan asiakkailleen tuttu kontakti, joka parhaassa tapauksessa tuntee sekä perheen että vauvan tarpeet hyvin.

– Minulla on pitkä kokemus vauvojen hoidosta, ja olen toiminut vauvojen parissa niin Keski-Suomen Ensi- ja Turvakodilla kuin Helsingin kaupungilla sosiaaliohjaajanakin.

Somesuosiosta vetoapua

Broderin kalenteri on täyttynyt yrityksen perustamisen jälkeen nopeasti. Yksi pyytää hänet apuun vauvan kanssa muuten vaan, joku toinen siksi aikaa, että pystyy tekemään töitään.

Moni, jolla on jo isompia lapsia, on taivastellut, miten olisi kaivannut vastaavaa palvelua omien lasten ollessa pieniä.

– Uskon, että asiakaskunnan hankkimisessa on auttanut se, että teen töitä omilla kasvoillani. Perhe tietää heti, kuka olen ja miten toimin lasten kanssa.

Lisäksi Broder käy aina ennen varsinaisen asiakassuhteen aloitusta tapaamassa perhettä. Hän haluaa, että asiakassuhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.

Luottamuksesta ja omilla kasvoilla esiintymisestä on ollut Broderin mukaan muutenkin valtavasti hyötyä.

– Varauduin siihen, että kestää pitkään, ennen kuin minut löydetään ja saan tarpeeksi asiakaskuntaa. Nyt tuntuu, että puskaradio on tehnyt tehtävänsä ja moni asiakas on suositellut minua eteenpäin.

Suosittelua tarvitaan, sillä asiakkaiden vauvat kasvavat. Yrittäjä ei voi tuudittautua siihen, että samat asiakkaat pysyisivät pitkään.

Suosiota on siivittänyt myös vahva panostus sosiaaliseen mediaan. Vauvahoiva-yrityksellä on jo muutamia satoja seuraajia Instagramissa ja Facebookissa.

– Varsinkin Instagram tuntuu tavoittavan kohderyhmäni hyvin. Sinne on mukava tuottaa sisältöä, ja toisaalta olen saanut suositteluja myös sitä kautta. Sain paljon seuraajia muun muassa heti sen jälkeen, kun Nanna Karalahti mainitsi palveluni omalla tilillään.

Toimintaa on vaikea skaalata

Myönteisen palautteen takia Broder uskoo, että palvelulle on jatkossakin tarvetta.

– Toimintaa on kuitenkin vaikea kasvattaa, sillä tässä työssä omalla persoonalla on niin paljon väliä. Toki, jos kysyntä alkaa ylittää tarjonnan, on pakko pohtia, voisinko palkata työntekijän. Toivon, että pystyn tällöinkin toimimaan yksilöllisesti.

Broderin mukaan rahkeet voisivat riittää isompaankin palveluntarjontaan. Hän on valmistumassa vuoden 2019 loppupuolella Kiikku-vauvaperhetyöntekijäksi.

– Juuri nyt minua kiinnostavat esimerkiksi vyöhyketerapeuttiset vauvahieronnan opinnot. Olen kuitenkin vasta viimeistelemässä aiempia opintojani, joten en voi toteuttaa kaikkia ideoita yhdellä kertaa.

Ennen kaikkea Broder toivoo olevansa jatkossa koko perheen vauvatyöntekijä.

– En näe itseäni perinteisenä lastenhoitajana, vaan henkilönä, joka kulkee lapsiperheen rinnalla. Niin yrittäjät kuin muutkin perhevapaalla olevat vanhemmat tuntuvat arvostavan tällaista ajatusta.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa.