Uuden sukupolven biokaasu- ja biodiesellaitoksia valmistava BioGTS on ollut kasvuyritys syntymästään saakka.

Yrityksen toiminta alkoi vuonna 2013. Vuonna 2015 BioGTS teki noin viiden miljoonan, vuonna 2016 11 miljoonan euron liikevaihdon. Tämän vuoden liikevaihtotavoite on 40 miljoonaa euroa. Annualisoitu kasvu kolmen viime vuoden ajalta on ollut 255 prosenttia.

Miten ihmeessä näin nopea kasvu on mahdollista? BioGTS:n kehitysjohtaja Annimari Lehtomäki vastaa:

”Kasvumme tärkeimmät tekijät ovat olleet innovatiivinen tuote, erinomainen tiimi ja otollinen aikaikkuna. Markkina alkoi kehittyä oikeaan suuntaan juuri silloin kun toimme oman tuotteemme tarjolle.”

Maatiloilta suurkapunkeihin

Aloitetaan tuotteesta. BioGTS valmistaa biokaasu- ja biodiesellaitoksia, jotka skaalautuvat maatilamittakaavasta suurkaupunkien jätehuoltoratkaisuiksi.

Pienin tuotteista on bioboksi – muutamaan konttiin sopiva biokaasulaitos, jonka avulla esimerkiksi maatila voi olla täysin energiaomavarainen. Yhtiön suuret biokaasulaitokset jauhavat jo hajoavista biojätteistä energiaa muun muassa Haminassa ja Jyväskylän jätteenkäsittelykeskuksessa.

Kun kilpailijat rakentavat vastaavia laitoksia komponenteista paikan päällä, BioGTS:n tuotteet tehdään sarjatuotantona tehtaassa samaan tapaan kuin talopaketit. Valmiit osat kuljetetaan Jyväskylästä asiakkaan tontille ja asennetaan toimintakuntoon nopeimmillaan muutamissa viikoissa.

Tärkeä tekijä Bio GTS:n kasvun hallinnassa on ollut alihankkijoiden taitava käyttäminen valmistuksessa.

”Meillä on hyvä alihankkijaverkosto – täällä Keski-Suomessa on laadukkaita toimijoita, jotka ovat tehneet alihankintaa esimerkiksi Metsolle. Alihankkijoiden käyttö on mahdollistanut sen, että pystymme skaalaamaan tuotantoamme hyvin nopeasti.”

10,5 miljoonan euron rahoitussopimus

Alihankinnan lisäksi yhtiön jyrkän kasvukäyrän on mahdollistanut onnistuminen rahoituksessa.

’’Rahoituksen järjestäminen on kasvuyritykselle äärimmäisen tärkeää. T&K-rahoitusta olemme saaneet muun muassa Tekesiltä. Meillä on ollut myös yksityisiä enkelisijoittaja-tyyppisiä rahoittajia.”

Marraskuussa 2016 BioGTS teki 10,5 miljoonan euron rahoitussopimuksen OP:n, Finnveran, Euroopan Investointirahaston ja OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisöjen sijoitustoiminnon (VEY) kanssa.

”Yhteistyö rahoittajien kanssa on sujunut järjestään tosi hyvin. Yrittäjän kannalta järjestely on ollut käytännöllinen, sillä OP hoitaa verkoston ja asiointi sujuu yhden luukun periaatteella.”

BioGTS:n rahoituspaketin osat ovat laina, tililimiitti, pankkitakauslimiitti ja juniorlaina.

Laina on kasvurahoitusta, jota BioGTS käyttää liiketoiminnan kehittämiseen ja pääomarahoitukseen. Käyttöpääoman tarve on erityisen suuri uusien laitosten rakentamisen aikana.

Tililimiitti on osa käyttöpääomaratkaisua, jolla tasataan kassavirtoja. Pankkitakauslimiitillä BioGTS voi järjestää asiakkaalleen rakentamisen ja takuun aikaiset vakuudet. VEY:n Juniorlaina on riskisijoitusluonteinen luotto yrityksen kasvun vauhdittamiseksi.

Oleellinen osa pakettia ovat riskinjakotakaukset. Vakuuksien antajina paketissa ovat yrityksen lisäksi Finnvera 30–70 prosentin osuudella ja Euroopan Investointirahaston 50 prosentin osuudella kulloisenkin velkakirjaluoton määrästä.

”Euroopan Investointirahaston mukana olo on yritykselle huomattavan edullista”, Lehtomäki sanoo.

Rekrytointi on onnistunut

BioGTS:n ydintiimiin kuuluu 51 ammattilaista. Alihankintaverkosto työllistää enimmillään 100 työntekijää keskisuomalaisissa yrityksissä.

”Kaikki avainhenkilömme ovat toimineet alalla pitkään, ja uusia työntekijöitä on löytynyt omien verkostojen kautta. Lisäksi olemme rekrytoineet väkeä matkan varrella. Vaikka olemme nuori yritys, mukana on kokeneita ihmisiä, jotka ovat halunneet lähteä kokeilemaan jotain uutta ja ehkä jotain vähän jännittävämpää mitä edellinen työpaikka on tarjonnut. Olemme saaneet aina hyviä hakijoita kun meillä on ollut paikkoja auki.”

Onko ollut kasvukipuja?

”Monenlaista on sattunut matkan varrella. Organisaation ja erilaisten järjestelmien rakentaminen tulee väkisinkin hieman jäljessä kysyntään nähden, koska etukäteen ei voi investoida. Pienten kasvukipujen kanssa tässä eletään koko ajan.”

Seuraavaksi vientiin

BioGTS:n seuraava suuri haaste on kansainvälistyminen.

”Kaikki referenssimme ovat kotimaisia. Tuotetta on kuitenkin kehitetty alusta saakka kansainvälisille markkinoille.”

”Nyt teemme todella kovasti töitä, että saisimme vientiprojektit käyntiin. Useita asiakascaseja on jo sopimusneuvotteluvaiheessa.”

BioGTS:n potentiaalisen markkinan koko on valtava. Yli 30 maata on jo kieltänyt biohajoavan jätteen sijoittamisen kaatopaikalle, ja biojätteen käsittelyyn liittyvä liiketoiminta kasvaa 20 prosentin vuosivauhdilla.

”Isoja uusia kuvioita on menossa. Tavoittelemme merkittävää kasvua jatkossakin”, Lehtomäki sanoo.

Mistä rahoitusta kasvuun ja investointeihin? Kuuntele webinaarin tallenne.