Nimi jää ainakin mieleen, eikä siitä tule ensimmäisenä mieleen jäätelö. Härtelö on kerännyt huomiota sosiaalisessa mediassa kenties juuri erikoisuutensa vuoksi.

– Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että yhä suurempi kuluttajakunta pääsisi maistamaan tuotettamme, sanoo Hilma Koskinen, yksi tuotteen kehittäjistä.

Lipasu oy sai alkunsa elintarviketieteiden opiskelijoiden ideasta tuotekehityksen kurssilla Helsingin yliopistossa. Syntyi vegaaninen härkäpapujäätelö, jonka suosio Ravintolapäivässä yllätti kehittäjänsä. Osakeyhtiö perustettiin kesäkuussa 2018.

Yritys on saanut skaalattua tuotantoaan, ja tuotantomäärät ovat kasvaneet muutamista purkeista tuhansiin. Härtelöä myydään pääkaupunkiseudulla neljässä kaupassa, helsinkiläisessä Soi Soi -ravintolassa, K-Market Ruokasaaressa Riihimäellä, K-supermarket Vihdissä sekä Hakolan Marjatilalla Janakkalassa.

Tällä hetkellä Lipasu Oy hieroo yhteistyökuvioita, joista ei vielä voi puhua. Tuote on myynnissä kesällä 2019 useammassa kaupassa.

Koskisella on pari vinkkiä aloitteleville yrittäjille, jotka haluavat herättää huomiota pienellä alkupääomalla.

1. Luo ainutlaatuinen tuote, joka sopii monelle

Yksi Härtelön menestystekijöistä on Koskisen mukaan se, että se sopii monenlaisille kuluttajille. Tuote on maidoton, soijaton, pähkinätön ja viljaton. Sitä voivat syödä siis sekä allergikot että vegaanit, toki myös lihansyöjät. Pehmeä suutuntuma syntyi härkäpavun proteiinien lisäksi rypsi- ja kookosöljyn sekä sokerin avulla.

Härtelön kehittäjät halusivat tuotteeseen jotain erikoista, mikä herättäisi kiinnostuksen. Makupalettiin valikoituivat lime-passion, vadelma-rosmariini ja kevään 2019 uutuusmaku suklaa.

– Ihmiset haluavat erikoisempia vaihtoehtoja mutta myös tavallisia makuja. Perussuklaa puhuttelee toisenlaista kuluttajaryhmää kuin muut maut.

2. Löydä oikeat yhteistyökumppanit

Kysynnän kasvaessa myös tuotantomäärät kasvavat. Lipasu Oy:llä ei ole omaa tehdasta. Nyt heillä on kumppani, jonka tehtaassa tuote valmistuu tehokkaasti.

– Olemme tehneet töitä myös logistiikkaketjun eteen, koska jäätelöä ei voi kuljettaa pitkään auton takapenkillä kylmälaukuissa. Tällä hetkellä hoidamme suurimman osan kuljetuksista itse, mutta olemme ulkoistamassa kuljetusta.

3. Tee selkeä työnjako

Lupaava yritys voi kaatua siihen, että tuotteen kehittäjät polttavat itsensä loppuun tehdessään kaikkea kaiken aikaa. Se ei takaa menestystä.

– Meistä neljä tekee paraikaa kandia, joten meillä on monta rautaa tulessa. Olemme huomanneet, että on hyvä päättää, kuka tekee ja mitä.

4. Hyödynnä somea

Markkinoinnilla on ollut iso vaikutus Härtelön suosioon. Sitä tehdään pääasiassa sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa, mutta myös tuoreilla nettisivuilla. Hämmentävää uutta tuotetta pitää osata markkinoida oikealle kohdeyleisölle oikeassa kanavassa.

– Jaoimme esimerkiksi Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä ilmoituksen siitä, kun osallistuimme ensimmäistä kertaa Ravintolapäivään. Ihmiset alkoivat suositella Härtelöä muille ja jakaa mainoksiamme. Somen voima on todella suuri.

Apua on ollut myös siitä, että Lipasu Oy on palkannut yhden työntekijän kesän ajaksi.

Somemarkkinoinnin ansiosta yritys on saanut yhteydenottoja kauppiailta, jotka ovat pyytäneet Härtelöä myyntiin.

5. Yritä, yritä ja yritä

Vaikka kaikki ideat eivät toimisikaan, tärkeintä on yrittää. Epäonnistuminen on vain mahdollisuus nousta ylös ja kokeilla uudelleen.

– Kannattaa kertoa lähipiirille ja kaikille kavereille, mitä on tekemässä. Osallistu alan messuille ja kerro, kuka olet, mitä teet ja miltä pakkauksenne näyttävät. Vaikka toistaisi samaa asiaa, tuotteesta pitää jaksaa puhua. Usko itseesi – silloin muutkin uskaltavat uskoa.