Olemme sopineet yrittäjä Kati Jaakosen kanssa tapaamisen hänen työhuoneelleen Pakilaan. Perillä selviää, että kyseessä on melkoinen työhuone: Usean sadan neliön tila levittyy kahteen kerrokseen. Se käsittää muun muassa suuren keittiön useine työpisteineen, oleskelutiloja ja biljardihuoneen, jossa soi vanhan ajan jukeboksi.

Täältä Jaakonen pyörittää yhdessä miehensä kanssa Hellapoliisi-nimistä yritystä. Hellapoliisi on monelle tuttu samaa nimeä kantavasta ruokasivustosta, jossa vierailee nykyään kuukausittain jopa 400 000 uniikkia kävijää. Vuosien varrella toiminta on kuitenkin laajentunut useaan suuntaan.

– Pääjuttu on ruoan kuvaus elintarvikealan yrityksille. Osa siitä näkyy kaupallisina yhteistyökampanjoina Hellapoliisin sivuilla, osa vain asiakkaan omissa kanavissa, Jaakonen kuvailee.

Muutaman vuoden ajan yrittäjäpariskunta pyöritti alakerrassa myös sisustusliikettä, mutta luopui siitä ajan puutteen takia. Sitten he keksivät alkaa vuokrata omaperäisesti sisustettua tilaa yritysten ja kaveriporukoiden illanviettoihin. Lisäksi Jaakonen kirjoittaa keittokirjoja.

Työpäivät venähtävät helposti.

– Täällähän me vietämme suurimman osan ajastamme. Päivät menevät ruokakuvauksiin ja usein vielä yöllä siivoamme tilaa uusille asiakkaille. En oikein osaa olla tekemättä mitään, Jaakonen myöntää.

Simppeli tyyli vetoaa

Hellapoliisi sai alkunsa vuonna 2005, kun kokiksi kouluttautunut Jaakonen oli vielä kuopuksensa kanssa kotona. Hän vietti suuren osan päivistään keittiössä hellan äärellä ja vastaili huvikseen myös muiden reseptipulmiin vauva.fi-sivustolla.

– Ajattelin, että voisin tehdä samaa omassa blogissa. Ensimmäiset vuodet kuvasin pienellä digikameralla, jonka säädöistä minulla ei ollut mitään käsitystä. Ruoka-annokset olivat roiseja kotiruoka-annoksia ilman stailailuja. Sain silti nopeasti paljon lukijoita.

Jaakonen arvelee osuneensa Hellapoliisi-blogillaan juuri oikeaan saumaan: verkossa oli paljon ruokainspiraatiota kaipaavia ihmisiä, mutta ruokablogeja oli Suomessa vasta muutama.

Hänen suosionsa perustuu myös moneen vetoavaan tyyliin: Hellapoliisin reseptit ovat yksinkertaista mutta kekseliästä kotiruokaa, jota uskaltavat kokeilla myös vähemmän kokkaavat.

– Todella suosittu on esimerkiksi viikon ruokalista, jota julkaisen ilmaiseksi kaikkien käyttöön. Jotkut lukijat kokkaavat kaikki ruokansa siitä.

Sitkeys palkitsi

Vaikka Jaakosella ei blogia perustaessaan ollut juuri esikuvia, hän tiesi haluavansa muuttaa ajan myötä harrastuksen liiketoiminnaksi. Samaan aikaan hän kävi läpi eroa lastensa isästä ja päätti, että aika oli kypsä toiminimen perustamiselle.

– Jälkikäteen ajateltuna oli hullunrohkeaa hypätä yrittäjäksi neljän lapsen yksinhuoltajana, ilman olemassa olevaa asiakaskuntaa.

Vaikka blogimarkkinointi oli Suomessa vielä tuntematon konsepti, Jaakonen otti rohkeasti yhteyttä yrityksiin ja selitti, miksi heidän kannattaisi tehdä Hellapoliisin kanssa kaupallista yhteistyötä.

Asiakkaiden hankkimisessa kesti, ja yrittäjä joutui menemään osa-aikatöihin koulun keittiöön. Seuraavat vuodet hän paiski lähes 20 tunnin työpäiviä ilman vapaita, päivisin koulussa ja iltaisin sekä viikonloppuisin oman yrityksen parissa.

Sinnikkäällä työllä sivuston kaupallistaminen alkoi saada ilmaa siipiensä alle. Samalla yrittäjän oman jaksamisen rajat tulivat vastaan. Kahteen ensimmäiseen vuoteen hän ei nostanut lainkaan palkkaa, vaan sijoitti rahat kuvauskalustoon ja tarvikkeisiin.

– Olin niin uupunut, että otin puhelun kirjanpitäjälle ja kysyin, voisinko jo nostaa hieman palkkaa. Tuhannella eurolla kuukaudessa selvisin alkuun. Tein ohessa töitä myös mainostoimistolle.

Suu auki oikealla hetkellä

Mikä yrittäjää on ajanut eteenpäin?

Omien sanojensa mukaan Jaakonen on ihminen, joka ei juuri pelkää epäonnistumista. Hän uskaltaa myös avata suunsa auki oikealla hetkellä – sen ansiosta Jaakosesta tuli myös keittokirjailija.

Eräänä iltapäivänä hän sai puhelun hiekkalaatikon laidalle, jossa miesääni halusi keskustella kirjojen mainostamisesta Hellapoliisi-sivustolla. Jaakonen ei ollut juttutuulella ja pyysi palaamaan sähköpostilla asiaan.

– Viime hetkillä huikkasin kuitenkin: Oletteko te sellainen yritys, joka tekee kirjoja?

Hetkestä käynnistyi nyt jo vuosia kestänyt yhteistyö Readme-kustantamon kanssa. Tahti on melkoinen, sillä Hellapoliisin keittokirjoja on ilmestynyt jo 70. Nytkin työn alla on kaksi eri teosta.

Yrittäjä ei vieläkään pidä liikaa vapaapäiviä, mutta on hullujen vuosien jälkeen oppinut höllentämään tahtia. Kotiin Jaakonen vie töitä enää äärimmäisessä hädässä.

Suurin tulevaisuuden haave liittyy omaan rantamökkiin. Jaakosen perhe etsii itselleen täydellistä piilopaikkaa, jossa pääsisi täysin irti töiden ja arjen pyörityksestä.

– Minun on helppo keksiä jatkuvasti uutta. Mutta nyt on vihdoin sellainen olo, ettei tarvitse enää todistella mitään kellekään. Että tässä on jo kaikki, mitä tarvitsen.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa.