Verkkokauppa jatkaa tasaista kasvuaan, mutta kivijalkakauppa ei ole suinkaan kuollut. Ei ainakaan, jos kysytään Helsingin Kallioon hiljattain avanneen Goosebumbs Recordsin yrittäjältä Juha Honkaselta.

– Kiireisimpinä päivinä tänne ei tahdo mahtua sisään, hän kertoo.

Honkanen yrittää alalla, jolle on povattu jyrkkää alamäkeä jo pitkään. Kun CD-levyjen myynti romahti suoratoistopalveluiden myötä, moni levykauppa sulki ovensa. Honkasen mukaan trendi on sittemmin kääntynyt. Levyistä, etenkin vinyylilevyistä, on tullut keräilyaarteita. Moni artisti painattaa uusista levyistään vinyylipainoksen, ja vinyylisoittimetkin tekevät taas kauppansa.

Suurin osa kuluttajista toki lataa yhä musiikkinsa Spotifysta tai muualta verkosta. Miksi Goosebumbs Recordsin liikkeessä riittää silti väkeä välillä tungokseksi saakka?

– Olen yrittänyt rakentaa tästä vähän erilaisen levykaupan. Liiketilat ovat pienet, joten en voi kilpailla muiden kanssa esimerkiksi levyjen määrällä, Honkanen sanoo.

Hänen visionaan on ollut luoda paitsi levykauppa, myös eräänlainen ylimääräinen olohuone, jonne asiakkaat voivat tulla kuuntelemaan musiikkia ja keskustelemaan siitä kahvikupposen ääressä.

Lisäksi liikkeessä järjestetään konsertteja ja levynjulkaisutilaisuuksia.

– Kun tila ei ole meinannut riittää, bändi on voinut siirtyä soittamaan kadulle.

Yhteisöllisyys ja kokemukset koukuttavat

Goosebumbs Records on Honkasen pitkäaikainen haave. Vielä jokin aika sitten sen toteutuminen ei tosin näyttänyt kovin todennäköiseltä.

– Olin haaveillut omasta levykaupasta ainakin 15 vuoden ajan. Työvoimatoimistossa naurettiin, kun ehdotin tätä liikeideaksi kymmenen vuotta sitten.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, kierrätysajattelu on nostanut päätään ja vinyylilevyjen myynti on jo ohittanut cd-levyjen myynnin. Se näkyy levykaupan myynnissä.

Juha Honkanen jaksaa uskoa levykaupan tulevaisuuteen.

Honkasen mukaan asiakkaat ovat löytäneet liikkeen myös siksi, että liikkeeseen piipahtaminen on ainutlaatuinen kokemus.

– Uskon, että ihmiset kaipaavat yhä enemmän pysähtymistä ja toisaalta myös yhteisöllisyyttä. Täällä saa rauhassa irtautua arjesta.

Honkanen uskoo, että liikkeen ydintoiminta säilyy jatkossakin kivijalkaliikkeessä.

– Olen ajatellut, että voisin myydä keräilyharvinaisuuksia verkossa. Se olisi kuitenkin vain pieni sivujuonne yritystoiminnassa.

Verkkokaupasta myymälään

Myös lastenvaatteista ja naistenvaatteista tutuksi tulleessa Vimmassa uskotaan kivijalan voimaan. Vimman tarina sai alkunsa, kun Marimekolle pitkään työskennellyt suunnittelija Marjut Rahkola alkoi valmistaa lastenvaatteita omille lapsilleen.

Hän alkoi myydä vaatteita verkossa, ja lettikuvioiset trikoovaatteet saavuttivat nopeasti eräänlaisen kulttisuosion trenditietoisten lasten vanhempien keskuudessa.

Kun yritystoiminta laajeni, pelkkä verkkokauppa ei kuitenkaan tuntunut riittävän. Vimma perusti Helsingin Albertinkadulle liikkeen, joka myy lastenvaatteiden lisäksi myös naistenvaatteita. Viimeisimpänä yritys avasi myymälän uuteen Tripla-ostoskeskukseen.

Syy kivijalkaan panostamiseen on ollut selvä.

– Meidän liikkeemme eivät ole pelkkiä kauppoja, vaan ajattelemme niitä enemmänkin elämyksinä. Asiakkaat tulevat myymälään toki ostoksille, mutta tänne tullaan ihan vain viihtymäänkin, Vimman markkinoinnista vastaava Mimmi Pentikäinen kertoo.

Konsepti tuntuu toimivan, sillä Vimman ensimmäiset viikot Triplassa ovat olleet varsin menestyksekkäitä.

– Toki vielä on vaikea sanoa, miten toiminta vakiintuu. Uskon, että erotumme kuitenkin täällä positiivisesti eduksi myös jatkossa, Pentikäinen sanoo.

Sopeutumista tarvitaan

Pentikäisen mukaan kivijalkaliikkeen pärjääminen ei ole itsestään selvää.

– Maailma muuttuu koko ajan, ja muutoksessa täytyy pysyä mukana. Meidän täytyy olla taipuisa ja sopeutua. Massasta erottautuminen on tärkeää, hän kertoo.

Valttina voi olla esimerkiksi vastapainona pikamuotia myyville liikkeille toimiminen. Vimman asiakkaat ovat Pentikäisen mukaan pääasiassa tiedostavia kuluttajia, jotka kaipaavat ostoksiltaan paitsi laatua myös ekologisuutta.

– Kilpailua riittää, joten meidän on ansaittava paikkamme markkinassa.

Yritys tuottaa vaatteensa samoissa tehtaissa muiden kotimaisten muotibrändien kanssa. Samalla he pystyvät tarjoamaan asiakkaille laadukkaita tuotteita, jotka sopivat myös opiskelijoiden, kotiäitien ja nuorison kukkarolle.

Ostoskeskuksessa toimiva myymälä on tuonut Vimmalle myös täysin uutta asiakaskuntaa.

– On ollut ilahduttavaa huomata, että meidät on nyt löytänyt sellainenkin sukupolvi, joka ei välttämättä ole sosiaalisessa mediassa tai osta verkosta vaatteita.