Yrityksen vauhdikas kasvu vaatii tarkkaa pelisilmää ja kylmähermoisuutta. Porvoolainen jäätelöyrittäjä Samuli Wirgentius tietää hyvin, millaista tasapainoilua yrityksen hallittu laajentaminen on.

Wirgentius aloitti valmistamansa artesaanijäätelön myynnin vuokraamalla yhden jäätelökioskin kesäksi 2017. Sana herkusta levisi nopeasti, ja kaksi vuotta myöhemmin Vanhan Porvoon jäätelötehtaan myyntipisteitä oli jo viisi. Niiden lisäksi tuotteita myyvät nykyään myös Helsingissä, Kotkassa ja Savonlinnassa liikkuvat jäätelöpyörät sekä toistakymmentä jälleenmyyjää.

Alkuvuodesta 2019 yritys investoi uusiin laitteisiin ja tuotantotiloihin vastatakseen kasvaneeseen kysyntään.

– Jos ei investoi oikeaan aikaan, hukkaeuroja tulee helposti. Toisaalta tilanteet, joissa kasvupäätöksiä pitää tehdä, tulevat vastaan hyvin nopeasti, Wirgentius sanoo.

Investointien seurauksena jäätelön vuosituotanto kolminkertaistui noin 60 000 kiloon.

Kasvuun oikeilla kumppaneilla

Jäätelötehtaan taustalla toimii Local Artisans Oy -niminen yritys, jonka pitkään ravintola-alalla työskennellyt Wirgentius perusti muutettuaan pääkaupunkiseudulta Porvooseen. Moni asia osui silloin kohdilleen.

– Tuntui siltä, että jäätelötehdas sopi hyvin kaupungin miljööseen. Täällä ei myöskään vielä ollut muita jäätelönvalmistajia.

Kasvua vauhdittivat oikeanlaiset yhteistyökumppanit. Vanhan Porvoon jäätelötehdas fuusioitui nopeasti jäätelöpyöräyrittäjän kanssa. Paikalliset kahvilat ja ravintolat ottivat yhteyttä ja pyysivät jäätelöä listoilleen.

Jäätelön tekemiseen vaadittavat koneet vievät kuitenkin paljon tilaa. Kasvun rajat tulivat nopeasti vastaan.

– Jouduimme pyytämään vuokranantajalta jatkuvasti lisää tuotantotilaa, ja samalla vuokrakustannukset kasvoivat nopeasti.

Wirgentius laski, että pidemmän päälle tuotantotilojen omistaminen olisi vuokraamista järkevää. Yritys alkoi selvittää rahoitusmahdollisuuksia.

Koska jäätelötehdas käyttää tuotteissaan kotimaista maitoa ja marjoja, yritys pystyi hakemaan EU-rahoitteista maataloustukea. Sen ja pankin myöntämän lainan sekä osakkaiden pienten lainojen turvin yritys sai ostettua käyttöönsä kokonaisen teollisuushallin.

– Nyt tilaa on sen verran, että voimme toimia täällä ainakin kolme vuotta ilman lisäinvestointeja.

Lyhyt kesäsesonki vaatii herkkyyttä

Tähän asti Wirgentius on vastannut yksin jäätelönvalmistuksesta. Siihen on kuitenkin tulossa muutos.

– Näkymät ovat positiiviset, ja voimme vihdoinkin palkata toisen jäätelöntekijän.

Kyse on riskienhallinnasta. Kun vain yksi ihminen vastaa tuotannosta, esimerkiksi sairastuminen voi olla yritykselle pienimuotoinen katastrofi.

Jäätelöbisnekseen omat haasteensa tuo se, että myynti keskittyy vahvasti lyhyeen sesonkiin. Kioskien vuokrasopimukset alkavat huhtikuussa ja päättyvät syyskuussa. Myynti riippuu siitä, millainen sää kesäkuukausille sattuu.

Kausivaihteluun Vanhan Porvoon Jäätelötehdas on varautunut tarkalla suunnittelulla ja herkällä reagointikyvyllä.

– Välillä pitää nopeasti päättää, että tänään ukkostaa, ei kannata pitää kioskia auki. Vastaavasti jos tulee kunnon helle, pitää pystyä lisäämään työvoimaa nopeasti.

Nuoret ja vanhat töihin

Tärkeä osa Vanhan Porvoon jäätelötehtaan kasvua ovat kausityöntekijät. Kesällä 2019 yritys työllisti runsaat 30 nuorta.

Wirgentius on ylpeä siitä, että yritys voi tarjota monelle ensimmäisen työpaikan. Kun työkokemusta ei vielä ole, hän kiinnittää hakemuksissa huomiota esimerkiksi siihen, miten joku kertoo auttavansa kotitöissä. Myös sosiaalisuus on jäätelönmyyjälle tärkeää.

Yritys kuitenkin kärsii yhä työvoimapulasta huhti- ja elokuussa, kun moni nuoremmista työntekijöistä on koulussa.

– Siksi neuvottelemme nyt paikallisen senioriyhdistyksen kanssa, josko heiltä löytyisi kiinnostuneita tekijöitä noille kuukausille.

Jäätelöä myös joulukalenteriin

Jäätelöyrityksen kehittämisessä suuri työsarka on ”off-season” eli talvi.

Vanhan Porvoon jäätelötehdas on esimerkiksi lanseeraamassa jäätelöjoulukalenteria, johon on pakattu maistiaiset 24 eri jäätelömausta.

Jäätelömassaa kypsyttävissä koneissa valmistetaan talvikautena myös hilloa.

Tulevaisuudessa Wirgentius haluaisi saada tehtaan jäätelöt erityisesti henkilöstöravintoloihin. Vähittäiskauppaan Vanhan Porvoon jäätelötehdas ei ole lähtenyt, sillä kilpailu kauppojen jäätelöhyllyillä on nykyään kova.

– Unelmana olisi saada lisää kivijalkakioskeja. Missiomme ei ole sen vähempää kuin olla Suomen rakastetuin jäätelötehdas.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät rahoitusratkaisun yrityksesi tarpeisiin. Tutustu yrityksen rahoitusvaihtoehtoihimme.