Uskallus. Se on ensimmäinen asia, joka yritykseltä vaaditaan vientiä varten.

Näin sanoo Tammer Brandsin toimitusjohtaja Zachary Mäenpää. Hänen mukaansa monet kotimaiset yritykset arkailevat turhaan ulkomaankaupan aloittamista.

– Jos yritys kykenee toimimaan kotimaassa ja tuote on kunnossa, ulkomaille voi hyvin lähteä, Mäenpää sanoo.

Mäenpää muistuttaa, että vientitoiminta vaatii myös paljon työtä. Lisäksi yrityksen täytyy olla taloudellisesti riittävän hyvässä kunnossa.

Tammer Brands on kuluttajatuotteiden tukkuyritys, joka on perinteisen tuonnin ja viennin lisäksi on kehittänyt omia brändejään, esimerkiksi Rento-saunatuotteet ja Mustang-grillit.

Poikkeuksellisesta keväästä huolimatta yrityksen vienti ei ole täysin tyrehtynyt.

– Vientimme laski hieman, kun rajujen eristystoimien takia monessa maassa suljettiin esimerkiksi kauppakeskuksia. Toisaalta joihinkin vientimaistamme olemme tehneet kauppaa jopa enemmän kuin aiemmin, Mäenpää kertoo.

Tammer Brands luo tulevaisuuden trendejä. Tällä hetkellä kaupan ovat tuotteet, jotka tulevat kuluttajamarkkinoille kesällä 2021.

Nopeasti liikkuva raha ratkaisee

Tammer Brandsin tärkeimmät vientimarkkina-alueet ovat Ruotsi ja muut Pohjoismaat sekä Baltian maat. Lisäksi vientikohteita on esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Aasiassa.

Kansainvälistä liiketoimintaa harjoittavien yritysten iloksi OP on ottanut käyttöön gpi-maksupalvelun. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tavallisissa ulkomaan maksumääräyksissä rahat välittyvät saajalle jopa saman päivän aikana.

Mäenpään mukaan se on ulkomaan kaupan kannalta hyödyllistä.

– Se, että raha liikkuu notkeasti ja nopeasti, lisää yrityksen luotettavuutta asiakkaiden ja kumppaneiden näkökulmasta.

Maksujen nopea liikkuminen tehostaa myös yrityksen käyttöpääoman hallintaa. Gpi-palvelun ansiosta maksut voi myös tarvittaessa jäljittää ajantasaisesti, mikä lisää niiden turvallisuutta. OP:n asiakkaana Gpi-palvelun saa automaattisesti käyttöön. Gpi-maksu on saman arvopäivän maksu normaalin maksumääryksen hinnalla.

Kokemus ja kärsivällisyys auttavat

Mäenpään mielestä Tammer Brandsin erityisyys on laaja brändi- ja tuotevalikoima sekä hyvä kotimainen ja ulkomainen kumppaniverkosto. Yrityksen vientimyyntitoiminnassa näkyy 30 vuoden käytännön kokemus.

– Meillä on esimerkiksi avoimia laskutussopimuksia kansainvälisten ketjujen kanssa. Tunnemme tarvittavat maakohtaiset sertifikaatit ja ymmärrämme, mitä tuotteilta ja tuotepakkauksilta milloinkin vaaditaan ja mikä takaa kaupallisuuden, jotta asiakkaamme voi menestyä, Mäenpää kertoo.

Tammer Brandsin 90 miljoonan euron liikevaihdosta noin 30 prosenttia syntyy viennistä. Yrityksen on tarkoitus kasvattaa vientitoimintaansa, mutta harkitusti.

– Viennissä täytyy olla kärsivällinen. Ei saa haukata liian isoa kakkupalaa kerralla, Mäenpää toteaa.

Tosin välillä Tammer Brands joutuu punnitsemaan omaa strategiaansa.

– Jos saamme jostain maasta hyvän tarjouksen, siitä on todella hankala kieltäytyä. Olemme kuitenkin myyntiorganisaatio. On ollut ilo huomata, että useat omista brändeistämme ovat herättäneet mielenkiintoa ulkomailla.

Zachary Mäenpää on johtanut Tammer Brandsia noin kahdeksan vuotta.

Ymmärrä asiakkaita ja markkinoita

Tärkeä edellytys vientitoiminalle on aito ymmärrys asiakkaan tarpeista. Tämä on tärkeää kotimaankaupassakin, mutta kansainvälisillä markkinoilla se korostuu.

Tammer Brands aloitti vientimyyntitoiminta aikoinaan Virossa. Mäenpää mukaan eteläisestä naapurista oli helppo aloittaa, sillä se maantieteellisesti lähellä ja muistuttaa kulttuurisesti Suomea. Nyt Tammer Brandsilla on lähes 30 vientimaata ympäri maailmaa.

Mitä kauemmas yritys lähtee kotimaastaan, sitä tärkeämpää on kielitaito ja kulttuurien tuntemus.

Mäenpään mukaan Pohjois-Euroopan maissa pärjää englannin kielellä. Toisaalta Baltian maissa voi olla enemmän hyötyä venäjän kielen taidosta paikallisten kielten ohella.

Mäenpää on itsekin asunut ulkomailla, mikä on vieraiden kielten lisäksi opettanut ymmärtämään kulttuurieroja. Hyvän kuvan paikallisesta elämästä saa parhaiten jalkautumalla kohdemaan kaduille.

– Erityisesti kuluttajatuotteiden viennin onnistumiseksi kannattaa kiertää kohdemaassa kauppoja ja kauppakeskuksia sekä tarkkailla hintatasoa ja paikallista tapakulttuuria.

Tammer Brandsilla on jokaisessa vientimaassaan yhteyshenkilö, joka puhuu paikallista kieltä äidinkielenään.

– Markkinoiden syvällinen tunteminen edellyttää vahvaa paikallista läsnäoloa. Pystymme parhaiten palvelemaan asiakkaitamme maakohtaisesti olemalla mahdollisen lähellä.

Paluu tulevaisuuteen

Tammer Brands on perheyritys, jonka perusti Aulis Mäenpää vuonna 1954. Zachary Mäenpään isoisä aloitti yritystoiminnan myymällä äitinsä valmistamia munkkeja ja limonadeja polkupyörän selästä.

Alkuperäinen yhden miehen kommandiittiyhtiö on kasvanut 200 henkilöä työllistäväksi osakeyhtiöksi, jota Zachary Mäenpää on johtanut noin kahdeksan vuotta.

Mäenpään mukaan asiakkaat ja kuluttajat vaativat yhä enemmän. He janoavat yksityiskohtaista tietoa esimerkiksi tuotteiden materiaaleista, väreistä ja painoista.

Mäenpää näkee vähittäiskaupan tulevaisuuden monikanavaisena. Eri myyntikanavat tukevat toisiaan ja kuluttajan ostopäätöstä, joka saattaa syntyä niin verkossa kuin myymälässäkin.

Poikkeuskevät on myös osoittanut, että kaikkiin muutoksiin ei voi varautua.

– Tulevaisuuden kannalta on oleellista ainakin se, että missä muodossa isoja messutapahtumia jatkossa järjestetään ja tapahtuuko myyntityöskentely aiempaa enemmän virtuaalisesti. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Mäenpää pohtii.

Lue lisää nopeasta ulkomaanmaksusta.

Autamme löytämään parhaiten sopivan rahoituksen yrityksesi tarpeisiin. Tutustu rahoitusratkaisuihimme.