Kesällä 2019 naantalilainen Alex Bohm päätti, että aika oli kypsä oman osakeyhtiön perustamiselle. Päätös syntyi vain muutama viikko sen jälkeen, kun yksityisen osakeyhtiön perustamista aiemmin koskenut 2 500 euron alkupääomavaatimus poistui käytöstä.

– Ei 2 500 euroa tietenkään mikään mahdoton raha olisi ollut sijoittaa. Mutta koska oma yritys on minulle sivutoimijuttu, tämä tuntui nyt hyvältä ratkaisulta.

Vasta 19-vuotias Bohm pyörittää tarrakoristeita ja mainosteippauksia valmistavaa Mitämiks Oy:tä oman päivätyönsä rinnalla. Hän aloitti toiminnan OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta mutta kysyntä osoittautui pian niin suureksi, että osakeyhtiö alkoi tuntua järkevältä ratkaisulta.

– Osakeyhtiön perustaminen ei hirvittänyt, kun tein sen rakenteen mahdollisimman simppeliksi. Uskon, että kuka tahansa pystyy siihen halutessaan.

Apuna koko suku

Osakeyhtiön toimintaa säätelee osakeyhtiölaki, joka velvoittaa tiettyihin hallinnollisiin toimenpiteisiin. Yhtiön pitää esimerkiksi aina pitää kaksinkertaista kirjanpitoa, ja se on velvollinen tekemään tilinpäätöksen.

Bohm myöntää, että osakeyhtiön hallinnointi ja erityisesti sen hallitukseen liittyvien paperitöiden pyörittäminen on vaatinut opettelua. Askel kerrallaan asiat ovat kuitenkin hoituneet.

Merkittävänä apuna on ollut oma suku, jossa on paljon yrittäjiä. Erityisesti Bohmin vanhemmat ovat olleet tiiviisti mukana poikansa yrityksen alkumetreillä. Hänen äitinsä toimii Mitämiks Oy:n hallituksen jäsenenä ja isä varajäsenenä.

– Tämä on siis hyvin kirjaimellisesti perheyritys.

Palkkatyö mahdollisti myös yrittäjyyden

Esikuvat omassa suvussa ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että yrittäjyys on aina kiinnostanut Bohmia.

– Varmasti sen takia ajatus omasta yrityksestä on tuntunut tutulta. Olen myös sellainen persoona, että pitää keksiä aina paljon kaikenlaista puuhaa.

Bohm valmistui keväällä 2018 ammattikoulusta painajaksi. Jo kouluaikana hän pallotteli ystävänsä kanssa ideaa erilaisten mainostarrojen ja -teippien painamisesta.

Lopullisesti tärkein sysäys yrityksen perustamiseen oli kuitenkin työllistyminen turkulaiseen Prigi Oy-nimiseen painofirmaan. Nopeasti Bohmin ja hänen uuden pomonsa välille syntyi sopimus siitä, että työajan ulkopuolella Bohm saisi käyttää firman painokoneita myös omaan yritystoimintaansa.

– Teemme myös materiaalitilauksia yhdessä, mistä kumpikin hyötyy. Uudelle yrittäjälle työskentely on antanut taas lisää intoa omaan yritykseen.

Tällä hetkellä Mitämiks tekee tilauksia lähinnä yksityisasiakkaille. Suosittuja ovat esimerkiksi mopoihin tai autoihin painettavat uniikit koristeteippaukset. Yrityspuolella tyypillisiä asiakkaita ovat rakennusalan firmat.

Puskaradion ja sosiaalisen median kautta tilauksia on nopeasti alkanut tulla sen verran, että Bohm ei ehdi hoitaa niitä yksin päivätyönsä ohella. Siksi hänen apunaan toimii freelancer-pohjalta kaksi opiskeluaikaista kaveria.

– Se kuvio on toiminut ilman mitään ongelmia. Toiminta on ainakin toistaiseksi sen verran joustavaa, että jokainen saa tehdä juuri sen verran kuin haluaa ja ehtii.

Töitä kahdessa vuorossa

Toistaiseksi Bohm tekee käytännössä töitä kahdessa vuorossa. Arkisin hän on palkkatöissä puoli yhdeksästä puoli viiteen. Aamuisin ennen työvuoroaan tai iltaisin sen jälkeen hän hoitaa oman yrityksen asioita.

– Joka päivä on vähintään sähköpostiliikennettä tai muita juoksevia asioita. Yritän kuitenkin järjestää hommat niin, että jää myös vapaa-aikaa. Viikonloppuisin yritän olla katsomatta työpuhelinta tai sähköpostia.

Bohm ajattelee Mitämiks-yritystä omana ideapajanaan ja harrastuksenaan. Ainakaan vielä sen ensisijainen tarkoitus ei ole tuottaa rahaa, vaan mahdollistaa kokeilu ja luova tekeminen.

Tarkoituksena on laajentaa toimintaa sen mukaan, mihin oma mielenkiinto vie. Esimerkiksi korttien graafinen suunnittelu ja painaminen sekä verkkosivujen tekeminen ovat asioita, joita Bohm haluaisi kokeilla tulevaisuudessa.

– Jos tulee jokin uusi idea mieleen, kyselen enemmän tietäviltä tutuilta ja päätän sitten, voisiko se olla toteuttamiskelpoinen. Kuka tietää, mitä teemme viiden vuoden päästä?

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa.