Laura Lepistön ja hänen kahden yhtiökumppaninsa kanssa perustama Snou Creative -sisältötoimisto palkkasi ensimmäisen työntekijänsä viime elokuussa. Lepistö iloitsee merkittävästä virstanpylväästä kuten kuka tahansa yrittäjä.

– On ollut sekä jännittävää että haastavaa pohtia, miten ja mihin suuntaan haluamme yritystämme kasvattaa.

Toisin kuin monella muulla kolmekymppisellä, Lepistöllä on jo takanaan yksi merkittävä ura. Hän on Suomen kaikkien aikojen menestynein yksilötaitoluistelija, jonka takataskusta löytyy muun muassa useampi EM-mitali. Vuonna 2010 Lepistö toi Suomeen harvinaisen MM-mitalin sijoittumalla Torinon MM-kisoissa kolmanneksi, mutta kilpaura päättyi vakavien loukkantumisten kierteeseen vuonna 2012.

Moni huippu-urheilija kipuilee elämän suunnan löytämisessä urheilu-uran jälkeen. Lepistö kuitenkin sanoo pystyneensä hyödyntämään yrittäjänä monia luistelijana oppimiaan taitojaan. Mikä on niistä tärkein?

– Kilpaurheilijana voi vetää helposti itsensä piippuun, joten on tärkeää luoda uupumiselta suojaavia ajatusmalleja. Huomaan, että olen jo aika hyvä analysoimaan itseäni ja tunnistamaan väsymisen oireita.

Nyt Lepistö ajattelee, että yrittäjänä sekä työn tehokkuus että oma hyvinvointi ja jaksaminen ovat tasapainossa, kun työtehoa rytmittää – aivan kuten urheilussakin.

Uran katkeaminen vaati ajatustyötä

Lepistön luistelu-uran päätös ei suinkaan ollut täysin kivuton. Suuret suunnitelmat tyssäsivät ennenaikaisesti akillesjännevammaan ja siitä seuranneeseen hermovikaan.

– Olin juuri voittanut MM-pronssia ja tunsin olevani elämäni kunnossa. Omassa mielessä piti käydä läpi melkoinen prosessi, ennen kuin pystyin hyväksymään, että tämä olikin tässä.

Pohdittuaan päätöstä tarpeeksi Lepistö kuitenkin kertoo tunteneensa lähinnä helpotusta. Hänelle oli selvää, ettei omaa terveyttä ja loppuelämää kannattanut riskeerata urheilun vuoksi.

Vaikka nuori huippu-urheilija ei juuri ehtinyt valmistautua uransa päättymiseen, hän oli jo loukkaantumisensa aikoihin hakenut ja päässyt opiskelemaan kauppatieteitä nykyiseen Aalto-yliopistoon. Opintojen ajan Lepistö elätti itsensä tekemällä esimerkiksi luistelunäytöksiä sekä urheiluselostuskeikkoja, ja perusti jo silloin itselleen toiminimen.

– Ei minulla ollut mitään tarkempaa käsitystä siitä, mitä halusin tehdä. Mutta alkoi kypsyä ajatus siitä, että ehkä joskus voisin yhdistää kaupalliset opinnot ja urheiluajoilta kertyneen osaamisen.

Kuva: Jesse Väänänen/Snou

Millaisia tarinoita urheilusta kannattaa kertoa?

Ajatus tarkentui liikeideaksi noin puolitoista vuotta sitten, kun Lepistö päätti yhdessä entisen kilpahiihtäjä Jesse Väänäsen ja graafikko Juho Heinolan kanssa perustaa urheiluun erikoistuneen sisältö- ja suunnitteluyrityksen.

– Kaikilla meillä oli jo verkostoja ja asiakkaita urheilu- ja yritysmaailmassa. Saimme idean, että yhdessä voisimme olla jotain enemmän kuin yksin.

Snou Creativen perustajakolmikon välinen työnjako on ollut alusta saakka selvä. Väänänen ja Heinola ovat molemmat erityisosaajia urheilun kuvaamisessa ja editoinnissa. Lisäksi Heinola tekee asiakkaille graafista suunnittelua ja designia, ja toteuttaa erilaiset visuaaliset viimeistelyt sisältöihin.

Lepistön tontille kuuluu ennen kaikkea myynti ja uusien asiakkaiden hankinta. Käytännössä työ on usein myös konsultointia, ja hän ottaa aktiivisesti osaa erilaisten projektien konseptointiin ja sponsoroinnin hyödyntämisen suunnitteluun. Tällä hetkellä Lepistö toimii Snoun kautta myös brand managerina amerikkalaiselle luistinvalmistajalle.

Kaikessa tässä urheiluvuosien aikana kerääntynyt hiljainen tieto auttaa paljon.

– Yksi vahvuutemme on se, että tiedämme, millaisia tarinoita urheilusta kannattaa kertoa ja nostaa esille. Toinen meille luontainen arvo on luottamus, joka on urheilijoiden kanssa työskennellessä tietenkin myös tärkeää, Lepistö pohtii.

Ei enää alituista suorittamista

Kun Lepistö, Väänänen ja Heinola aloittivat toimintansa vuoden 2017 alussa, Lepistön mukaan heidän ainoa tavoitteensa oli ansaita leipänsä tekemällä kivoja töitä. Matkan varrella nälkä on kuitenkin kasvanut.

Lepistön asiakkaat ovat yleensä yrityksiä, jotka sponsoroivat urheilijoita, joukkueita tai tapahtumia tai ovat muulla tapaa urheilussa mukana. Snou Creative auttaa heitä hyödyntämään kumppanuutta entistä strategisemmin ja pitkäjänteisemmin.

– On ollut jopa hieman yllättävää huomata, kuinka paljon meidän työllemme on kysyntää. Suomi on ollut pitkään hieman jäljessä urheilumarkkinoinnissa, ja on kivaa olla mukana kehittämässä sitä.

Kuten monet muutkin tuoreet yrittäjät, Lepistö myöntää painaneensa ensimmäisen vuoden aikana välillä pitkiä päiviä. Sinnikkyys ja kova työ eivät tosin ole hänelle mitään uutta.

–Toisaalta urheilu-ura oli niin kurinalaista ja kuluttavaa, että oli pakko opetella myös hölläämään. Voin sykkiä täysillä jonkin aikaa kun sitä tarvitaan, mutta osaan myös irrottautua töistä ja panostaa palautumiseen silloin kun sitä tuntee tarvitsevansa, hän sanoo.

Kilpaura on myös tehokkaasti tyydyttänyt kaikki turhat suorittamisen paineet, Lepistö toteaa.

– Yrityksen toiminnan kehittäminen on minulla verissä, mutta huomaan nauttivani aiempaa rennommasta elämästä. Ei ole enää tarvetta miettiä jatkuvasti seuraavaa haastetta tai parannuskohdetta.