Neljä vuotta sitten Helsingissä asuneen Maria Talvitien, 34, aika kului töissä, kavereiden kanssa kahvitellessa sekä musiikkikeikoilla ja tapahtumissa juostessa. Alun perin Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Talvitie työskenteli lentoemäntänä ja matkusteli paljon myös vapaa-ajalla.

– Etsin onnea ulkoapäin. Ajattelin, että se löytyy Australiasta tai Uudesta-Seelannista. Piti saada kokea paljon, matkustaa maailman ääriin ja tavata ihmisiä, hän kertoo.

Vaikka Talvitie nautti elämästään, kyti sisällä kaipuu löytää se, kuka hän oikeasti oli. Hän päätti, että oli aika miettiä, mikä tekee hänet oikeasti onnelliseksi.

Sitten hän tapasi tulevan puolisonsa Olli Luukkosen.

– Olimme molemmat tehneet vähän ennen tapaamista päätöksen, että keskitymme vain itseemme ja omaan hyvinvointiin.

Erään kesän tuore pariskunta vietti Puumalassa Luukkosen kotitilaan kuuluvalla saarella.

Saimaan saaristossa Talvitie sai rauhassa kuunnella ajatuksiaan ja tunteitaan. Hän joogasi ja liikkui luonnossa. Kesän aikana Talvitie oivalsi, ettei hyvä olo löydy ulkoisista asioista, vaan se asuu hänessä itsessään.

Helsingin hulinasta hiljaisuuteen

Talvitie ja Luukkonen asuivat aluksi yhdessä Helsingin Katajanokalla, sillä Luukkonen opiskeli Helsingissä. He suunnittelivat, että Luukkosen valmistuttua he lähtisivät yhdessä miehen kotiseudulle Etelä-Savoon.

Kesäkuussa 2018 pariskunta muutti Puumalaan, ja heinäkuussa tanssittiin häitä Luukkosen kotitilalla. Pääkaupunkiseudulla kolmetoista vuotta asuneen Talvitien uusi koti oli maatila metsän keskellä, kahdentoista kilometrin päässä Puumalan keskustasta.

Häiden jälkeen Talvitien ympäröi hiljaisuus. Puumala on suosittu kesäkunta, jossa väki moninkertaistuu kesäksi. Syksyn myötä kesämökkikansa katosi.

– Eräänä päivänä kaupan parkkipaikalla ei ollut yhtäkään autoa ja jos joku kulki kadulla, kääntyi hän varovasti katsomaan perään, Talvitie muistelee.

Ensi kertaa elämässään Talvitie koki, että hänellä oli tilaa omalle hyvinvoinnilleen. Yhtäkkiä oli aikaa pitkille metsälenkeille, joogalle ja parisuhteen rakentamiselle.

Talvitien ja Luukkosen perheeseen kuuluvat kaksi kultaista noutajaa ja kissa.

Helsingissä Talvitiellä ei ollut paljon omaa aikaa, eikä hän sitä silloin kaivannutkaan.

– Jos lähdin bileistä aiemmin pois, tuli sellainen olo, että jään jostakin paitsi. Täällä rakastan olla yksin. Käyn usein metsälenkeillä kahden koiramme kanssa. Yksin oleminen tuntuu eheyttävältä.

Joogaopettajaksi kouluttautunut Talvitie alkoi järjestää Puumalassa joogatunteja.

– Pienessä kylässä kaikki tuntevat toisensa, ja minut on otettu avosylin vastaan. Ihmiset ovat olleet aidosti onnellisia siitä, että olen tullut Ollin elämään.

Yhteinen yritys kotipihassa

Suhteen alusta asti pariskunnan haaveena oli yhteinen matkailuyritys. Talvitie ja Luukkonen halusivat perustaa yrityksen, jonka kautta voisivat tarjota kokemuksia hiljaisuudesta, luonnosta ja rauhoittumisesta. Toimitilana olisi Luukkosen kotitila.

Viime talvena pariskunta kuuli Business Finlandin rahoittamasta innovaatiosetelistä, joita myönnettiin osakeyhtiöille. Tammikuussa 2019 Talvitie ja Luukkonen perustivat Metsäsydän Oy:n.

Keväällä he olivat mukana palvelumuotoiluhankkeessa, ja kesällä he järjestivät tilalla kokeilupäivän, johon kutsuivat ihmisiä ideoimaan yrityksen tulevaisuutta. Samalla he ovat remontoineet maatilan vanhaan navettaan majoitus- ja toimitiloja.

– Aiomme järjestää erilaisia hyvinvointiretriittejä ja tarjota toimitiloja myös muille hyvinvointialan yrittäjille, kuten joogaopettajille, Talvitie sanoo.

Metsäsydämen toiminta on tarkoitus käynnistää täysipäiväisesti ensi keväänä.

Elämän paras teko

Pariskunnan elämänmuutos ei ole ollut helppo, ja matkan varrelle on mahtunut epäröintiä.

– Välillä olen pelännyt, voiko tällainen elämä kantaa. Mutta kun olen sanonut sen ääneen, on aina jostain tullut joku ihminen tai tapahtuma ja näyttänyt, että olen oikealla tiellä.

Esimerkiksi marraskuussa Talvitie järjesti elannokseen joogatunteja, ja kerran tunnille saapui pimeydestä ja räntäsateesta vain yksi osallistuja. Tunnin lopuksi asiakas kuitenkin kertoi, kuinka merkityksellinen joogahetki oli hänelle ollut. Tuo tapaus on kantanut pitkälle Talvitien elämässä.

Talvitie pitää läheisiinsä tiiviisti yhteyttä sosiaalisen median kautta ja vierailee välillä Helsingissä. Ystävät ja perhe ovat aina kannustaneet häntä ja uskoneet muutokseen.

Kaikista tärkein tuki on ollut puoliso.

– Olemme auttaneet toisiamme. Ilman Ollia en olisi jaksanut ja tiedän, että sama on myös toisinpäin.

Talvitie tuntee, että on nyt löytänyt paikkansa maailmassa. Hän toivoo, että voisi esimerkillään kannustaa muitakin muutokseen, sillä moni kaupungissa asuva kaipaa luontoa.

– Ollin tulo elämääni antoi minulle mahdollisuuden muutokseen, mutta vaati rohkeutta toteuttaa se.