Tampereen seudulta löytyy yksi Suomen nuorimmista – ellei peräti nuorin yrittäjä. 14-vuotias Rami Kamarjanskij ehti omien sanojensa mukaan haaveilla jo pitkään yrityksen perustamisesta. Tänä kesänä haave viimein toteutui, kun Maanrakennus Kamarjanskij Oy perustettiin Ramin äidin toimesta.

Ramia kiinnostavat erityisesti pihatyöt, mutta hän tekee mielellään myös muita töitä tarvittaessa.

– Tarjoan yksityisille ja yrityksille erityisesti nurmikon leikkuuta ja trimmeröintiä. Sen lisäksi teen esimerkiksi koneenajoa, jos sellaiselle on tarvetta. Tänä kesänä nurmikko ei ole oikein kasvanut helteiden vuoksi, mutta onneksi jotain pientä keikkaa on silti ollut.

Asiakkaiden löytämisessä Ramin perhe on ollut vahvasti pojan tukena.

– Esimerkiksi naapurimme ovat kysyneet, että olisiko nurmikonleikkuu mahdollista ja onko minulla laitteita siihen. Tähän mennessä kaikki asiakkaat ovat löytyneet pitkälti perheen kautta.

Uusien asiakkaiden tavoittamiseksi nuorimies on kehitellyt myös muita keinoja.

– Facebook on toiminut yhtenä kanavana ihmisten tavoittamisessa. Siellä ihmiset ovat paljon tykkäilleet ja jakaneet päivityksiä, mutta vielä tähän mennessä se ei ole tuonut pahemmin tulosta. Jatkossa aion jakaa lappuja naapureille ja tavoittaa heitä sitä kautta.

Yrittäminen tarjoaa arvokkaita oppeja tulevaisuutta varten

Rami ei tiedä ketään muuta oman ikäluokkansa edustajaa, joka olisi lähtenyt mukaan yritystoimintaan. Miten ihmeessä 14-vuotias päätyy yrittäjäksi? 

– Ennen kaikkea se johtuu siitä, että olen aina halunnut yrittää. Ihan alkuperäinen idea taisi lähteä siitä, että luin netistä 4H-yritysjutuista ja kiinnostuin asiasta. Kun isoäitini kuoli, sain perintöä ja pystyin ostamaan tarvittavia koneita yritystä varten.

Rami aikoo jatkaa yritystoiminnan parissa myös kuluvan kesän jälkeen.

– Kun täytän tänä vuonna 15 vuotta, tarkoituksenani on ajaa traktorikortti ja hankkia uusia koneita yritystä varten. Kun talvi tulee, aion tarjota esimerkiksi lumen aurausta kaikille halukkaille.

Yrittäminen maanrakennusalalla kiinnostaa Ramia myös pitkällä tähtäimellä.

– Yrityshommat kiinnostavat ennen kaikkea siksi, että silloin saan päättää itse asioista, nuorimies toteaa.

Vanhemmat tukena yritystoiminnassa

Ramin äiti, Mirka Kamarjanskij on ollut pojan tuki ja turva yrityksen alkutaipaleella.

– Olen vielä tällä hetkellä yrityksen suitsissa, koska poika on alaikäinen. Kun Rami tulee aikanaan täysi-ikäiseksi, yritys siirtyy hänelle.

Yritys tuo uusia mahdollisuuksia myös Mirkalle, joka on itse maanrakennusalalla palkkatöissä.

– Minua on aina silloin tällöin kysytty keikkaluontoisiin projekteihin. Tähän asti olen kieltäytynyt niistä, koska minulla ei ole ollut keinoa laskuttamiseen. Ajattelin, että yrityksen avulla voin sanoa kyllä näihin kyselyihin.

Mirka korostaa sitä, että yrityksen suhteen hänellä tai Ramilla ei ole kiire mihinkään.

– Rami saa syksyllä traktorikortin ja voi vasta sen jälkeen kulkea työkohteisiin itsenäisesti. Emme ole vielä tässä vaiheessa hirveästi markkinoineet yritystä, koska se vaatisi minulta kärräämistä iltaisin ja minullakin on usein kova kiire. Annamme nyt yritystoiminnan jalostua rauhassa.

Äidin mukaan vanhemmat eivät ole koskaan tuputtaneet yrittämistä pojalle, vaan innostus on lähtenyt hänestä itsestään.

– Yrityksen perustaminen oli täysin Ramin oma haave. Itselläni ei ole mitään varsinaista yritystaustaa ja olenkin ollut välillä hieman skeptinen sen suhteen.

Siitä huolimatta äiti on aina kannustanut Ramia eteenpäin.

– Rami oli jo pitkään puhunut yrittämisestä, joten mietin, että kokeillaan nyt sitten. Eihän tässä vaiheessa yritystoiminnan tarvitse olla vakavaa, kun ei ole pakko henkensä pitimiksi yrittää. Nyt Rami saa rauhassa opiskella yrittämistä tulevaisuutta ajatellen.

Tutustu OP:n tarjoamiin uuden yrittäjän palveluihin.