Yrittäjäksi voi ryhtyä perustamalla oman yrityksen tai ostamalla toiminnassa olevan yrityksen.

Oma yritys kannattaa perustaa silloin, kun vastaavaa liikeideaa tai toteutusta ei vielä ole olemassa. Ennen yrityksen perustamista kannattaa tehdä huolelliset pohjatyöt kartoittamalla asiakkaan tarpeet ja kilpailutilanne, ettei toiminta pääty ennen aikojaan.

Yrityskauppaa kannattaa harkita silloin, kun löytyy omaan liikeideaan sopiva myynnissä oleva yritys tai jos löytää tarjolla olevan yhtiön, jonka toiminta-ajatukseen ja potentiaaliin uskoo. Myynnissä olevia yrityksiä voi löytää esimerkiksi yrityspörsseistä ja yritysmyyntivälittäjien kautta.

Koostimme Suomen Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuskan kanssa plussat ja miinukset edellä mainittuihin tilanteisiin.

Oman yrityksen perustaminen plussat ja miinukset

+ Yritystoiminta lähtee puhtaalta pöydältä ja voit itse viedä yritystä haluamaasi suuntaan.

+ Toisen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä johtuvia yllätyksiä ei tule.

- Joudut tekemään kaikki perustamiseen liittyvät toimenpiteet alusta saakka.

- Asiakaskunta ja yrityksen tunnettuus täytyy rakentaa alusta alkaen.

- Huolimattomat pohjatyöt voivat kostautua.

Kiinnitä huomiota näihin yritystä perustaessa

Omaa yritystä perustaessa pohjatyöt on syytä tehdä huolella. Oman yrityksen perustaminen lähtee liiketoimintasuunnitelman laatimisesta, erilaisista kassavirta- ja kannattavuuslaskelmista ja riskien kartoittamisesta. Suunnitteilla olevan yrityksen kilpailijoihin ja markkinaan täytyy perehtyä, ja selvittää kohderyhmä ja asiakkaiden tarpeet.

Lue myös: Yrityksen perustaminen mielessä? Näin pääset alkuun

Yrityskaupan plussat ja miinukset

+ Toiminnassa olevalla yrityksellä on olemassa oleva asiakaskunta, tunnettuutta ja brändiarvoa.

+ Yrityksellä on toimivat prosessit ja järjestelmät. Pohjatyöt on tehty kynien ja pyyhekumien ostosta erilaisiin laiteinvestointeihin.

+ Kirjanpito on tehty ja yritys on heti täydessä toimintavalmiudessa työntekijöitä myöten.

- Yrityskaupat vaativat lähes aina rahoitusta.

- Olemassa olevaan liiketoimintaan voi liittyä piilossa olevia vanhoja syntejä, joita voi tulla myöhemmin pintaan. Tällaisia voivat olla veroseuraamukset tai väärin tai huolimattomasti laadittu kirjanpito.

- Verotuksessa vahvistettujen tappioiden hyödyntämismahdollisuus ei ole varmaa.

- Työntekijöiden osaaminen ei välttämättä ole vaaditulla tasolla.

Kiinnitä huomiota näihin ennen yrityskauppoja

On olemassa myös palveluita, joissa myydään pöytälaatikkofirmoja, jolloin säästyy yrityksen perustamiseen liittyviltä paperitöiltä ja yritystoiminnan voi aloittaa heti.

Aina on hyvä pohtia, miksi yritys on myynnissä. Yrittäjän eläkkeelle jääminen on luonnollinen syy yrityksen myymiseen. 

Yrityskauppa edellyttää huolellista kohteen tutkimista niin kaupallisesta kuin talous-, vero- ja sopimusnäkökulmista.

Ennen kauppoja varmista, että asiakaskunta on todellinen ja että yrityksellä on laskutettavaa toimintaa.

Ennen yrityskauppojen tekemistä yritykseen täytyy tehdä huolellinen taloudellinen tarkistus, jonka myötä selviää, ovatko kirjanpitoon merkityt luvut oikein ja kertovatko luvut oikeita asioita. Lukuihin kannattaa suhtautua kriittisesti.

Talouslukujen tarkistamisessa kannattaa hyödyntää kokenutta tilitoimistoa tai tilintarkastajaa. Harjaantunut silmä löytää poikkeavat kirjaukset nopeasti ja näin säästät aikaa ja päänvaivaa.

Verotilanteeen tarkastaminen on erittäin tärkeää tehdä, eli onhan yritys tehnyt asianmukaiset veroilmoitukset. Yritys vastaa veroviranomaisten kaupan jälkeen mahdollisissa verotarkastuksissa löytyvistä laiminlyönneistä pitkän aikaa.

Tarkista yrityksen sopimuskanta, ettei niistä löydy jälkikäteen yllättäviä ja kalliita sitovia sopimuksia vuosiksi eteenpäin. Voimassa olevat sopimukset sitovat myös uutta omistajaa.

Lue myös: Vinkit onnistuneeseen yrityskauppaan

Tutustu yrityksen vakuuttamiseen