Matkailualan yrittäjä Johannes Perkkiön, 38, työmatka Roll Outdoorsin Rovaniemen konttorille on normaalisti viitisen kilometriä, joka miehen mukaan ”sujahtaa kymmenessä minuutissa, kun reippaasti polkaisee”.

Nuorena rovaniemeläinen Perkkiö haaveili omasta lumilautakaupasta. Häntä ärsytti ajatus siitä, että pitää tehdä töitä, jotta pääsee laskemaan.

– Teinivuosina lumilautailu vei miehen. Aina oli se tunne, etten saa harrastettua tarpeeksi.

Perkkiö valmistui muotoilijaksi Kuopiosta vuonna 2007. Oman alan hommissa vierähti pari vuotta, minkä jälkeen hän kävi kokeilemassa majoitusalaa Ruotsissa. Suomeen palattuaan hän paini kuutisen vuotta muotoilu- ja markkinointitehtävien parissa Vaasassa. Kun ilmassa alkoi olla loppuunpalamisen merkkejä, Perkkiö alkoi pohtia, mitä muuta haluaisi elämällään tehdä.

– Nelisen vuotta sitten olin lomareissulla vanhempien luona. Ounasvaaralla fillaroidessa tuli voimakas tunne, että voi vitsi, kun näitä uskomattomia maisemia pääsisi näyttämään muille, Perkkiö sanoo.

Sattumalta kävi ilmi, että vanha ystävä Heikki Stöckell oli niin ikään Kanadan reissullaan löytänyt uudestaan kipinän pyöräilyharrastukseen. Perkkiö ja Stöckell alkoivat miettiä, miten yhteisestä intohimosta voisi saada elannon. Pöydälle nousi kasvava Lapin matkailu, josta pitäisi napata siivu itselleen.

Tunti rohkeuden keräämistä

Miehet ideoivat yrityksen, joka tarjoaisi maastopyörien vuokrausta sekä pyöräretkiä tuntureilla. Tuolloin ajatuksena oli saada vain Stöckell työllistettyä, sillä Perkkiöllä oli vielä tuolloin vakaa työ Vaasassa.

Aluksi Stöckell toimi kevytyrittäjänä, ja ensimmäisenä talvena he saivat jo muutaman pyöräretken myytyä. Vaikka suunnannäyttäjää Suomessa ei ollut, antoi ihmisten into vahvuutta tekemiseen. Silti Perkkiötä epäilytti, kiinnostaako talvipyöräily tarpeeksi ja voisiko yksi Roll Outdoors työllistää kaksi ihmistä.

– Sitten Heikki soitti minulle, että nyt on parempi lähteä mukaan tai hän tekee yrityksen jonkun muun kanssa, Perkkiö sanoo.

Vaati tunnin rohkeuden keräämisen, että Perkkiö uskalsi ottaa askeleen tuntemattomaan.

– Ilmoitin Heikille että lähden remmiin. Vasta sen jälkeen soitin vaimolle, eikä kieltävää vastausta onneksi tullut.

Kaksikko laittoi osakeyhtiön pystyyn ja hankki lisää pyöräkalustoa lainarahoilla. Perkkiö muutti takaisin kotikonnuilleen Rovaniemelle perheensä kanssa.

Kaamos ja pohjoisen luonto tarjoavat eksotiikkaa kaikille Oulua etelämpää tuleville. Kuvassa irlantilainen asiakas ja Roll Outdoorsin opas Kuutti Heikkilä. Kuva: Johannes Perkkiö

Nyt Roll Outdoors on rullaillut kaksi ja puoli vuotta. Vaikka paljon on vielä kesken, asiakkailta satanut hyvä palaute on ajanut tekijöitä eteenpäin. Vuodenvaihteessa tarakalle hyppäsi kolmas yrittäjä, Kuutti Heikkilä, jolla on kaivattu liikuntapuolen koulutus sekä kuvaus- ja myyntiosaamista.

Kesäkuun alussa avautui ensimmäinen haarakonttori Saariselän Kiilopäällä, jossa sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto on Perkkiön mielestä tämän hetken kuumin rullailupaikka. Uusi toimipiste on tärkeä, sillä Rovaniemen kesä on osoittautunut hiljaiseksi. Paikallisilla on omat maastopyörät, ja turisteja on kesällä murto-osa talvesta.

Maastopyöräilyn suosio kasvaa yhtä nopeasti kuin pyörien rengaskoot. Läskipyörät ovat lisänneet harrastuksen ympärivuotisuutta.

– Hyvä fyysinen kunto edesauttaa kehittymään nopeammin, mutta tiedän monia, jotka ovat aloittaneet maastopyöräilyn yli 50-vuotiaina ilman aikaisempaa aktiivista liikuntataustaa. Sähköpyörä auttaa, jos ei ole kuntopohjaa, Perkkiö kertoo.

Intohimosta ammatti

Nuoruuden unelma tehdä harrastuksesta työ oli aina kytenyt Perkkiön sisällä. Kokemuksesta hän tiesi, että mainosalalla työskentelevällä perheellisellä miehellä ei riitä aika pyöräilyyn, saati rahat kunnon kalustoon. Ja kun takapihan metsä ei enää riitä, pitää päästä ajoreissuille, jotka vaativat budjettia ja vapaapäiviä.

Roll Outdoorsia perustaessaan Perkkiö tiedosti myös, että yrityksen myötä oli olemassa riski siitä, että oma intohimo harrastamiseen hiipuu.

Perkkiön työpäivissä on kuitenkin varsinaista pyöräilyä niin vähän, että joka kerta, kun hän pääsee asiakkaan kanssa retkelle, ovat fiilikset korkealla.

– Vaikka maastopyöräily onkin pyörinyt mielessä enemmän tai vähemmän yötä päivää viimeisen kolmen vuoden ajan, vielä se ei ole alkanut maistua puulta, hän sanoo.

Parasta tasapainoa raskaalle intohimotyölle ovat yhteiset iltalenkit omien poikien kanssa. Kuvassa Perkkiö ja vanhempi poika Uula. Kuva: Kuutti Heikkilä

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa. Tutustu palveluihimme.