Kesä on kiireistä aikaa Heili Bridalin työhuoneella. Kesän morsiamille valmistuu hääpukuja, syksyn messut lähestyvät ja suuria, kansainvälisiä muotikuvauksiakin on tiedossa. Sekä Iida että Valentin Silvennoinen on myös valittu finaaliin kisaamaan Vuoden hääpukusuunnittelija 2019 -tittelistä, jonka voittaja julkistetaan Love me do -häätapahtumassa lokakuun alussa.

Vaikka työ hääpukuyrittäjänä on unelmien täyttymys, epävarmuuden tunteitakin esiintyy.

– Välillä tulee fiiliksiä, että olisi pitänyt valita jokin toinen ala. Ne tuntemukset liittyvät kiireeseen ja siitä aiheutuvaan stressiin. Kun aikataulut painavat päälle, mietin joskus, että miksi minusta ei tullut putkimiestä, Iida Silvennoinen nauraa.

Toimiva tiimi

Jo lukiossa toisensa tavanneet Valentin ja Iida Silvennoinen saivat idean yrityksestä ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten. He istuivat junassa ja pohtivat tulevaisuutta vaatetusmuotoilun koulutehtävien ohessa. Iida heitti ilmaan ajatuksen hääpuvuista ja -asusteista – sellaisia olisi ihana suunnitella! Ajatus jäi kytemään, ja Heili Bridal syntyi pari vuotta sitten.

Iida aloitti yrittäjäkurssilla, koska halusi oppia käytännön asioita yrittämisestä.

– Kun kerroin, että perustan puolisoni kanssa hääpukufirman, ihmisten ilmeet olivat epäuskoisia. Itse piti uskoa omaan ideaan älyttömän paljon, Iida muistelee.

Pariskuntana yrittämisessä voi olla karikkonsa, mutta Silvennoisilla se sujuu. Jo kouluaikoina he tekivät töitä yhdessä, ja ovat kehittyneet vuosien varrella toimivaksi työpariksi. Valentin hoitaa yrityksen talousasiat yhdessä kuopiolaisen tilitoimiston kanssa.

– Valentin on meistä kahdesta se, joka puhuu raha-asioista suoraan, kokee sen omaksi alueekseen ja haluaa pitää lankoja käsissä siltä osin, Iida toteaa.

Pääosin sosiaalisen median kautta tapahtuvaa markkinointia hoitavat molemmat – Valentin Instagramia ja Iida Pinterestiä ja blogia. Markkinoinnin suunnittelu on enemmän kirjoittamisesta pitävän Iidan käsissä.

Silvennoisilta usein kysytään, että eikö se kyllästytä, että jakaa puolison kanssa työt, harrastukset ja ystävät.

– Ei kyllästytä. Tosin jossain vaiheessa päivää otamme omaa aikaa ja törrötämme talon eri nurkissa, Iida naureskelee.

Toisen jatkuva läsnäolo on enemmänkin asia, jota kumpikin arvostaa.

– Toiselta voi aina kysyä ideoita ja mielipiteitä. Jos toinen väsyy johonkin projektiin, toinen paikkaa tilannetta. Olemme erilaisia, mutta toimimme hyvin rinnakkain, Valentin kertoo.

Suunnittelijoinakin Silvennoisilla on omat tyylinsä. Valentin on minimalistisempi, Iidan romanttisemman kädenjäljen kautta kulkevat taas pitsijutut ja kukat.

Varovasti alkuun

Hääpukujen valmistus on kilpailtu ala, ja Silvennoisetkin aloittivat yritystoiminnan varovasti. Heili Bridal valmisti ensin hiuskoristeita, huntuja ja asusteita, mutta alkoi pian vaatettaa morsiamia.

Ensimmäiset asiakkaat olivat kaverien kavereita, mutta sana taitavista hääpukujen valmistajista alkoi kiiriä.

– Morsiamet ovat hyvin verkostoituva asiakasryhmä, jotka ovat aktiivisia Facebookissa. Eikä Itä-Suomessa ole kovin paljon tekijöitä, Iida toteaa.

Liiketoimintasuunnitelma oli tehty siinä vaiheessa, kun yritys perustettiin. Yritystoiminta pystyttiin aloittamaan ilman lainaa.

– Pärjääminen pelotti aluksi ja sitä tulee mietittyä edelleenkin. Ensimmäisenä vuonna keskityimme siihen, että saimme katettua juoksevat kulut ja pääsimme plussalle. Nyt toisena vuonna olemme keskittyneet kasvattamaan liikevaihtoa ja tunnettuutta, Iida kertoo.

Kilpailu ei hirvitä

Kilpailu alalla tai edullisten hääpukujen tilaaminen netin kautta Aasiasta ei Silvennoisia harmita. Toisinaan halpa hääpuku voi kuitenkin olla riski – se ei olekaan sitä, miltä kuvissa on näyttänyt. Myös puvun materiaalit ja ompelujälki eivät välttämättä ole priimaa.

– Ihmisillä on eri elämäntilanteita ja erilaisia hääbudjetteja, kaikki eivät voi kuluttaa valtavasti rahaa yhteen päivään. Ymmärrän hyvin, että voi tuntua typerältä hankkia kalliimpi teetetty hääpuku, jota käyttää vain kerran. Suomalainen käsityö on kuitenkin laadukasta ja hääpukujen jälleenmyyntimahdollisuudet ovat hyvät, Valentin sanoo.

Prosessi puvun teettämisessä on pitkä, toisin kuin valmiin puvun hankkimisessa. Suunnitteluun kuluvan ajan lisäksi ompeluun uppoaa puvusta riippuen noin viikko työtunteina.

– Ensimmäinen sovite on valmistettu lakanasta, ja sillä haetaan puvulle linjoja ja tarkistetaan, miten mittojen mukaan piirretty kaava istuu asiakkaalle. Sovite näyttää säkkimäiseltä, ja on vähän sinnepäin ja siihen piirretään. Me näemme, miten puku alkaa toimia, mutta morsiamet ovat tässä vaiheessa usein ulalla.

Kun puku sitten alkaa olla sen näköinen, miltä se tulee näyttämään, morsiamen kasvot kirkastuvat.

– Se on aina niin jännittävä hetki, että itsekin saa sydämentykytyksiä, Iida nauraa.

Tukea morsiamille

Silvennoisilta saa toiveidensa puvun lisäksi myös vinkkejä tärkeään päivään. Heili Bridalin bisnesajatuksena on se, että pukeutumiseen liittyvissä asioissa voi aina kysyä, jos jokin mietityttää. Usein morsianten kysymykset ja toiveet liittyvät puvun käytettävyyteen. Halutaan tietää, onko puku mukava ja keveä päällä ja onko siinä helppo syödä ja tanssia.

– Me pidämme huolen morsiamesta alttarille saakka. Herkällä korvalla kuuntelemme, mitä asiakkaat toivovat. Suomalaiset morsiamet ovat tosi trenditietoisia, ja seuraavat, mitä maailmalla tapahtuu, Iida kertoo.

Lopputulos jännittää paitsi morsiamia, niin myös Silvennoisia. Minkä tahansa vaatteen valmistaminen asiakkaalle on henkilökohtaista, mutta morsiuspukuun liittyy lisäksi paljon toiveita, unelmia ja mielikuvia. Hääpuvun suunnittelu on intiimi tilanne, ja suunnittelijan omatkin tunteet voivat olla pinnassa, vaikka valmistaisikin monta hääpukua vuodessa.

Tavoitteita ja unelmia

Heili Bridal on saanut kahdessa vuodessa jo hyvin julkisuutta ja menestystä. Yrityksen ensimmäistä vuosipäivää Iida ja Valentin viettivät Pariisin muotiviikolla, mikä tuntui huikealta. Kummallakin on toiveissa kasvattaa yrityksen profiilia, kokeilla uusia asioita ja näkyä vielä enemmän kotimaassa ja maailmalla. Yksi suuri tavoite on se, että saisi näkyvyyttä jossakin suuressa amerikkalaisessa hääalan julkaisussa.

Ihanalta tuntuu, kun saa päättää omista aikatauluista ja työympäristöstä. Silvennoisten yritys on menestyksestään huolimatta nuori, ja kumpikin kokee, että opittavaa on paljon. Heili Bridalin matka on vasta alussa.

– Toivomme, että saamme tehdä juuri tätä työtä yhdessä mahdollisimman pitkään. Olemme onnekkaita.