Klik! Kamera tallentaa rengaskeinussa istuvan pikkutaaperon aran hymyn. Mari Relanderia naurattaa. Yksi arjen hetki siirtyy jälleen albumiin.

– Olen aina ollut esteetikko ja nauttinut luovista harrastuksista, joissa pääsen toteuttamaan visuaalista näkemystäni. Valokuvauksesta innostuin kuitenkin enemmän vasta esikoiseni synnyttyä noin kolme vuotta sitten.

Jäädessään kotiin lasten kanssa Relander huomasi valokuvauksen saavan uuden roolin elämässä.

– Halusin saada talletettua kaikki ne pienet ohikiitävät hetket kauniiksi muistoiksi, joihin voisi aina palata. Valokuvaus oli minulle pitkään rakas harrastus, mutta kun yhä useampi tuttu ja tutuntuttu alkoi kyselemään minua valokuvaamaan, päätin tehdä harrastuksesta itselleni sivutyön.

Niin syntyi Roihu Visuals. Nyt Relander tekee sivutoimisena yrittäjänä paljon perhe- ja lapsikuvauksia. Yrittäjyys tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta: malli oli tuttu jo kotoa.

– Olen yrittäjän tytär eli olen nähnyt jo nuorena läheltä, mitä yrittäjyys on ja mitä se vaatii. Koen ehdottomasti, että siinä on niin hyvät kuin huonot puolensa. Itselleni yrittäjyys tarjoaa vapautta toteuttaa itseäni valokuvaajana juuri niin kuin haluan.

Kevytyrittäjäpalvelut vertailuun

Kun päätös yrittäjyydestä oli syntynyt, Mari alkoi tutustua eri kevytyrittäjäpalveluihin ja ryhtyi tekemään vertailua ei vaihtoehtojen välillä.

– Halusin minimoida kaiken ylimääräisen työn, sillä jo perhearjen ja yrittäjyyden yhdistäminen vaati organisointia ja halusin maksimoida aikani perheeni kanssa. OP Kevytyrittäjä -palvelu vastasi parhaiten omia tarpeitani.

Yksi tärkeä valintakriteeri Relanderille oli, että yrityksen menot saisi helposti vähennettyä verotuksessa.

– Näitä menoja onkin kertynyt näin alkuun. Olen hankkinut esimerkiksi työtietokoneen ja kuvaustarvikkeita. Hiljattain päivitin myös kamerani ammattilaisempaan malliin.

Apua klikkauksen tai soiton päässä

Tuoreelle yrittäjälle oli tärkeää myös löytää kaikki tarvittava yhdestä paikasta.

– Sivusto on mielestäni selkeä ja sinne on koottu tarpeeksi tietoa aloittavalle yrittäjälle. Mitä ei sivuilta löydä, sitä voi asiakaspalvelusta kysyä. Olen pari kertaa jättänyt asiakaspalveluun viestin ja molemmilla kerroilla on vastattu nopeasti ja kattavasti.

OP Kevytyrittäjäpalvelu toimii vaivattomasti myös mobiiliselaimessa.

– Hoidan sen kautta puhelimellani monet laskutukseen liittyvät asiat. Olen suositellut palvelua myös muutamalle ystävälleni, jotka ovat harkinneet yrittäjäksi ryhtymistä.

Työ tekijäänsä neuvoo

Yrittäjyys ja myös sivutoiminen yrittäjyys ovat monelle unelmia. Kaikki eivät kuitenkaan uskalla niihin hypätä.

– Itselleni iso käännekohta oli se, että luotin omaan tekemiseeni. Oivalsin, että minun ei tarvitse olla maailman paras ennen kuin ryhdyn yrittäjäksi. Yrittäjyydessä asioita opitaan myös matkan varrella, Mari Relander pohtii.

Ennen äitiyslomalle jäämistään Relander teki töitä hallinnon parissa. Hän ei sulje pois ajatusta, että valokuvauksesta tulisi vielä jonakin päivänä leipätyö. Toistaiseksi kuitenkin kevytyrittäjyys ja äitiys tuntuvat sopivalta paketilta.

– Sydämeni on vahvasti täällä kotona, pienten lasten kanssa. Mutta teen töitä sunnuntaisin ja se tuo ihanaa piristystä kotiarkeen! Vaikka äitiys on maailman parasta, niin tekee hyvää olla välillä vain Mari.

Mari Relander

Monien tilanteiden nainen

Formulamatkoja, juhlia, alppihiihtoa Levillä. Evangelia Limnioksen työ kuulostaa satumaiselta, mutta vaatii stressinsietokykyä, pitkää pinnaa ja epävarmuudensietokykyä.

– Meitä on Concierge Finland -yrityksessä viisi ihmistä. Teemme yhteistyötä, mutta jokainen toimii oman toiminimensä kautta, Limnios kertoo.

Concierge on palveluyritys, joka tuottaa business-, concierge- ja tapahtumapalveluita niin yksityisille kuin yrityksillekin. Tähän yritykseen voidaan soittaa vaikkapa silloin, kun kansainvälinen muusikko on saapumassa keikalle Suomeen ja kaivataan paikallista yritystä huolehtimaan käytännön järjestelyistä.

Jos vieras tulee Suomeen ulkomailta, häntä ollaan vastassa lentokentällä, huolehditaan matkatavaroista ja kuljetuksesta, pidetään huoli aikatauluista ja ravintolavarauksista.

– Tavoitteena on tarjota kokonaisvaltaista, katkeamatonta palvelua, jotta asiakas voi keskittyä omiin juhliinsa, esitykseensä, koulutukseensa tai vaikka sukulaisen syntymäpäiviin. Yksikään keikka ei ole samanlainen, työ on välillä aikamoista seikkailua. Tässä hommassa saa haastaa itsensä ja joutuu venymään aika kummallisiinkin juttuihin, Limnios nauraa.

Kuitit kasaan

Concierge-palvelujen lisäksi Limnioksen työtarjottimelle mahtuu muutakin.

– Teen mallin töitä, työskentelen messuilla ja yleisemminkin viihde- ja tapahtumapuolella. Olen mallitoimiston listoilla, mutta laskutan omalla toiminimellä niin mallitoimistoa kuin mahdollista toimeksiantajaakin.

Kun työssä maisema ja tekeminen vaihtuvat jatkuvasti, on tärkeää, että yrityksen pyörittäminen ei vaadi liikaa aikaa ja säätämistä.

– Kevytyrittäjyys on ollut loistava juttu ennen kaikkea siksi, että se on helppokäyttöinen. Olen itse aika meneväinen hetkessä eläjä ja työnkuva koostuu keikoista, joissa sinkoillaan paikasta toiseen. Silloin tarvitsen palvelun, jossa voin lisätä kuitit järjestelmään saman tien eikä minun tarvitse huolehtia, löytyvätkö tiedot jostakin tai miten saan tositteet säilytettyä kirjanpitäjää varten.

Selkeyttä arvonlisäveroihin

Alv-kysymykset Limnios on kokenut kevytyrittäjäpalvelussa haastaviksi. Kuitenkin jos kysyttävää tulee, chat- ja puhelinpalvelu auttavat. Pienyrittäjän alennukset sen sijaan miellyttävät. Jos yksityisen elinkeinoharjoittajan vuoden tilikauden liikevaihto jää alle 30 000 euroon, yrittäjä on oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen.

– Kun tekee töitä useammalle työnantajalle, tulot voivat vaihdella isostikin vuoden aikana. Jos tulot jäävät pieneksi, alarajahuojennus on tosi hyvä juttu.

Evangelia Limnios

Lue myös:

OP Kevytyrittäjäpalvelu

Kevytyrittäjä on yrittäjä, ilman yrittämisen hyötyjä