Markus Myllymäki ryhtyi isänsä esimerkistä yrittäjäksi jo yläkouluikäisenä. Hän osallistui yhdeksännellä luokalla Nuori yrittäjyys -ohjelmaan, innostui ja perusti oman toiminimen. 

– Olin siihen aikaan, 15-vuotiaana, nuorin koskaan kaupparekisteriin merkitty henkilö. Vanhempia tarvittiin takaamaan, että he pelastavat, jos poika hölmöilee, Myllymäki naureskelee nyt, 25 vuotta myöhemmin. 

Myllymäki pyöritti it-alan yritystään sivutoimisena koko lukion ja Vaasassa suoritettujen kauppakorkeakouluopintojen ajan. 

– Kun olin tehnyt kotisivut yhdelle vaasalaiselle yritykselle, sieltä kysyttiin, kiinnostaisiko minua tulla myymään lattioita. Vastasin, että voin tulla, vaikka en erota koivua männystä, Myllymäki muistelee uransa alkuaikoja. 

Huonosta ideasta Suomen suurimmaksi

Kesätyön jälkeen nuorimies alkoi miettiä, voisiko lattioita myydä verkossa. 

– Isäni kuittasi sen huonoimmaksi liikeideaksi koskaan. Kuka ostaisi parketin netistä? 

Myllymäki ei antanut isänsä sanojen lannistaa vaan teki sitkeää selvittelytyötä ja laati liiketoimintasuunnitelman. Novafloor näki päivänvalon vuonna 2007. 

– Toiminta alkoi puhtaasti verkkokauppana, mutta jo parin viikon jälkeen varastomme oven takana koputteli ensimmäinen asiakas kyselemässä, pääseekö lattioita katsomaan. Konseptia piti päivittää pikimmiten. Avasimme ensin pienen myymälän varaston yhteyteen ja seuraavana vuonna Vaasan keskustaan. Kun vanha painotalo tuli myyntiin vuonna 2009, ostimme sen, Myllymäki kertoo rivakasta alusta. 

Vuonna 2010 remontoituun tilaan avattiin Suomen suurin lattiamyymälä. Sinne tuli myös pintakäsittelylinja eli lattiakauppa laajeni kuin vaivihkaa myös lattioiden valmistukseen. 

Keskeytysvakuutus pelasti

Tammikuisena yönä vuonna 2022 toimitusjohtaja seisoi epäuskoisena lattiatehtaansa pihalla ja tuijotti liekkimerta.  

Nosto-oven moottorista alkunsa saanut tulipalo, savu ja käytetty sammutusvesi tuhosivat kiinteistön sisätilat, laitteet ja tuotevarastot. 

– Olemme hyviä miettimään riskejä ja ehkäisemään niitä etukäteen. Esimerkiksi sähkötrukkimme on ajastettu niin, ettei niitä voi ladata yöaikaan, ja itse laukeavia jauhesammuttimia on sijoitettu kriittisiin paikoihin. Oven moottoripalo oli kuitenkin asia, mitä ei olisi pystynyt ennakoimaan, Myllymäki sanoo.

– Onneksi vakuutukset olivat kuitenkin kunnossa, hän jatkaa. 

Toimitusjohtaja paljastaa, että palopaikalta aamuyöstä kotiin päästyään hän tarttui ensimmäisenä vakuutuspaperit sisältävään mappiin ja pläräsi sen tarkasti läpi. 

Paitsi kiinteistö, koneet ja varastot myös asiakkaiden jo ostamat, tehtaalla säilytetyt lattiat oli vakuutettu Pohjola Vakuutuksessa. 

– Olemme halunneet varmistaa, että vaikka meillä tapahtuisi jotain odottamatonta, asiakas ei kärsi. Siksi olemme ottaneet vapaaehtoisen vakuutuksen myös heidän tuotteilleen, toimitusjohtaja selventää. 

Jo pari viikkoa tulipalon jälkeen asiakkaille pystyttiin korvaamaan menetetyt lattiat täysimääräisesti.  

– Siinä puhuttiin isoista summista, noin kuudestasadasta tuhannesta eurosta. 

– Olimme todella iloisia, että olimme vapaaehtoisen vakuutuksen ottaneet. Olisi ollut surkeaa soittaa asiakkaille ja kertoa, että teidän lattianne tuhoutui, ei voi mitään, kysykää korvausta omasta vakuutusyhtiöstänne, Myllymäki sanoo. 

Lisäksi keskeytysvakuutus turvasi Novafloorin toiminnan eli kattoi menetetyn myynnin ja muun muassa työntekijöiden palkat. Henkilöstöä ei tarvinnut irtisanoa tai lomauttaa. 

– Keskeytysvakuutus pelasti koko yrityksen. Ilman sitä emme olisi selvinneet miljoonaluokan vahingoista, toimitusjohtaja tiivistää. 

Nyt päästiin kuukaudessa tilaamaan uusia koneita, vuoden sisään toiminta oli jo väistötiloissa kunnolla käynnissä. Verkkokauppa jatkui koko ajan, sillä Novafloor toimittaa myös saksalaisen kumppanin parketti-, vinyyli- ja laminaattilattiaa. 

Loppukesästä 2023 Novafloor pääsi muuttamaan takaisin entisiin tiloihin. 

Turvattu tulevaisuus

Tulipalon jälkeen Novafloorin tuotantoa on päivitetty ja kehitetty entisestään. Vakuutukset korvasivat tuhoutuneet laitteet, mutta niiden lisäksi yrityksessä on investoitu vielä erikseen uuteen tuotantoteknologiaan. 

– Tuotantokapasiteettimme kolminkertaistui ja tuotteiden laatu parani entisestään, Myllymäki kertoo. 

Novafloorin tulevaisuus näyttää valoisalta. 

Yrityksellä on näyttelytilat Vaasan lisäksi Tampereella, Turussa ja Vantaalla ja ensimmäinen ulkomainen näyttelytila on avautumassa Malmöhön.  

– Meillä on tällä hetkellä Suomen paras puulattioiden käsittelylinjasto, jolla teemme lattiat asiakkaalle aina mittatilaustyönä. Jos asiakas tarvitsee tietynlaista lattiaa 75 neliötä, me teemme juuri sen, juuri hänelle. Emme valmista tavaraa varoiksi varastoon. Tällä vältämme eräkohtaiset erot eli esimerkiksi lautojen värisävyjen vaihtelun, Myllymäki mainostaa. 

Ja vakuutukset pidetään kunnossa jatkossakin. 

– Henkilökohtainen vakuutusneuvojamme istuu kerran vuodessa kanssani alas ja käymme asiat läpi. Tilanteet muuttuvat vuodessa, joten vakuutukset on laitettava esimerkiksi varastoarvojen ja hankitun laitteiston osalta ajan tasalle. 

– Emme ole riskipelkoisia vaan riskitietoisia. Otamme riskejä, mutta vain laskelmoituja, toimitusjohtaja toteaa. 

15-vuotiaana yrittäjän uran aloittanut Myllymäki ei pienestä pelästy. Mutta toki hän toivoo, että vanha sananlasku pitäisi paikkansa eikä salama iskisi kahta kertaa samaan paikkaan. 

– Vaikka vakuutukset pelastivat, oli siinä silti kaikenlaista selviteltävää ja järjesteltävää. Yksi tulipalo riittää, hän summaa.