Tilillä makaava raha ei lisää yrityksen liikevaihtoa. Inflaatio ja mahdolliset negatiiviset talletuskorot vaikuttavat kassavirtaan, mikä näkyy etenkin vuositasolla. Siksi yhä useampi yritys sijoittaa.

OP selvitti, mihin sen yritysasiakkaat sijoittavat varansa. Yritykset suosivat sijoituksissaan erityisesti indeksirahastoja ja suosituin osake on Nordea. Suomalaiset suuryritykset pitävät paikkojaan suosituimpien osakkeiden joukossa.

Nordean jälkeen seuraavaksi ostetuimmat osakkeet yritysten keskuudessa ovat Neste, Fortum, Mandatum ja UPM-Kymmene. 

Sijoittajat luottavat vakaisiin suuryrityksiin

OP:n varainhoidon liiketoiminnan kehityksessä työskentelevää Jussi Jauhoa yritysten suosituimpien sijoitusten lista ei pääse yllättämään. 

– Listan kärki ei ole yllättävä. Nämä osakkeet ovat olleet suomalaisten suosiossa jo pitkään. Suuryrityksiin on aika helppo luottaa, koska ne ovat vuodesta toiseen näyttäneet, että tekevät hyvää tulosta. Ne ovat myös esillä mediassa ja siten sijoittajien tietoisuudessa. Nämä yhtiöt ovat vuodesta toiseen myös OP:n vaihdetuinpien listalla, eli niitä ostetaan ja myydään paljon, kertoo Jauho.

Listan kärjessä olevat Fortum, Nordea ja Mandatum ovat myös vuoden parhaimpien osingonmaksajien listalla. Lue lista vuoden parhaista osingonmaksajista

– Hyvät osinko-odotukset ovat varmaankin yksi suurimmista sijoituspäätökseen vaikuttavista asioista, arvelee Jauho.

Ensimmäinen rahasto on listan sijalla 5. Rahasto on lyhyen koron rahasto OP-Euro, joka sijoittaa varansa hyvälaatuisiin, pääosin euromääräisiin pankkien, yritysten, valtioiden ja julkisyhteisöjen liikkeeseenlaskemiin korkoinstrumentteihin.

– OP-Euro-sijoitusrahaston suosioon vaikuttaa varmaankin se, että korkotilanne on merkittävästi muuttunut viime vuosina, sanoo Jauho.

Yleinen korkotaso on noussut ja siitä syystä korko on tullut kuluttajien ja yritysten arkipäivään monella eri tavalla. Lainoista maksamamme korot ovat nousseet, mutta saman nousevan hissin kyytiin on hypännyt myös korkosidonnaisten sijoituskohteiden tuotto-odotukset.

– Jos katsotaan OP-Euro-sijoitusrahaston rahaston kehitystä kaksi tai kolme vuotta taaksepäin, se ei vielä ollut kovin houkutteleva sijoituskohde. Toisin on nyt, kun korkotilanne on muuttunut, Jauho sanoo.  

Viiden suosituimman rahaston joukossa on neljä rahastoa, jotka voi liittää sijoittamisen automatisoimisen mahdollistavaan Sijoituspohjainen kassanhallinta -palveluun. Nämä sijoitusrahastot ovat OP-Euro, OP-Maailma Indeksi, OP-Amerikka Indeksi  ja OP-Korkotuotto. Myös tämä saattaa vaikuttaa rahastojen suosioon yritysten keskuudessa. 

Hajautus, hajautus ja vielä kerran hajautus

– Hajauttaminen on sijoittamisessa yksi kulmakivi niin henkilö- kuin yritysasiakkaillekin. Hajauttamista voi tehdä monella tavalla esimerkiksi ajallisesti, maantieteellisesti ja eri sijoituskohteiden välille, muistuttaa Jauho.

Top 30 -listalla näkyy sekä matalamman riskin korkorahastoja että korkeamman riskin indeksirahastoja. Kummallakin on oma paikkansa yrityksen sijoitussalkussa, ja hajautuksen kannalta erilaiset sijoitukset ovat tärkeitä.

Voit myös kääntyä OP:n asiantuntijoiden puoleen kaikissa kysymyksissä, jotka liittyvät yrityksen sijoituksiin. Lue lisää yritysten sijoitusneuvonnasta op.fi-palvelusta. 

OP:n pienten ja keskisuurten yritysasiakkaiden TOP 30 -sijoituskohteet

Listalla on OP:n yritysasiakkaiden omistetuimmat osakkeet ja rahastot viimeisen vuoden ajalta. Lista on päivitetty 13.3.2024.

Sijoitustuote

Sijoituksen tyyppi

1. Nordea

Osake

2. Neste

Osake

3. Fortum

Osake

4. Mandatum

Osake

5. OP-Euro

Rahasto

6. UPM-Kymmene

Osake

7. Nokia

Osake

8. Valmet

Osake

9. OP-Maailma Indeksi

Rahasto

10. Kesko

Osake

11. OP-Amerikka Indeksi 

Rahasto

12. OP-Korkotuotto 

Rahasto

13. OP-Yrityslaina 

Rahasto

14. Sampo

Osake

15. Kone

Osake

16. Metso

Osake

17. Nokian Renkaat

Osake

18. Konecranes

Osake

19. Metsä Board

Osake

20. Orion Corporation

Osake

21. Telia

Osake

22. Stora Enso

Osake

23. Qt Group

Osake

24. Finnair

Osake

25. OP-Eurooppa Indeksi 

Rahasto

26. OP-High Yield 

Rahasto

27. Tokmanni 

Osake

28. OP-Pohjoismaat Indeksi 

Rahasto

29. OP-Amerikka Arvoyhtiöt

Rahasto

30. OP-Korkotuotto

Rahasto

Lue myös: 

Nämä ovat Helsingin pörssin TOP 10 osingonmaksajat – Katso osinkokalenterista, milloin osinko irtoaa

Kukkakauppias säästää sijoitusrahastoon 300 €/kk: ”Olisin voinut kyllä aloittaa aikaisemminkin”

5 asiaa, jotka sijoittajan pitää muistaa vuonna 2024 

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.