Rottien määrästä Suomessa ei ole tarkkaa tietoa, mutta yksistään Helsingissä niitä arvioidaan olevan kymmeniä, jopa satoja tuhansia. Rotta voi saada elinaikanaan jopa 15 pentuetta. Se tarkoittaa sitä, että yksi rottanaaras saattaa parissa vuodessa synnyttää parisataa rottaa.

Rottia juoksentelee siis yhä useamman nurkissa, mutta pelkkä myrkyttäminen ei ole toimiva keino, jollei juurisyyhyn pureuduta. 

Mitä siis tulisi tehdä?

10 vinkkiä rottien torjuntaan

  1. Älä ruoki rottia. Vie talousjätteet ehjiin, kannellisiin jäteastioihin.
  2. Kerää omenat ja marjat maasta. Rotta syö keskimäärin päivässä noin 30 grammaa, ja keskikokoinen omena painaa noin 180 grammaa.
  3. Jos kompostoit, käytä ehjää, kannellista kompostia.
  4. Vältä lintujen ruokintaa muuna kuin talviaikana ja kerää silloinkin pois maahan pudonneet siemenet.
  5. Älä kaada ruoantähteitä viemäriin.
  6. Pidä pihapiiri siistinä. Silloin rotille ei jää piilopaikkoja pesimiseen eikä syötävää. Rottien hampaat kasvavat jatkuvasti, ja ne voivat järsiä esimerkiksi vesiputkia, sähköjohtoja, pehmeitä metalleja ja betonia.
  7. Älä säilytä tavaroita rakennuksen seinustalla, sillä ne ovat hyviä piilopaikkoja rotille.
  8. Suojaa läpiviennit, kuten tuuletusaukot ja putket, jyrsijäverkolla, jonka reikien halkaisija on kolme millimetriä. Näin loitolla pysyvät rottien lisäksi hiiretkin.
  9. Säilytä ruokatarvikkeita kannellisissa laatikoissa keittiössä.

+ 1. Jos rottia kuitenkin on päässyt piha-alueellesi, pyydystä niitä loukuilla. Suklaa on hyvä syötti. Jos rottaongelma on päässyt niin pahaksi, että tarvitaan myrkyttämistä, tilaa ammattilainen tekemään se.

Rotat ja hiiret aiheuttavat tuhoa erityisesti vesivahinkojen muodossa, kun ne ovat nakertaneet reikiä viemäriputkiin.

Vakuutus ei välttämättä korvaa tuhoja

On tärkeää ehkäistä rottien ja hiirten aiheuttamia vahinkoja, sillä vakuutus ei pääsääntöisesti korvaa niitä.

– Jos näiden eläinten järsimät johdot aiheuttavat kuitenkin tulipalon, vahinko on vakuutuksesta korvattava. Myös vuotovahinkoja voidaan korvata samasta syystä, jos kotivakuutukseen on valittu vuotoja korvaava turvataso, sanoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen.

– Tilastojemme mukaan rotat ja hiiret aiheuttavat tuhoa erityisesti vesivahinkojen muodossa, kun ne ovat päässeet nakertamaan reikiä viemäriputkiin, astianpesukoneen poistoletkuihin ja käyttövesiputkiin. Näissä tapauksissa vahingot voivat nousta jopa useaan tuhanteen euroon, Uimonen jatkaa.

Erilaiset tuhoeläimet on tärkeä pitää mielessä myös silloin, kun mökkiä laitetaan talviteloille. Jyrsijät hakeutuvat sisälle ilman viiletessä, yleensä syys-marraskuussa. 

Tavallisesti Suomen kylmä talvi rajoittaa hiiri- ja rottakantaa, mutta tulevaisuudessa on mahdollista, että hiiret ja erityisesti rotat selviävät ilmaston lämmetessä runsaslukuisempina talven yli.

– Mökeillä vahingot sattuvat usein omistajan tietämättä, sillä mökki voi olla käyttämättä erityisesti talvella pitkiäkin aikoja.

Lue myös:

Muista huoltaa ilmalämpöpumppua säännöllisesti – rikkoutuminen voi pahimmillaan aiheuttaa tuhansien eurojen vahingot

Nämä ovat kodin yleisimmät vesivahinkojen aiheuttajat