Yleisimmät talvikautena mökillä sattuvat vahingot ovat laiterikot ja myrskyjen aiheuttamat vahingot. Myös murrot ja vesivuodot aiheuttavat vahinkoja.

Keräsimme vapaa-ajanasunnon omistajalle tärkeimmät vinkit, jotta mökin voi jättää talviteloille turvallisin mielin.

1) Tyhjennä putket

Vesivahingot yleistyvät pakkastalvina ja ovat yleisesti kalleimpia vahinkoja. Vapaa-ajan asunnoissa riskiä lisää se, että vettä ei käytetä säännöllisesti. Vapaa-ajan asuntojen putket tulee tyhjentää, sulkea tonttivesijohdon sulkuventtiili ja vesipumppu, mikäli vapaa-ajan asuntoa ei lämmitetä kylmänä vuodenaikana. Jos putkistot kuitenkin jäätyvät talvipakkasella, pyydä ammattimies tarkistamaan, että kaikki on kunnossa.

2) Älä jätä ilmalämpöpumppua ainoaksi lämmönlähteeksi

Ilmalämpöpumput vapaa-ajan asunnoilla ovat yleistyneet, ja myös niiden aiheuttamat vahingot näkyvät laiterikkovahinkojen suuressa määrässä. Suurin vaara on erityisesti ympärivuotisesti käytettävillä vapaa-ajanasunnoilla, joissa ilmalämpöpumppu jätetään ainoaksi lämmönlähteeksi. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on herkkä sääilmiöille. Laite saattaa jäätyä ja mennä rikki. Älä siis jätä ilmalämpöpumppua ainoaksi lämmönlähteeksi. Huolehdi laitteen säännöllisestä huollosta.

3) Suojaa mökki murtovarkailta

Älä jätä mökille talveksi mitään arvotavaraa. Laita lukkojen taakse mökille jäävät tavarat, kuten esimerkiksi perämoottorit. Jätä mökin verhot auki, että varkaat näkevät, ettei mitään varastettavaa ole. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet ovat tehokas tapa estää murtoja. Mökkitielle voi hankkia puomin. Puomin täytyy olla selkeästi maastosta erottuva, ettei se vahingossa jää huomaamatta ja aiheuta törmäysvahinkoja.

4) Vältä myrskyvahingot

Siirrä suojaan kaikki irtain, joka voi lentää kovien tuulien mukana. Tarkista vähintään kerran vuodessa ja aina isompien myrskyjen jälkeen, että rakennusten kattopellit ovat kunnolla kiinni. On myös tärkeää huolehtia pihan puiden kunnosta. Jos pihassa on lahonneita puita, omistajalla on velvollisuus huolehtia niiden turvallisesta poistamisesta.

5) Varmistu hormien ja tulisijojen kunnosta sekä nuohouksesta määräajoin

Hormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte aiheuttaa palovaaran. Jos vapaa-ajan asunto on ympärivuotisessa käytössä, tulisijat täytyy tarkastaa ja nuohota kerran vuodessa. Vain osan vuodesta käytössä olevalla vapaa-ajan asunnolla riittää nuohous kolmen vuoden välein. Jos tulisijaa ei ole käytetty hetkeen, liian kova lämmitys voi rikkoa hormin ja kylmiä rakenteita. Puulämmitteisessä rakennuksessa lämmitys on aloitettava maltillisesti. Jos hormit ovat kylmät tai ne ovat olleet pitkään käyttämättä, pesä kannattaa sytyttää pienellä tulella. Hormia voi myös yrittää esilämmittää varovasti.

6) Päivitä vapaa-ajan asunnon ja irtaimen vakuutukset

Vakuutus tuo turvaa vapaa-ajan asunnolle ja sen irtaimistolle. Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutusta voi räätälöidä kohteen mukaan. Se sisältää viisi eri turvaa, joista palo- ja luonnonilmiöturva on pakollinen. Muita turvia ovat rikos-, laiterikko-, putkistovuoto- ja särkymis- ja menetysturva. Jokaiselle turvalle voi määritellä omavastuun erikseen.

Tiesitkö, että mökkivakuutus turvaa niin mökin kuin halutessasi sen tavarat niin mökkeillessäsi kuin mökin ollessa tyhjillään. Lue lisää.

Lue myös:

Vakuutustilastot kertovat: Mökkivahinkojen kolmen kärki

Myrsky kaatoi puun taloni päälle – mitä voin tehdä?

Pidä kesämökki kunnossa – 10 + 1 asiaa, jotka kannattaa tarkistaa joka vuosi

Juttu on alunperin julkaistu 2.10.2020