Vakuutuksesta haetaan kesämökeillä sattuneita vahinkoja paljon kesäaikaan. Ilmiölle on selkeä syy: mökeillä oleillaan paljon kesällä, lisäksi tietyt sääilmiöt ovat yleisiä kesäaikaan. Kesäkuukausina mökeillä euromääräisesti suurimmat vahingot aiheutuvat tulipalojen, luonnonilmiöiden ja laitteiden särkymisien seurauksena.

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan luonnonilmiöiden, kuten myrskyjen ja ukkosten seurauksena sattuneiden vahinkojen määrät jopa kolminkertaistuvat kesäkuukausien aikana. Kesän helteet voivat myös olla rankkoja kodinkoneille ja esimerkiksi ilmanlämpöpumpuille. Lisäksi laitteiden rikkoutumisten ja särkymisten määrät kaksinkertaistuvat kesällä, kun ihmiset ovat liikkeellä ja viettävät aikaansa mökeillä. Etenkin hyvin varustelluilla mökeillä sattuu myös paljon vuotovahinkoja läpi vuoden.

– Lisäksi rikosvahingot ovat mökeillä ja huviloilla jatkuva riesa läpi kalenterivuoden. Mökkivakuutuksen rikosturva kattaa varkaudesta, ryöstöstä, murrosta ja ilkivallasta aiheutuvat vahingot, Pohjola Vakuutuksen tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Antti Huhtala kertoo.

Näin mökki kannattaa vakuuttaa

Koska mökillä voi sattua vahinkoja siinä missä muuallakin, mökille kannattaa ottaa kotivakuutus. Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen mökkivakuutus kattaa kaikki pihapiirissä olevat alle 12 m2:n suuruiset rakennukset ja kaivot laitteineen 7 000 euroon asti.

Saunarakennus tarvitsee kuitenkin aina oman vakuutuksensa.

– Myös mökin irtaimisto kannattaa vakuuttaa ja varmistaa, että päärakennuksen irtaimiston enimmäiskorvaus riittää koko sen pihapiirissä olevalle irtaimistolle, Huhtala neuvoo.

Irtaimistolle valittu enimmäiskorvauksen riittävyys pitää muistaa tarkistaa ja tarvittaessa päivittää myös silloin, kun mökille hankkii uusia tavaroita. Mökin vakuutus kaipaa päivitystä myös silloin, jos vapaa-ajan asunnolle rakentaa esimerkiksi umpikuistin tai umpinaisen lasiterassin, sillä ne kasvattavat mökin kokonaisalaa.

Jos vapaa-ajan asunnon varusteisiin kuuluu esimerkiksi ilmalämpöpumppu tai putkia pitkin juokseva vesi, kannattaa harkita myös turvaa laitteiden rikkoontumisen ja putkistovuotojen varalta.

Lue lisää mökkivakuutuksesta.

Lue myös:

Näin vakuutat kesäiset kulkuvälineet

Kesälomalla sattuu ja tapahtuu: Kolme vinkkiä yleisimpien vahinkojen estämiseksi