Juhannuksesta alkava lomakausi näkyy vakuutusyhtiöiden tilastoissa. Kesälomaviikoilla Pohjola Vakuutukseen tulee hieman yli tuhat vahinkoilmoitusta enemmän kuin muina viikkoina.

– Sanonta kuuluu, että tekevälle sattuu, ja se näkyy myös vakuutusvahingoissa. Henkilöasiakkaiden omaisuusvahinkoilmoituksia tulee kesäkuukausina 14 000-15 000 kappaletta kuussa, kun muina vuodenaikoina kuukaudessa tulee noin 10 000 vahinkoilmoitusta, kertoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden johtaja Markus Uimonen.

Vahingot liittyvät lomailuun. Tavaraa, kuten puhelimia ja tabletteja, rikkoutuu, matkoilla tavaraa myös varastetaan. Polkupyörävarkaudet yleistyvät, kesäaikaan liittyvät myös moottoripyöriin ja veneisiin liittyvät vahingot.

Vahinkojen taustalla sää

Kodin vahingot liittyvät kesällä säähän. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan kesäkuukausina esimerkiksi mökeillä euromääräisesti suurimmat vahingot aiheutuvat luonnonilmiöiden ja laitteiden särkymisien seurauksena.

– Myrskyt tai kovat tuulenpuuskat saattavat kaataa puita rakennusten tai pihalla olevien tavaroiden päälle. Kesän helteet voivat myös olla rankkoja kodinkoneille ja esimerkiksi ilmanlämpöpumpuille. Koneet käyvät kovilla ja voivat sanoa sopimuksen irti.

Terveysvahingoissa kesälomalla korostuvat tapaturmat, kuten eläinten puremat tai putoamiset esimerkiksi tikkailta. Tilastojen mukaan kesällä sattuukin enemmän vakavia tapaturmia kuin muina vuodenaikoina etenkin putoamisonnettomuuksien takia.

Liikenteessä kesä ei sen sijaan ole erityisen vahinkoaltista aikaa.

– Talvi yllättää vuosittain suomalaiset autoilijat ja pelti kolisee. Eli liikenteessä vahingot näkyvät etenkin talvella. Koulujen päättäjäispäivä on kuitenkin näkynyt piikkinä monena keväänä, kun tien päällä on samanaikaisesti paljon porukkaa matkalla päättäjäisjuhliin.

Kolme vinkkiä vahinkojen ehkäisyyn

Miten kesälomaan voi varautua niin, ettei vahinkoja sattuisi?

– Terve maalaisjärki on paras neuvo. Se korostuu tutuissa ympäristöissä, kuten kotona tai mökillä, joissa tarkkaavaisuus voi tutun ympäristön takia helposti herpaantua ja sitten haavereita voi sattua.

Uimonen vinkkaa keinoja, joilla vahinkoja on helppo välttää:

1) Välineet kuntoon, eli jos tehdään remontteja tai putsataan rännejä, varusteiden tulisi olla kunnossa. Kannattaa myös miettiä ennalta tarkkaan, mitä ja miten on tekemässä.

2) Matkavakuutus kannattaa tarkistaa, että se kattaa kotimaan matkat. Myös autovakuutuksen kattavuus kannattaa tarkastaa, jos kesälomaan liittyy automatkailua.

3) Mökille lähtiessä kotona kannattaa nostaa pihakalusteita tai muita pihan tavaroita suojaan mahdollisilta tuulivaurioilta, kuten kaatuvien puiden tieltä. Asutun näköinen koti pitää murtovarkaat loitolla. Pyörät kannattaa lukita ja mahdollisuuksien mukaan siirtää lukkojen taakse. Yli viikon kestävän lomamatkan ajaksi tulee vedet katkaista joko pääsulusta tai kytkemällä käyttövesipumppu pois päältä. Näin voidaan välttää mittavatkin vesivahingot.

Uimosen mukaan vahinkoja ei kuitenkaan kannata turhan paljon miettiä.

– Kesällä kannattaa tehdä haluamiaan asioita ja nauttia kesästä! Jos vahinko sattuu, vakuutusyhtiö on joka päivä auki verkossa. Vahinkoilmoitus kannattaa tehdä aina. Vahinkoavusta löydät aina kaikki ohjeet vahinkotilanteisiin.

Ovatko vakuutuksesi kunnossa? Tutustu vakuutuksiin op.fi-sivuilla.

Juttu on julkaistu 17.6.2020 ja sitä on päivitetty 30.6.2023.

Lue myös:

Moni lomailee tänä kesänä kotimaassa - tarkista, että matkavakuutus on voimassa

Juhannuksen hankinnat edessä: neljä tapaa maksaa turvallisesti

Juhannus vesillä – Miten veneilijän tulee huomioida keskikesän juhla?