– Monelle juhannus on kesän virallinen aloitus, kun loma alkaa ja mennään mökille. Tänä vuonna useampi veneilijä on koleuden takia siirtänyt veneen vesillelaskua juhannusviikolle, kertoo juhannusviikonlopun päivystävä päällikkö Kari Jalkanen Savonlinnan Järvipelastajista.

Jalkasen mukaan vene olisi hyvä testata ennen juhannuksen viettoon lähtemistä ja veneen lastaamista. Näin vältytään monilta teknisiltä ongelmilta kesken matkan.

Tänä vuonna juhannukseksi on luvattu viileää ja pilvistä säätä. Sateisella säällä huviveneily jää monella väliin, mutta Jalkanen kehottaa huomioimaan sään aina vesille lähtiessä.

– Lähdettäessä keli voi olla mukava ja tyyni, mutta etenkin pidemmillä reissulla sää voi muuttua paljonkin. Siksi veneeseen tulisi aina pakata mukaan lämpimiä vaatteita. Teknisen häiriön sattuessa avun odottaminen on lämpimissä vaatteissa huomattavasti mukavampaa, Jalkanen sanoo.

Juhannusaatto on vesiliikenteessä melko rauhallinen

Juhannuksena useimmat Meripelastusseuran rannikolla toimivat yhdistykset partioivat vesillä, mutta sisävesillä tehtäviin lähdetään pitkälti kotoa käsin.

– Vaikka kuvittelisi, että juhannus on älyttömän vilkasta aikaa, on aattoilta vesiliikenteen näkökulmasta rauhallisempi kuin normaali viikonloppu. Ihmiset asettuvat paikalleen mökeille, saaren rantoihin tai vierassatamiin, useampana juhannuksena päivystysvuorossa ollut Savonlinnan Järvipelastajien puheenjohtaja Esa Hirvonen toteaa.

Liikenne jakautuu vesillä tasaisesti juhannusviikonlopulle. Hirvosen mukaan Meripelastusseuran tehtävien määrä juhannuksena vaihtelee.

– Esimerkiksi meillä Savonlinnassa on ollut vuosien aikana juhannuksia, jolloin yksikköä ei ole juurikaan tarvittu. Välillä taas on ollut tosi vilkasta ja kiireettömiä avustustehtäviä on parhaimmillaan ollut toistakymmentä viikonlopun aikana, Hirvonen sanoo.

Turvallisuus ykkösasiana

Molemmilla pelastajilla on vinkit valmiina juhannuksena vesillä liikkuville:

– Aina tulee pitää turvallisuusasiat mielessä ja pelastusliivit päällä. Siinä kohtaa, kun vaaratilanne tulee eteen, voi olla, ettei liivejä ehdi enää pukemaan päälle, Hirvonen neuvoo.

– Hyvä suunnittelu on hyvä turva. Kipparin olisi aina hyvä kertoa veneporukan suunnitelmista jollekin maissa olevalle, jotta reitti ei ole vain hänen päänsä sisällä, Jalkanen lisää.

Silloin tällöin Meripelastusseura kohtaa veneilijöitä, joille Trossi-jäsenpalvelu on uusi tuttavuus.

– Hinaustilanteen sattuessa Trossi-jäsenmaksu maksaa itsensä helposti takaisin. Hinauksissa puhutaan usein tunneista, ja välimatkojen ollessa pitkiä ja huoltopaikkojen keskitettyjä hintaa kyllä tulee, vaikka perimme vain omakustannushinnan, Jalkanen sanoo.

Vikatilanteisiin varautumisesta huolimatta juhannus on iloinen keskikesän juhla, ja aurinkoinen mieli kannattaa säilyttää myös vesillä liikkuessa.

– Vaikka meillä on joskus haasteellinenkin avustustehtävä suoritettavana, tehtävän jälkeen näkyy hymy avustettavan kasvoilla. Se on se meripelastajan paras juhannuspalkkio, Hirvonen päättää.

Lue lisää Trossista ja hanki veneellesi turva juhannukseksi!