Yksi tapa vähentää turhia huolia lomamatkan aikana on maksaa ostokset turvallisesti. Keräsimme yhteen neljä keinoa turvalliseen ostamiseen.

1. Vältä käteistä, maksa kortilla

Setelit ja kolikot kulkevat useiden käsiparien kautta. Vaikka käteisen käytön vaikutuksista koronapandemian leviämiseen ei ole täsmällistä tutkittua tietoa, monet kauppiaat pyytävät asiakkaita välttämään käteistä ja maksamaan kortilla.

Kortilla maksaessa kannattaa käyttää lähimaksua, jolloin välttyy koskettamasta kaupan maksupäätelaitetta ja maksaminen sujuu kätevästi ilman tunnuslukua. Monissa kaupoissa kassapisteet on myös suojattu muovipleksein tartuntojen ehkäisemiseksi.

2. Majoitus ja hankinnat kannattaa maksaa luottokortilla

Esimerkiksi mökkireissun viettoon hankitut tavarat kannattaa hankkia luottokortilla‍, sillä OP:n kortteihin sisältyy omistaja-asiakkaille Tuoteturvavakuutus. Se vakuuttaa ostoksesi puolen vuoden tai vuoden ajaksi.

Jos kesäloman viettoon liittyy majoitusten varaamista tai esimerkiksi auton vuokraaminen, edellyttää kauppias yleensä, että asiakkaalla on luottokortti. Näin maksun saaja varmistaa asiakkaan maksukyvyn.

Luottokortilla maksaminen on turvallista myös asiakkaalle. Hankalassa tilanteessa voit saada rahasi takaisin luottokorttiyhtiöltä. Jos esimerkiksi luottokortilla maksamasi hotellivaraus perutaan, eikä hotelli hyvitä peruuntunutta varausta, luottokorttiyhtiö korvaa sinulle majoituksen hinnan.

3. Maksa matkapuhelimella – ota käyttöön Google Pay tai Apple Pay

Ostokset voi maksaa myös Google Payllä tai Apple Payllä. Silloin et tarvitse fyysistä korttia tai käteistä kaupan kassalla, vaan voit maksaa käyttämällä puhelintasi. Sovelluksilla maksaessasi voit maksaa lähimaksulla myös yli 50 euron ostokset.
 

Mökkireissun tai grilli-illallisen kulut voi kätevästi tasata seurueen kesken OP-mobiilin Siirto-maksulla. Siirto-maksulla raha siirtyy pelkän puhelinnumeron välityksellä tililtä toiselle, eikä käteistä tai tilinumeroita tarvita. 

4. Tee ostokset verkossa

Tilaa esimerkiksi mökkireissun ruokaostokset kätevästi etukäteen netistä. Ostoksien maksaminen netissä onnistuu kortilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Luottokortti tuo turvaa verkkomaksamiseen. Jos esimerkiksi et koskaan saa nettikaupasta tilaamaasi tavaraa tai se on virheellinen voit saada korvauksen luottokorttiyhtiöltä. Luotollisella kortilla maksaminen tuo myös joustoa, sillä saat keskimäärin 35 päivää korotonta maksuaikaa.

Verkossa voi maksaa turvallisesti myös esimerkiksi Apple Payllä. Sovelluksissa voit valita veloitettavaksi maksuvälineeksi luottokorttisi, eikä sinun tarvitse erikseen antaa luottokorttitietojasi verkkokaupalle.

Mobiilimaksaminen tarkoittaa älylaitteella tapahtuvaa maksamista arjen eri tilanteissa. Mobiilimaksaminen on nopeaa, helppoa ja turvallista. Lue lisää.

Lue myös:

Rahat kaverin tilille saman tien? Näin se onnistuu

Artikkeli on julkaistu alun perin 15.6.2020. Sitä on päivitetty 3.6.2022 lisäämällä tietoja Google Paysta.