Pieni vene sisältyy kotivakuutukseen, isommalle tarvitaan oma vakuutus

Kodin tai kesämökin turvaksi hankittu Omakoti-vakuutus korvaa maksimissaan 1500 euron arvoisen soutuveneen ja 1500 euron perämoottorin (teho maksimissaan 5 hv) vahingot. Isommalle, mutta rekisteröimättömälle, enintään 20 hevosvoiman perämoottoriveneelle on hankittava pienvenevakuutus. Se korvaa palo- ja myrskyvahingot, karilleajot, pohjakosketukset, varkaudet ja ilkivaltavahingot sekä esimerkiksi trailerille nostossa aiheutuvat kolhut ja kuljetuksen aikana sattuneen liikenneonnettomuuden aiheuttamat vahingot.

Suuremmille veneille on hankittava veneen osakasko- tai kaskovakuutus. Osakasko korvaa varkauksista, tulipaloista, ilkivallasta, telakoinnista ja kuljetuksista aiheutuvat vahingot. Se sisältää myös vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen. Kaskoon sisältyy edellä mainittujen lisäksi karilleajot ja pohjakosketukset, myrskyvahingot sekä veneen säilytyksen aikana sattuneet vahingot.

Venevahingoista 73 prosenttia aiheutuu juuri myrskyistä, pohjakosketuksista sekä maissa tapahtuneista haavereista. Kaskovakuutus antaakin veneelle merkittävästi osakaskoa paremman suojan. Osakaskosta poiketen kaskovakuutus on vuodenaikahinnoiteltu. Sen vakuutusmaksu on talvikaudella pienempi kuin kesällä.

Vesijeteillekin voi hankkia osakasko- tai kaskovakuutuksen. Vesijetin vakuuttaminen edellyttää kuitenkin Pohjola Vakuutuksen etuasiakkuutta. Pohjola Vakuutus myöntää veneisiin pienvene-, osakasko- ja kaskovakuutuksia, vaikka asiakas ei olisikaan keskittänyt vakuutuksiaan vakuutusyhtiöön.

Lue myös: Tiedätkö nämä vesiliikennelain uudistukset? Veneen vuokraaminen helpottuu

Harraste- ja Museokasko turvaavat silmäteriä

Harraste- ja museoautoilla ajetaan paljon tavanomaisia käyttöautoja vähemmän. Siksi niitä varten on omat kaskovakuutuksensa, Laaja ja Suppea Museo- ja Harrastekasko. Auton ollessa liikennekäytössä, sillä tulee olla myös voimassa oleva liikennevakuutus.

Museokaskon voi hankkia museorekisteröityyn autoon, jolla ajetaan korkeintaan 30 päivää vuodessa. Käyttöaikarajoitukseton Harrastekasko soveltuu puolestaan vähintään 20-vuotiaalle autolle, joka ei ole päivittäisessä käytössä ja joka on ikäistään paremmassa kunnossa.

Museo- ja Harrastekasko korvaavat vahinkoja tavanomaisten kaskovakuutusten tapaan. Laaja kasko antaa turvan muun muassa kolari-, törmäys-, varkaus-, palo- ja ilkivaltavahinkojen varalta. Siihen sisältyy myös autopalveluturva, mikä korvaa ajoneuvon hinauksesta ja matkan jatkamisesta aiheutuvia kuluja. Suppea kasko ei kata kolareita eikä törmäyksiä. Autopalveluturvakin on hankittava valinnaisena lisäturvana.

Harraste- ja Museokaskon hintaan vaikuttavat asiakkaan ilmoittama auton käypä arvo, vakuutusturvan kattavuus ja auton vuotuinen käyttöaika. Auton arvon muuttuessa, esimerkiksi kunnostusten ja entisöintien myötä, vakuutuksen hinnoitteluperusteeksi ilmoitettu arvo on syytä päivittää.

Museokaskon ja museoauton liikennevakuutuksen hinnoittelussa on huomioitu ajoneuvon vähäinen vuotuinen käyttöaika (30 pv). Harrasauton vakuutuksissa vastaavaa hinnoittelukäytäntöä ei ole, joten seisonta-aikoina auto on kannattavaa poistaa liikennekäytöstä.

Lue lisää harrasteajoneuvon vakuutuksesta

Lue lisää museoauton vakuutuksesta

Iso- ja Osakasko sopivat monelle kulkupelille

Pohjola Vakuutuksen Iso- ja Osakaskovakuutukset ovat todellisia monitoimivakuutuksia. Niillä voidaan vakuuttaa muun muassa moottoripyörä, mopo, mönkijä, mopoauto, matkailuauto sekä enintään 3500-kiloinen matkailuperävaunu. Isokaskoa suositellaan enintään 15-vuotiaalle ja Osakaskoa enintään 25-vuotiaalle ajoneuvolle. Jos ajoneuvo on hankittu rahoituksella, sille pitää hankkia yleensä laajin mahdollinen kaskovakuutus rahoitusturvalla. Kun ajoneuvo on rekisteröity ja liikennekäytössä, se on myös liikennevakuutettava.

Osa- ja Isokaskon turvat vaihtelevat jonkin verran vakuutettavasta ajoneuvotyypistä riippuen. Yleensä Osakaskoon sisältyy varkaus-, palo- ja oikeusturvat. Isokasko täydentää vakuutusturvaa ilkivalta-, kolarointi-, törmäys- ja keskeytysturvilla.

Osa- ja Isokaskoa voidaan täydentää lisäturvilla. Esimerkiksi matkailuauton Isokaskoa voidaan täydentää lasiturvalla ja moottoripyörälle on hankittavissa uusarvolunastusturva, joka korvaa lunastustilanteissa vastaavanlaisen uuden ajoneuvon arvon.

Lue lisää Osa- ja Isokaskosta

Matkailuauton ja -perävaunun LVIS-järjestelmät sekä kiinteästi asennetut kalusteet ja koneet kuuluvat kaskovakuutuksen piiriin. Niiden vahingot korvataan omavastuulla vähennettynä, kun vauriot aiheutuvat vakuutuksesta korvattavan vahingon seurauksena. Matkailuauton irtaimiston korvaa Omakoti-vakuutus.

Moottoripyörän, mopon ja mönkijän liikenne- ja kaskovakuutukset ovat vuodenaikahinnoiteltuja. Myös matkailuperävaunun Isokasko on vuodenaikahinnoiteltu. Kulkupeliä ei siis ole taloudellisessa mielessä tarvetta poistaa liikennekäytöstä, jos sen käyttöaika on noin puoli vuotta. Jos ajoneuvon käyttöaika on lyhyempi, se kannattaa poistaa seisonnan ajaksi liikennekäytöstä.

Lue lisää matkailuauton ja -perävaunun vakuuttamisesta

Lue lisää moottoripyörän vakuuttamisesta

Lue lisää mopon vakuuttamisesta

Tarkkana sähkökäyttöisten ajoneuvojen kanssa

Sähkökäyttöisten ajoneuvojen, kuten sähköpyörien ja -potkulautojen, vakuuttamistarve on hyvä selvittää aina tapauskohtaisesti vakuutusyhtiöstä. Lähtökohtaisesti ajoneuvoksi rekisteröidyt ja moottoriajoneuvoksi rinnastettavat kulkuneuvot tarvitsevat liikennevakuutuksen. Yleisesti ne sähköiset liikkumisvälineet, jotka kulkevat yli 25 kilometrin tuntinopeutta tai niiden teho on yli yhden kilowatin, tulee liikennevakuuttaa. Liikennevakuutetuille ajoneuvoille voidaan hankkia kaskovakuutus.

Rekisteröintivelvollisuudesta vapaat sähkökäyttöiset liikkumisvälineet, joiden hinta on enintään 5000 euroa, lasketaan Omakoti-vakuutuksen koti-irtaimistoksi. Tähän kategoriaan kuuluvat sähköavusteisetpolkupyörät, joiden maksimiteho on 250 wattia, sekä muut sähköiset liikkumisvälineet, joiden maksimiteho on enintään 1 kilowatti. Liikkumisvälineiden rakenteellinen nopeus saa olla enintään 25 km/h.

Lue lisää sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisesta

Lähteet: Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntijat Hannu Partanen ja Teuvo Kaipainen

Tutustu ajoneuvon vakuutuksiin

Tutustu Pohjola Vakuutuksen vakuutuksiin