Mökkikausi on loppumassa, mikä tarkoittaa mökkimurtojen sesonkia. Mökeille murtaudutaan eniten mökkikauden ulkopuolella, kun mökit jäävät valvomatta.

Murtoja voi ehkäistä helpoin keinoin.

Arvotavarat pois mökiltä

Mökit kannattaa tyhjentää arvokkaasta tavarasta heti mökkeilykauden päätteeksi. Mökin ikkunat tulee sulkea ja ovet lukita toimivilla ja asianmukaisilla lukoilla.

-Mökiltä kannattaa tuoda kokonaan pois kaikki mahdollinen arvokkaampi tavara, suosittelee Pohjola Vakuutus Oy:n Omaisuuden ja toiminnan vakuuttamisen Product Specialist Hannu Partanen.

-Jos mökkiä ei lämmitetä talvella, kaikenlainen elektroniikka kannattaa tuoda pois jo kestävyydenkin vuoksi.

Arvokkaammista tavaroista vene ja perämoottori jätetään tyypillisesti mökille mökkeilykauden päätteeksi. Ne tulisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan lukkojen takana. Veneen voi myös kiinnittää kettingillä kiinteään rakenteeseen.

Jätä verhot auki

Partanen vinkkaa myös pienestä, mutta tehokkaasta tavasta ehkäistä ennalta mökkiin murtautumista.

-Jätä mökin verhot auki, jotta varkaat näkevät, ettei mitään varastettavaa ole.

Muita hyviä tapoja estää murtoja ovat tietysti murto- ja kameravalvontalaitteet, mutta myös niistä kertovat tarrat ja kilvet, jotka parhaimmillaan säikyttävät pitkäkyntiset tiehensä.

-Mökkitielle voi hankkia puomin, mutta sen täytyy olla selkeästi maastosta erottuva, ettei se aiheuta törmäysvahinkoja, Partanen painottaa.

Vakuutukset kuntoon

Poikkeustila sai  ihmiset mökkikaupoille entistäkin innokkaammin. Hannu Partanen muistuttaa erityisesti uusia mökinomistajia asianmukaisista vakuutuksista. Pohjola Vakuutus korvaa vuosittain jopa 10 000 mökeillä sattunutta rikosvahinkoa.

Mökkivakuutus turvaa yhteensä 7 000 euroon asti mökkitontilla olevat alle 12 neliön kokoiset kevytrakenteiset rakennukset, maakellarit, katokset ja muut tavalliset kiinteät rakenteet, kuten aidan ja lipputangon. Mökkivakuutuksen rikosturva kattaa paitsi varkaudesta ja murrosta myös ilkivallasta aiheutuvat vahingot.

-Yli 12 neliön kokoiset rakennukset ja yli 7000 euron arvoiset rakennukset tulee vakuuttaa erikseen. Myös erillinen saunarakennus tarvitsee aina oman vakuutuksensa, Partanen korostaa.

Mökkivakuutukseen kuuluvat myös soutuveneet 1500 euroon asti sekä enintään viiden hevosvoiman perämoottorit 1500 euroon asti.

Partanen muistuttaa myös pitämään vakuutukset ajan tasalla. Mökkivakuutus tulee päivittää, jos sinne hankkii uusia tavaroita, jolloin irtaimistolle valittu enimmäiskorvaus ei ole enää riittävä.

-Päivitystä tarvitaan myös silloin, jos mökille rakennetaan esimerkiksi umpinainen kuisti tai terassi, ja mökin kokonaisala kasvaa.

Vapaa-ajan asunnon oma kotivakuutus on mökin ja halutessasi myös sen tavaroiden turvana sekä mökkeillessäsi että mökin ollessa tyhjillään. Saat mökin vakuutuksesta juuri sellaisen kuin haluat, sillä voit itse valita haluamasi turvat ja omavastuut.

Lue myös:

Mökki talviteloille – vältä yleisimmät vahingot

Vakuutustilastot kertovat: Mökkivahinkojen kolmen kärki

Myrsky kaatoi puun taloni päälle – mitä voin tehdä?