Kun päiväseltään mökille tulleita Heli ja Kari Alppivuorta kuuntelee, heidän tunnelmansa voi kiteyttää kolmeen sanaan: elämisen sietämätön keveys. Eläkeläispariskunnalla on vain hyvää sanottavaa kaikesta, mitä heillä on ympärillään.

Alppivuorten mökkimatka Espoosta Hämeenlinnaan on sujunut tunnissa. Vanajaveden rannalla, kivenheiton päässä Hämeenlinnan keskustasta, kaikki kiiltää. Pariskunnan citymökki eli 40,5 neliön kaksio on vastavalmistunut.

– Emme ole yöpyneet täällä vielä kertaakaan, Heli Alppivuori kertoo.

Ilmassa on kevättä, ja hyvältä tuntuu siksikin, koska uusissa tiloissa ei ole mitään turhaa.

– Sovimme, että kaikki mitä tänne tuodaan, on uutta, Kari Alppivuori sanoo.

Espoossa pariskunta asuu toisenlaisissa puitteissa. Omakotitaloon on kertynyt paljon tavaraa, ja talon lisäksi huolenpitoa vaatii iso piha.

Hämeenlinnan citymökillä kiinteistönhuolto kuuluu taloyhtiölle. Talon edustalle tulevat istutukset ovat rakennuttajan heiniä.

– Meistä näyttää siltä, että voimme karauttaa tänne aina välillä ympärivuotisestikin, Kari Alppivuori sanoo.

Heli Alppivuori komppaa puolisoaan.

– Muualla meillä riittää paljon tekemistä, mutta täällä pystymme vain nauttimaan oleilusta.

Hämeenlinnassa kaikki on uutta

Alppivuorista tuli citymökin omistajia sattumalta.

– Meillä ei ollut etukäteen minkäänlaisia sidoksia tänne Hämeenlinnaan. Ei sukulaisia eikä muutakaan, he kertovat.

Uutta suuntaan alettiin hakea kesällä 2017, kun silmiin osui mielenkiintoinen asuntojen ennakkomarkkinointi-ilmoitus. Siinä YIT ja Etelä-Hämeen Osuuspankki kertoivat Hämeenlinnaan järven rannalle tulossa olevasta uudesta asuinalueesta.

Alppivuoret miettivät omaa tilannettaan: omakotitaloa ja Mänttä-Vilppulassa sijaitsevaa perinteistä kesämökkiä. Niiden ylläpitäminen oli alkanut tuntua suorittamiselta, eikä Espoosta myöskään päässyt noin vain pääse piipahtamaan mökille.

– Mänttä-Vilppulan kesäpaikkamme on viehättävä, mutta se mökkimatka kestää kolme tuntia suuntaansa. Kun harvoin käymme, ensin vastassa on aina kohtuuton työleiri. Menee päivä, pari ennen kuin pääsemme edes asettumaan, Kari Alppivuori kertoo.

Ennen citymökkiä Alppivuoret olivat jo leikitelleet monenlaisilla ajatuksilla, kuten omakotitalosta luopumisella ja Espoosta kerrostaloasunnon hankkimisella, mutta mökin säilyttämisellä. Monien eläkeläisten suosima Espanjan Aurinkorannikko ei sen sijaan omatoimimatkaajia kiehtonut.

– Emme välitä rannalla loikoilusta, vaan matkustamme kaveripariskunnan kanssa ympäri maailmaa, milloin missäkin. Viime vuonna olimme ulkomailla kaikkiaan kolme kuukautta, ja olemme tehneet kuukauden reissuja muinakin eläkevuosinamme, Alppivuoret kertovat.

Ostopäätös tehtiin järvimaiseman perusteella

Päätös citymökistä tehtiin niin ripeästi, että kauppojenteon aikaan Origo oli olemassa vasta havainnekuvana. Tällä hetkellä Origon naapuritalo Primon rakennustyöt ovat jo pitkällä, ja seuraavaksi kortteli täydentyy Tempo-nimisellä talolla.

– Me halusimme juuri meidän asuntomme, jotta saamme sen, mitä meiltä näkyy ikkunasta, Alppivuoret sanovat.

Heidän citymökkinsä jatkuu järvelle päin kahtena terassina. Katetulla terassilla on sohva, pöytäryhmä ja tarjoiluvaunu. Terassin järven puoleinen seinä on lasia – ja halutessaan sen saa taiteltua sivuun niin, että kahdesta terassista tulee yhtä.

Alppivuorten talon ja rannan välissä on vain järven rantoja myötäilevä ulkoilureitti.

– Me emme ole kiertäneet Rantareittiä vielä kertaakaan, mutta meille on kerrottu, että reitin varrella, Hämeen linnaa vastapäätä, on melontaseuran tukikohta. Kesällä pääsen sinne reilussa viidessä minuutissa, melomista harrastava Kari hehkuttaa.

Neliöhinta iso houkutin

Vastavalmistuneen talon neliöhinnat ovat Alppivuorten mielestä mukavan edullisia, viitisentuhatta euroa.

– Espoossa vastaavanlaisista neliöistä maksetaan kahdeksantuhatta ja Helsingissä neliöhinta olisi tuplasti se, mikä Hämeenlinnassa, Kari Alppivuori sanoo.

Alppivuoret saivat huoneistonsa avaimet joulukuussa 2018. Sitä ennen asunnossa oltiin tehty muutama pieni viilaus asukkaiden toiveesta.

– Olemme tosi tyytyväisiä rakentamisen laatuun. Meille ei tarvitse tehdä enää mitään rakennuttajalle kuuluvia asunnon valmistumiseen liittyviä korjaustöitä, Alppivuoret kertovat.

Varhaisessa rakennusvaiheessa asuntonsa hankkinut pariskunta sai valita haluamansa kolmesta hintaan kuuluvasta asunnon pintamateriaali -ja värivaihtoehdosta.

– Me halusimme vaaleaa ja selkeää, emmekä nähneet tarpeelliseksi maksaa lisää muutostöistä.

Lähes koko asunnon laajuiset ikkunat takaavat huoneiston valoisuuden. Järvimaisema näkyy eteiseenkin. Keittiö ja olohuone ovat samaa tilaa, ja lokoisa sohva kutsuu katselemaan niin maisemia kuin telkkariakin.

Saunaa Alppivuoret eivät Hämeenlinnassa ollessaan kaipaa.

– Niitä meillä on tarpeeksi muuallakin, Heli ja Kari nauravat.

Alueelle muuttaa paljon ei-hämeenlinnalaisia

Pariskunta piipahteli jo citymökkinsä rakennustyömaalla mökkimatkoillaan.

– Oli hauskaa makustella tulevaa ja nähdä, kuinka projekti edistyy, Heli sanoo.

Naapureistaan Alppivuoret tietävät sen verran, että Asemanrantaan on muuttanut ja muuttaa paljon pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta tulijoita.

– Veljeni kertoi, että hänen Vantaalla asuvat ystävänsä ovat ostaneet asunnon täältä, ja me olemme tavanneet porraskäytävässä entisiä espoolaisia. Se, että täällä kaikki vastaantulijat tervehtivät ja jäävät juttelemaan, on tuntunut pääkaupunkilaisesta vähän oudolta, mutta mukavalta, Kari Alppivuori sanoo.

Hänen ja Helin ystäväpiirissä ”citymökki” on herättänyt positiivista kiinnostusta. Jotkut pariskunnan ystävistä ovat jopa kysyneet mökkiä lainaksi.

– Heille olemme vastanneet, että toki, ja olemme suositelleet, että käykää samalla teatterissa ja hyödyntäkää hienot ulkoilumahdollisuudet.

Alppivuorilta on vain kivenheiton matka Hämeenlinnan rautatieasemalle, teatteriin ja Verkatehtaan kulttuurikeskukseen.

– Meillä on jo toukokuuksi konserttiliput hankittuna, tyytyväinen pariskunta kertoo