Vanheneminen tuo mukanaan elämänmuutoksia, joista voi olla hankala puhua läheisten kanssa. Niiden hoitaminen hyvissä ajoin kuitenkin kannattaa – olivatpa kyseessä sitten omat tai iäkkään vanhemman asiat.
Eläkeläisillä on vankka osaaminen, eivätkä he halua jäädä vain pyörittelemään peukaloitaan, sanoo 250 eläkeläisen työvoimapankin luonut Ulla-Maija Soininen. Useat eläkeläisten työvoimapankin jäsenet ovat juuri eläköityneitä, mutta joukossa on myös yli 75-vuotiaita.
Raaskiiko omasta talosta luopua vai käykö sen pito myöhemmällä iällä raskaaksi? Eläkkeellä olevat Veikko ja Kaisa Seuna viihtyvät satavuotiaassa hirsitalossa remontoiden ja pihaa laittaen. Kari ja Mirja Vuorenpää puolestaan myivät talonsa ja nauttivat nyt kerrostaloasumisen helppoudesta.
Ennen oli talo, autotalli, pihasauna, liiteri, varasto, puucee ja leikkimökki. Nyt on 90 neliön paritalo. Oululainen Juhani Anttila vaimoineen nauttii nyt vähemmistä pihatöistä ja vaivattomammasta asumisesta.
Yksin pärjäämisen malli istuu tiukassa suomalaisissa. Se voi johtaa yksinäisyyteen, jota voi olla vaikea tunnistaa, saati myöntää. Kaarina Linna hankkii itselleen juttuseuraa päivittäin.
Mielen ja muistin virkeys ovat monen eri asian summa. Tarvitset lepoa, ruokaa, liikettä ja muistinvirkistystä. Elämäntavoilla voi pienentää riskiä sairastua muistisairauteen tai siirtää sen puhkeamista.
Hanna Luoto käy SPR:n vapaaehtoisena ruokakaupassa karanteeniin joutuneille. Auttaminen tuo hankalassa hetkessä hyvää mieltä ja toiveikkuutta itsellekin.
Valtaosa ihmisistä toivoo, että ikääntyvät vanhemmat käyttäisivät varojaan omaan hyvinvointiinsa. Ikäihmiselle itseensä kuluttaminen saattaa tuntua vaikealta, sillä Suomessa on perinteisesti arvostettu pesämunan keräämistä.
Helsinkiläisen Aikalisän asukkaista neljännes asuu yksin, mutta kukaan ei ole yksinäinen. Senioritaloon on muutettu sen takia, jotta vanhetessa tarjolla on tukea ja turvaa.
Pankkipalveluiden digitalisoituminen ja pankkikonttoreiden määrän vähentyminen ovat herättäneet viime aikoina yhteiskunnallista keskustelua. Ikäihmiset ja heidän omaisensa ovat olleet huolissaan senioreiden pärjäämisestä pankkipalveluiden kanssa. Kannamme huolta aiheesta myös OP:ssa ja haluamme osaltamme varmistaa, että kaiken ikäisillä on mahdollisuus hoitaa pankkiasioita itselle sopivalla tavalla. Esimerkiksi vuoden 2019 aikana osuuspankit ovat järjestäneet yli 1 000 maksutonta digiopastus -tapahtumaa eri puolilla Suomea. Osuuspankeilla on myös Suomen kattavin ja laajin konttoriverkosto.
Tutkimus kertoo, että moni seniori-ikäinen haluaa muuttaa isosta omakotitalosta kerrostaloon palveluiden lähelle. Kodin myymistä pohditaan usein vasta, kun terveys alkaa reistailla.