Vaikka elämänrytmi hidastuisi eläkepäivinä, moni kaipaa myös tekemistä. Aktiivisuudesta on sitä paitsi hyötyä

Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa myönteisesti liikuntakykyyn, joka puolestaan ennustaa entistä parempaa psyykkistä hyvinvointia.

Seuraavassa viikkokalenterissa on vinkkejä siitä, mitä tekemistä aktiivisille senioreille on tarjolla – yksin tai yhdessä.

Maanantai – piristy pelaamalla

Sudokut, ristikot ja muut aivopelit ovat sekä hauskaa ajanvietettä että hyödyllistä muistijumppaa.

Kun kaipaat peliseuraa, kokoa korttirinki ja pelaa marjapussia, tikkiä tai ristiseiskaa. Pieni kisailu piristää, ja kortinpeluun lomassa on helppo vaihtaa kuulumiset.

Myös monet seniorien paikallisyhdistykset  ja toimintakeskukset järjestävät pelikerhoja, joissa voi iskeä korttia tai pelata lautapelejä.

Tiistai – arkiliikuntaa vilinässä

Kauppakeskukset ovat mainioita paikkoja tavata tuttuja. Sovi tietty kellonaika, jolloin tapaatte vaikkapa yleisillä penkeillä tai kahvilassa. Väki voi hieman vaihtua, mutta aina löytyy juttuseuraa. Samalla piipahduksella voit hoitaa asioita ja ostoksia.

Kauppakeskuksissa järjestetään myös senioreille suunnattuja yhteisiä kävelyitä, joissa pääsee harrastamaan kevyttä arkiliikuntaa ja jumppaa säässä kuin säässä. Tällaisia kävelyjä järjestetään esimerkiksi Espoon Sellossa ja Turun Skanssissa.

Keskiviikko – kuntoile uimahallissa

Uimahallit ovat edullisia liikuntakeskuksia, joissa yli 65-vuotiaat saavat useimmiten alennusta pääsymaksusta. Uimahalleissa järjestetään myös senioreille suunnattua ohjattua liikuntaa. Mene mukaan jumppaan tai kuntosalikurssille!

Perusta lukupiiri: kirjat synnyttävät hienoja keskusteluja, joissa yhdistyvät menneiden muistelu, nykyajan ruotiminen ja tulevaisuudennäkymät.

Jos et innostu tunneista, kuntoile vesijuoksemalla tai uimalla matkaa. Lopuksi voit rentoutua löylyttelemällä ja rupattelemalla saunassa.

Torstai – käy kirjastossa

Istahda lukusaliin lukemaan paikallislehden uutiset tai aikakauslehtien uusimmat numerot. Lainaa mieluista lukemista ja ammenna kirjoista uutta ajateltavaa.

Jos lähipiiristä löytyy muita lukutoukkia, perustakaa vapaamuotoinen lukupiiri. Lainatkaa kirjastosta sama kirja ja kokoontukaa kerran kuussa keskustelemaan siitä.

Kirjat synnyttävät hienoja keskusteluja, joissa yhdistyvät menneiden muistelu, nykyajan ruotiminen ja tulevaisuudennäkymät. Myös kirjastot ympäri maan järjestävät asiakkailleen lukupiirejä.

Lue tästä Helmet-kirjastoverkoston vinkit lukupiirin perustamiseen.

Perjantai – sivisty ja virkisty

Taide ja kulttuuri edistävät tutkitusti senioreiden hyvinvointia. Lisäksi ne tuovat sisältöä elämään.

Moneen museoon pääsee tutustumaan maksutta tiettyinä päivinä kuukaudessa. Niissä järjestetään myös näyttelyihin liittyviä kiinnostavia tapahtumia.

Kuntien palvelukeskuksissa ja kirjastoissa kokoontuvat kuorot ja soittokerhot, käsityö- ja kuvataidepiirit.

Kirjastot, seurakunnat, yliopistot ja työväenopistot järjestävät luentoja ja muita puhetilaisuuksia, joilla pääsee kuulemaan tutkijoiden, kirjailijoiden ja muiden asiantuntijoiden ajatuksia myös maksutta. 

Musiikkia kuulee maksutta kirjastojen musiikkiosastojen tapahtumissa, orkestereiden erikoispäivinä ja kirkkokonserteissa. Käy iltapäivätansseissa paikallisessa kulttuurikeskuksessa tai työväentalolla. Kuntien palvelukeskuksissa ja kirjastoissa kokoontuvat kuorot ja soittokerhot, käsityö- ja kuvataidepiirit.

Kansallisgalleriassa voit selailla lempimaalauksiasi. Yle Areenasta voit kuunnella äänikirjoja, kuunnelmia ja historiaa käsitteleviä podcasteja.

Lauantai – arvosta ystävää

Kutsu ystävät kokoon laittamaan yhdessä ruokaa. Yksi tuo vihannekset, toinen pullat ja kolmas keittää kahvit. Tehkää jotain nopeaa ja helppoa, kuten soppaa, pitsaa tai omenapiirakkaa ja nauttikaa.

Vanhustyön keskusliitto järjestää Ystäväpiiri-toimintaa ympäri Suomen. Sen piiristä tuhannet seniorit ovat löytäneet ystäviä ja mielekästä tekemistä. Ystäväpiirit vaikuttavat tutkitusti myönteisesti osallistujiensa hyvinvointiin. Ryhmiä kokoontuu myös verkossa.

Etsi kotinurkiltasi ystäväpiiri ja ota yhteyttä!

Sunnuntai – retkeile lähiluonnossa

Kävely on erittäin tehokas liikuntamuoto, joka ei kuitenkaan rasita liikaa. Luonnossa liikkuminen taas edistää terveyttä monella tapaa, kuten alentaa verenpainetta ja virkistää. Yhdistä nämä ja lähde luontoretkelle.

Muun muassa Senioriliiton paikallisyhdistykset ja ammattiliittojen senioriyhdistykset järjestävät luontokerhoja ja -retkiä, joilla pääsee tutustumaan jännittäviin paikkoihin lähiluonnossa.

Jos haluat havainnoida lintuja, ota mukaan kiikarit ja termospullo ja suuntaa lintutornille, peltojen laitaan tai rannoille. Birdlife-yhdistys opastaa, mistä löytyvät paikallisen yhdistyksen tapahtumat ja paikalliset lintutornit.

Myös kotipiha voi olla lintuhavainnoinnin aarreaitta! Osallistu valtakunnalliseen Pihabongaukseen tammikuussa.

Onko käytössäsi OP:n tunnukset, mutta et ole niitä vielä hyödyntänyt? Olemme koonneet avuksesi aloittelijan oppaan digitaalisten palveluidemme käytöstä. Lue lisää.

Lue myös:

Miten löytää sopiva liikuntalaji, kun joka paikkaa kolottaa?

Yhteisöllisen senioritalon asukkaat viihtyvät: ”Täällä surullisesta leskestä tuli iloinen ihminen”

Ystävyys alkoi eläkeiässä: "Vaikka olisin kuinka myrtsinä, hän saa minut nauramaan"