Lauri Välimäki ja Timo Kärppä olivat kumpikin ehtineet olla eläkkeellä jo muutaman vuoden, kun Pemamekilta tuli soitto. Yrityksessä päätettiin viime keväänä polkaista käyntiin mentorointiohjelma, jonka toteuttajiksi kaivattiin entisiä työntekijöitä.

Pemamek on hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisujen sekä työkappaleiden käsittelylaitteistoiden toimittaja. 

Ajatuksena oli, että yrityksessä pitkän uran tehneiden eläkeläisten osaaminen ei menisi hukkaan. Samalla haluttiin, että tuotannon työntekijöiden aikaa säästyisi varsinaiseen työhön.

Taustalla oli yrityksen voimakas kasvu, mikä merkitsi uusia työntekijöitä joka viikko. Vuoden 2023 aikana työntekijöitä onkin tullut satakunta, kun mukaan lasketaan alihankkijat ja kesätyöntekijät. Myös he saavat kattavan perehdytyksen. 

Tarvittaessa opastusta tarjotaan kädestä pitäen työn ääressä.

– Tarjousta piti tietysti ensin hetki miettiä, mutta meidän annettiin ymmärtää, että tekeminen olisi vapaata eikä meidän tarvitsisi enää sitoutua tiukkoihin tuntimääriin, Kärppä kertoo. 

Tällä hetkellä mentorit tulevat paikalle maanantaisin ja tiistaisin ja viipyvät viidestä kuuteen tuntia kerrallaan.

Ensin he kertovat tulokkaille yleisiä asioita yrityksen toiminnasta yhdessä henkilöstön edustajan kanssa ja antavat heille sen jälkeen muun muassa trukki- ja nosturikoulutusta. Tarvittaessa opastusta tarjotaan kädestä pitäen työn ääressä. 

”Olemme linkkinä ja neuvomme eteenpäin”

Jukka Vehmas aloitti Pemamekilla koneasentajana viime joulukuussa. Hän on solahtanut osaksi porukkaa hyvin – osittain juuri mentoroinnin ansiosta. Vehmaan mielestä kunnon perehdytys on taannut uuteen työpaikkaan pehmeän laskun.

– Ikääntyvät työntekijät nähdään monessa yrityksessä taakkana, ja taitaa olla aika harvinaista, että heitä käytetään mentoreina. Tämä on kuitenkin mielestäni loistava järjestelmä, hän sanoo.

Välimäen ja Kärpän mukaan tulokkaiden tyypillisimmät kysymykset liittyvät esimerkiksi siihen, mistä löytyy tarvittavia osia.

Yrityksessä kun ei tehdä juuri mitään liukuhihnatuotantona, vaan lähes kaikki on enemmän tai vähemmän asiakkaiden tarpeiden mukaan räätälöityä, ja siksi työ on projektiluontoista. 

Kaksi miestä sinisessä työasussa katsoo sinistä metallista työkonetta.

Koska Pemamekilla tehdään vain vähän sarjatuotantoa, riittää jokaisessa projektissa opeteltavaa. Työn alla olevat koneet ovat isoja, joten riittävä perehdyttäminen on myös työturvallisuuskysymys.  


Myös piirustuksia käydään läpi yhdessä.

– Jos emme osaa antaa vastausta suoraan, olemme ainakin linkkinä ja neuvomme, keneltä kysyä lisää, Välimäki sanoo.

Hän perehdytti tulokkaita jo aktiivityövuosinaan ja osaa siksi katsoa asiaa myös tuotantotyöntekijän näkökulmasta.

– Keskittyminen työhön katkeaa, jos pitää lähteä välillä perehdyttämään muita. Totta kai se on kiinni myös luonteesta. Jos olet halukas auttamaan, niin autat ja jotenkin luovit muiden asioiden kanssa.

Virheet vähenevät

Monella alalla teknologia kehittyy niin kovaa vauhtia, että jokapäiväisestä työstä pois olleet ehtivät tipahtaa kärryiltä jo muutamassa vuodessa. Välimäen ja Kärpän mukaan sama koskee osittain myös Pemamekiä, jossa automatiikka on kehittynyt kaikissa laitteissa.

Mentorointia nopea kehitys ei kuitenkaan ole haitannut, koska perustyö on pysynyt samana. 

– Olemme tukena perusasennuksissa emmekä tee esimerkiksi käyttöönottoja, joissa tarvitaan viimeisintä teknistä osaamista. Niitä tekevät koneasiantuntijat, Välimäki selittää.

Perehdyttämisellä pyritään töiden sujuvan aloituksen lisäksi siihen, ettei virheitä sattuisi eikä tuotanto seisoisi niiden vuoksi.

Mentorit ovat alansa huippuammattilaisia ja parhaita mahdollisia perehdyttäjiä. Heidän avullaan on saatu välitettyä asentajille hiljaista tietoa.

– Jo aiemmin täällä on kerätty mappiin tietoa esimerkiksi asioista, jotka on saatettu tehdä väärin. Olemme täydentäneet tietoa vuoden aikana ja käymme sitä läpi perehdytyksissä, sillä olemme huomanneet, että näitä asioita kannattaa painottaa, Kärppä kertoo. 

– Mapista löytyy se oikea tieto. Jos vain kysyy muilta, saattaa samaan asiaan tulla joskus monta erilaista vastausta, Vehmas huomauttaa.

Mentorointiin on oltu tyytyväisiä myös yrityksen henkilöstöhallinnossa.

– Mentorit ovat alansa huippuammattilaisia ja parhaita mahdollisia perehdyttäjiä. Heidän avullaan on saatu välitettyä asentajille hiljaista tietoa, sanoo Pemamekin HRD Specialist Emilia Pöllänen.

Pölläsen mielestä vastaavanlainen mentorointi sopisi erilaisille yrityksille.

– Malli skaalautuu helposti yritysten käyttöön eikä ole sidottu tietynlaisiin työtehtäviin. 

Mentorointia elämäntilanteen mukaan

Mitä eläkkeelle siirtyneet työntekijät saavat mentoroinnista? Eikö olisi mukavampaa vain viettää leppoisia eläkepäiviä kotona?

– Pienet eläkkeet ovat hyvä kannustin. Tästä saa vähän lisäansioita. Mentoriksi ryhtyminen kertoo myös siitä, että olemme aikanaan sitoutuneet työnantajaan ja työhömme, Välimäki sanoo. 

– On tämä mielenkiintoista myös sillä tavalla, että saamme olla avuksi ja hyödyntää osaamistamme, Kärppä lisää.

– Lisäksi tämä on sosiaalista toimintaa. On piristävää, että on muutakin tekemistä kuin television katselu ja perunan syöminen, Välimäki sanoo ja naurahtaa.

– Vaikka on meillä toki muitakin harrastuksia, hän lisää.

Kaksi miestä siniset työasut päällä katselevat työlaitetta.

Timo Kärpällä (vas.) on takanaan muutaman vuosikymmenen ura Pemamekillä asennustehtävissä sekä koneasiantuntijana. Jukka Vehmas aloitti työt yrityksessä ennen joulua. Hän on hyötynyt hyvästä perehdytyksestä. 

Välimäki ja Kärppä ovat sopineet jatkavansa mentoreina kesäkuun loppuun asti, mutta tarkoitus on antaa ajan myötä tilaa myös uusille mentoreille, toki yrityksen tarpeiden mukaan.

Kumpikin tuumaa, että tällainen mukanaolo työelämässä sopii eläkeläiselle vain silloin, kun elämäntilanne ja terveys sen sallivat.

– Jos soitto olisi tullut pari vuotta sitten, tuskin olisin suostunut. Isä eli vielä silloin, ja poikkesin hänen luonaan melkein kerran päivässä. Siinä tilanteessa mentorointiin mukaan lähteminen olisi sitonut liikaa, Välimäki pohtii. 

Varsinaisiin työvuosiin verrattuna mentorointi on kaksikon mielestä kuitenkin huomattavasti kevyempää paitsi työtunneiltaan myös sisällöltään.

– Emmehän me puutu varsinaiseen tuotantoon eikä meillä ole aikatauluvastuuta. Tämä on pelkkää neuvontaa, Kärppä sanoo. 

Pemamek

• Vuonna 1970 perustettu yritys toimittaa hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisuja sekä työkappaleiden käsittelylaitteistoja. 
• Pemamek toimii yli 50 maassa. 
• Sen asiakkaat ovat aloilta, joilla tarvitaan vaativaa hitsausteknologiaa. Niihin kuuluvat laivanrakennus- ja offshore-teollisuus, tuulivoimateollisuus, kattilateollisuus sekä raskaan konepajateollisuuden ja liikkuvien työkoneiden valmistajat. 
• Yritys sijaitsee Loimaalla ja työllistää noin 400 henkeä. Satakunta henkeä työskentelee yritykselle alihankkijoina. 
• Pemamekin eläkeläisten mentorointiohjelma palkittiin viime vuonna Rekrygaalassa Vuoden rekrytointitekona. 

Lue myös:

Palkitun kasvuyhtiön henkilöstöjohtaja: Työnantajakuvalla on valtava merkitys rekrytoinnissa

Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen: Yrittäminen pitää liikkeessä ja haastaa kehittymään