Lämmitys haukkaa suurimman osan energiankulutuksesta. Tämä näkyi myös seuraajiemme vinkeissä ja säästötavoissa, sillä useassa vastauksessa toistui lämmityskuluissa säästäminen. Moni kertoi pihistävänsä energiaa lämmittämällä kotia entistä ahkerammin takkaa hyödyntäen. Myös esimerkiksi ilmalämpöpumppu tuo selvää säästöä lämmityskuluissa.

Vastaajat kertoivat myös säästävänsä ruuanlaittoon liittyvissä kuluissa hyödyntämällä leivinuunia ruoan tekemiseen lämmittämisen yhteydessä.

– Lämmitämme puulla kuten tähänkin asti. Thea

– Lämmitän talossa mahdollisimman usein leivinuunia ja laitan siinä samalla ruuat. Leena

– Samalla tavalla mitä tässä torpassa on tehty 50-luvulta asti, eli puita pesään joka päivä. Mika

– Lämmitämme taloa leivarilla ja ilmalämpöpumpulla, ruokia valmistan ja paistan leivät ja pullat leivarissa. Taina

Saunaan kerran viikossa ja pyykinpesun minimointia

Suomalaiset ovat tunnettuja saunomisestaan, mutta tänä syksynä monen suomalaisen sähkösauna voi olla aiempaa vähemmällä käytöllä. Myös OP:n seuraajat kertoivat vähentävänsä saunomista.

– Sauna max. 1 x/vko ja nopeita suihkuja. Paula– Saunotaan ja peseydytään pihasaunassa, jossa on puulämmitteinen kiuas ja pata. Leena

Lisäksi pyykin pesemiseen aiotaan kiinnittää huomiota.  Monelle vaatteelle riittää pesun sijaan tuulettaminen ja paikallinen tahranpoisto.

– Pyykkikone kerätään täyteen ja pestään sitten.. villavaatteet tuuletan.  Taina

– Tahrattomia vähän käytettyjä päällysvaatteita voisi tuulettaa paljon ja vähentää siten pyykin pesua. Leena

Sammuta turhat valot ja televisiosta virta pois

Erilaiset sähkölaitteet ja valot vievät myös energiaa. Kun näihin kiinnittää huomiota, voi syntyä yllättäviäkin säästöjä.

– Sammutamme television valmiustilastakin, vähennämme valoja. Taina

– Olen palannut lapsuuden kodin tavoille. Sammuttelen valoja, enkä pidä radiota ja telkkua auki yhtä aikaa. En kurki pakasteeseen turhaan. Riitta

Mistä voisin vielä säästää?

Monelle seuraajalle energiansäästötavat ovat jo tuttuja. Useat vastaajat kuitenkin kertoivat, ettei säästökohteita tarvitsekaan löytyä.

– Eletään miehen ja elukoiden kans muutenkin niin energiapihisti (tai paremminkin luonnonmukaisesti), ettei tarvitse luopua juuri mistään. Laura

– Sähköpihisti on eletty tähänkin asti, en oikein tiedä mistä enää säästäisi. Susanna

Lue lisää:

Nyt jos koskaan on aika säästää energiaa

Nyt on hyvä aika tehdä energiaremontti – Lue, minkälaisia tukia siihen voi saada
 
OP Ryhmä on aloittanut energiansäästötalkoot alentamalla toimipisteidensä lämpötilaa ensi alkuun vähintään yhdellä asteella. OP Ryhmän omat teot eivät yksinään ratkaise energiakriisiä. Siksi OP käynnistää omien energiansäästötoimenpiteidensä yhteydessä energiansäästöhaasteen, jolla se kannustaa kaikkia yritys- ja henkilöasiakkaita sekä yhteistyökumppaneita ja muita yrityksiä mukaan miettimään mahdollisuuksia säästää energiassa. Lue lisää energiansäästöhaasteesta.