Kun patterit alkavat hohkata kuumaa, ilmalämpöpumppujen kauppa räjähtää kolminkertaiseksi. Mutta ei hätää, pumpun ehtii hankkia täksikin talveksi. Toimitusaika vaihtelee viikosta kahteen.

Ilmalämpöpumppu säästää sähköä ja rahaa sähkö- tai öljylämmitteisessä talossa ja maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Esimerkki 1: Talon lämmitykseen ja käyttöveteen kuluu vuoden aikana sähköä 25 000 kWh tai öljyä 3 000 l. Ilmalämpöpumpulla säästää lämmityssähköä 2 000–7 000 kWh. Säästö on 250–800 euroa vuodessa.*

Esimerkki 2: Jos 100–150 neliön talon sähkölasku vuodessa on 1 200–1 800 euroa, ilmalämpöpumpulla säästää 400–600 euroa vuodessa.

Koska ilmalämpöpumppu asennuksineen maksaa 1 500–2 500, investointi on kuoletettu noin 3–6 vuodessa. Sen jälkeen se tuottaa puhdasta voittoa. Hyvin huollettu ilmalämpöpumppu kestää keskimäärin ainakin 10 vuotta. Asennuksesta ja huollosta voi tehdä kotitalousvähennyksen.

*Esimerkit Suomen Lämpöpumppuyhdistys, sähkö ja öljy 0,13 €/kWh (sähkö 13 c/kWh ja öljy 1,1 €/l 80 %:n hyötysuhteella).

Lupa asentamiseen taloyhtiöltä

Suomessa on yli 600 000 ilmalämpöpumppua, ja määrä kasvaa noin 50 000:llä vuodessa. Eniten ilmalämpöpumppuja on omakotitaloissa ja kesämökeissä, ja yhä kasvavassa määrin rivitaloissa, toimistorakennuksissa ja myös kerrostaloissa. Omakotitalossa asentamiseen ei tarvita lupia, mutta asunto-osakeyhtiössä pitää olla lupa taloyhtiön hallitukselta.

Alan erikoisliikkeet myyvät ja asentavat ilmalämpöpumppuja avaimet käteen -periaatteella. Ilmalämpöpumppuja myydään myös rautakaupoissa ja kodinkoneliikkeissä. Asentajalla pitää olla pätevyys kylmäasennus- ja sähkötöihin. Ilman niitä ei pumppua pidä lähteä kenenkään asentamaan.

Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa paikkaan, josta lämpö pääsee leviämään mahdollisimman laajalle. Sopivimpia ovat olohuone ja tuloaula. Ulkoyksikkö asennetaan rakennuksen seinustalle mieluiten maatukeen, jolloin vältytään varmasti seinän resonanssiääniltä. Yksikköjen sijoittelussa voi hyödyntää asentajan ammattitaitoa.

Ilmalämpöpumppu ei yksin riitä

Parhaat ilmalämpöpumput pystyvät lämmittämään 100–120 neliötä. Lämmöllä pitää olla esteetön kulku, joten lämmitettävien huoneiden ovien on oltava auki. Jos pumppu sijaitsee olohuoneessa, muiden huoneiden lämpötila on 2–3 astetta olohuonetta alhaisempi.

Tärkeätä on muistaa, että ilmalämpöpumppu ei yksin riitä: käyttövettä ja tulipalopakkasöitä varten tarvitaan toinen lämmitysjärjestelmä. Täydentävän lämmitysjärjestelmän termostaatti säädetään muutaman asteen pumpun tuottamaa lämpötilaa alhaisemmaksi, jolloin järjestelmä kytkeytyy päälle vasta sisälämpötilan mahdollisesti laskiessa.

Pumpun perushuolto on helppoa. Riittää, että imuroi pölyt sisäyksikön pölysuodattimista edes pari kertaa vuodessa. Ulkoyksiköstä kannattaa siivota lehdet ja risut. Kolmen vuoden välein voi irrottaa lian sisäyksikön kennosta ja puhallinsiivekkeestä suihkuttamalla niihin kennonpesuainetta.

Miten säästö syntyy?

Ilmalämpöpumppu käyttää toimiakseen sähköenergiaa. Sen avulla pumppu sitoo ulkoyksiköllään ilmasta lämpöenergiaa ja vapauttaa sen huoneistoon sisäyksikön kautta. Pumppujen hyötysuhde on 4,5–5,5. Se tarkoittaa, että laite tuottaa 1 kW:n sähköenergialla 4,5–5,5 kW lämpöenergiaa 7 °C:n ulkolämpötilassa.

Pumppujen hyötysuhde laskee, kun ilma viilenee. VTT:n testeissä parhaat pumput ovat kuitenkin toimineet vielä –30 asteen lämpötilassa, ja –25 asteessa niiden hyötysuhde on ollut 2,4. Pumppuja ei tarvitse sulkea kovimmillakaan pakkasilla.

Koska –30-asteinen ilma tuntuu ihmisestä jäätävän kylmältä, ei välttämättä ymmärretä, että se sisältää silti valtavasti lämpöenergiaa. Lämpöenergia loppuu ilmasta vasta silloin, jos lämpötila saavuttaa absoluuttisen nollapisteen, nolla Kelviniä eli –273,15 °C.

Ilmalämpöpumppu hidastaa ilmastonmuutosta

Ilmalämpöpumppu on tehokas väline taistelussa ilmastonmuutosta ja vaihtotaseen vajetta vastaan. Se voi käyttää Suomessa puhtaasti valmistettua sähköä, jolla muuttaa puhtaan ilman lämmöksi hyvällä hyötysuhteella. Tämä vähentää energian käyttöä.

Eikä vaihtotaseelle ja ilmakehälle tee välttämättä hyvää ostaa öljyä miljardeilla ulkomailta ja polttaa sitä taivaan tuuliin Suomessa, kun muitakin keinoja lämmittämiseen on.

Asiantuntija: Mikko Sandberg, Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja