Patterit kuumana? Kaksi laskelmaa kertoo, miten ilmalämpöpumppu tuo säästöä lämmityskuluihin
Paras ilmalämpöpumppu toimii kovillakin pakkasilla, ja huollettuna se kestää ainakin 10 vuotta.
Suomessa ilmalämpöpumppujen määrä kasvaa jatkuvasti. Eniten ilmalämpöpumppuja on omakotitaloissa ja kesämökeissä, ja yhä kasvavassa määrin rivitaloissa, toimistorakennuksissa ja myös kerrostaloissa.
Ilmalämpöpumpun suosiota selittää esimerkiksi se, että se säästää sähköä ja rahaa sähkö- tai öljylämmitteisessä talossa. Samalla se on yksi tapa hillitä ilmastonmuutosta.
Esimerkit ilmalämpöpumpun tuomista säästöistä
Koska ilmalämpöpumppu asennuksineen maksaa 2000–3000 euroa, investointi on kuoletettu noin 3–6 vuodessa. Hyvin huollettu ilmalämpöpumppu kestää keskimäärin ainakin 10 vuotta. Asennuksesta ja huollosta voi tehdä kotitalousvähennyksen.
Millaista säästöä ilmalämpöpumppu voi tuoda? Suomen Lämpöpumppuyhdistys antaa esimerkkejä.
Esimerkki 1: Talon lämmitykseen ja käyttöveteen kuluu vuoden aikana sähköä 25 000 kWh tai öljyä 3 000 l. Ilmalämpöpumpulla säästää lämmityssähköä 2 000–7 000 kWh. Säästö on 250–800 euroa vuodessa.*
Esimerkki 2: Jos 100–150 neliön talon sähkölasku vuodessa on 1 200–1 800 euroa, ilmalämpöpumpulla säästää 400–600 euroa vuodessa.*
*Esimerkit on laskettu seuraavilla oletuksilla: sähkö ja öljy 0,13 €/kWh (sähkö 13 c/kWh ja öljy 1,1 €/l 80 %:n hyötysuhteella).
Miten ilmalämpöpumppu toimii?
Ilmalämpöpumppu käyttää toimiakseen sähköenergiaa. Sen avulla pumppu sitoo ulkoyksiköllään ilmasta lämpöenergiaa ja vapauttaa sen huoneistoon sisäyksikön kautta. Pumppujen hyötysuhde on 4,5–5,5. Se tarkoittaa, että laite tuottaa 1 kW:n sähköenergialla 4,5–5,5 kW lämpöenergiaa 7 °C:n ulkolämpötilassa.
Pumppujen hyötysuhde laskee, kun ilma viilenee. VTT:n testeissä parhaat pumput ovat kuitenkin toimineet vielä –30 asteen lämpötilassa, ja –25 asteessa niiden hyötysuhde on ollut 2,4. Pumppuja ei tarvitse sulkea kovimmillakaan pakkasilla.
Koska –30-asteinen ilma tuntuu ihmisestä jäätävän kylmältä, ei välttämättä ymmärretä, että se sisältää silti valtavasti lämpöenergiaa. Lämpöenergia loppuu ilmasta vasta silloin, jos lämpötila saavuttaa absoluuttisen nollapisteen, nolla Kelviniä eli –273,15 °C.
Miten ilmalämpöpumppu asennetaan?
Ilmalämpöpumpun voi asentaa omakotitaloon ilman erillistä lupaa, mutta asunto-osakeyhtiössä lupa pitää olla taloyhtiön hallitukselta.
Alan erikoisliikkeet myyvät ja asentavat ilmalämpöpumppuja avaimet käteen -periaatteella. Ilmalämpöpumppuja myydään myös rautakaupoissa ja kodinkoneliikkeissä. Asentajalla pitää olla pätevyys kylmäasennus- ja sähkötöihin. Ilman niitä ei pumppua pidä lähteä kenenkään asentamaan.
Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa paikkaan, josta lämpö pääsee leviämään mahdollisimman laajalle. Sopivimpia ovat olohuone ja tuloaula. Ulkoyksikkö asennetaan rakennuksen seinustalle mieluiten maatukeen, jolloin vältytään varmasti seinän resonanssiääniltä. Yksikköjen sijoittelussa voi hyödyntää asentajan ammattitaitoa.
Ilmalämpöpumppu ei yksin riitä
Parhaat ilmalämpöpumput pystyvät lämmittämään 100–120 neliötä. Lämmöllä pitää olla esteetön kulku, joten lämmitettävien huoneiden ovien on oltava auki. Jos pumppu sijaitsee olohuoneessa, muiden huoneiden lämpötila on 2–3 astetta olohuonetta alhaisempi.
Tärkeätä on muistaa, että ilmalämpöpumppu ei yksin riitä: käyttövettä ja tulipalopakkasöitä varten tarvitaan toinen lämmitysjärjestelmä. Täydentävän lämmitysjärjestelmän termostaatti säädetään muutaman asteen pumpun tuottamaa lämpötilaa alhaisemmaksi, jolloin järjestelmä kytkeytyy päälle vasta sisälämpötilan mahdollisesti laskiessa.
Pumpun perushuolto on helppoa. Riittää, että imuroi pölyt sisäyksikön pölysuodattimista edes pari kertaa vuodessa. Ulkoyksiköstä kannattaa siivota lehdet ja risut. Kolmen vuoden välein voi irrottaa lian sisäyksikön kennosta ja puhallinsiivekkeestä suihkuttamalla niihin kennonpesuainetta.
Suomalaisiin koteihin, kesämökkeihin ja kerrostaloihin on asennettu tähän mennessä jo noin 800 000 ilmalämpöpumppua. Ne tuottavat vuosittain yhteensä noin kaksi terawattituntia energiaa ottamalla talteen ulkoilmaan varastoitunutta auringon lämpöä.
Asiantuntija: Mikko Sandberg, Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja
Tarvitsetko rahoitusta ilmalämpöpumppua varten? Kulutusluotto on laina, jolla voit rahoittaa elämäsi pienet tai suuret hankinnat. Tutustu luottoihin ja tee hakemus verkossa. |
Lue myös:
Säädä ilmalämpöpumppu näin helteellä – väärä säätö saa kodin tuntumaan jääkaapilta
Artikkeli on julkaistu 26.102018 ja sitä on päivitetty esimerkiksi ilmalämpöpumppujen määrällä 22.11.2021.