Moni kerrostaloasuja tuskaili kuumassa asunnossa vuoden 2021 poikkeuksellisessa helteessä. Ei siis ihme, että erityisesti kerrostaloasukkaiden into hankkia viilentävä ilmalämpöpumppu kasvoi kesällä.

– Kesän aikaan kerrostaloihin asennettiin yli 10 000 ilmalämpöpumppua, kertoo Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPY ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Hirvonen sanoo, että kerrostaloissa ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää nimenomaan viilennykseen, sillä lämmitettäessä ilmalämpöpumppu lisää asukkaan omaa sähkölaskua. 

Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppu sopii parhaiten pientaloihin, joissa on suora sähkölämmitys. Asuntojen lisäksi sillä voi lämmittää vaikka erillistä autotallia. Myös kesämökkeihin hankitaan nyt innokkaasti ilmalämpöpumppuja. 

– Ilmalämpöpumppu sopii periaatteessa mihin tahansa rakennukseen muutamin rajoituksin. Se on fiksu investointi, sillä se maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa. Esimerkiksi omakotitalon lämpökustannuksissa syntyy vuosittain säästöjä useita satoja euroja, Hirvonen sanoo.

Ilmalämpöpumpun hankinta: ota huomioon nämä asiat

Muutama asia on hyvä selvittää ennen kuin lähtee tekemään kauppoja ilmalämpöpumpusta ja sen asennuksesta.

– Aluksi kannattaa miettiä käyttötarkoitus. Omakotitaloihin hankitaan useimmiten ilmalämpöpumppu lämmittämään kotia, mutta lämpimien kesien myötä myös viilentämään asuntoa. Kerrostaloihin ilmalämpöpumppu hankitaan ensisijaisesti viilentämään, Hirvonen sanoo.

Kerrostaloon tai rivitaloon asennettava ilmalämpöpumppu edellyttää taloyhtiön lupaa ennen työn aloittamista tai muutosilmoitusta.

Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain Tukesin hyväksymä pätevä asennusliike. Esimerkiksi kylmäaineen käsittelyssä vaaditaan Tukesin rekisterissä oleva kylmäainelupa ja sähköasennuksia varten sähköasennusoikeudet. Ilmalämpöpumppu ja sen asennus tarjotaan useimmiten yhtenä pakettina.

– Kannattaa valita luotettava asennusliike, jonka valikoimassa on tunnettuja laitteita. Hyvä asennusliike kuuntelee asiakkaan toiveita, tekee asennuksen turvallisesti, huolehtii käyttöopastuksesta ja jälkihuollosta. Asennusliikkeen kanssa on hyvä neuvotella ilmalämpöpumpun ulko- ja sisäyksikön sijoituksesta talossa.

Kerrostaloon tai rivitaloon asennettava ilmalämpöpumppu edellyttää taloyhtiön lupaa ennen työn aloittamista tai muutosilmoitusta.

– Kerrostalojen suhteen on joitakin rajoituksia esimerkiksi Helsingin keskustan alueella. Asuntoihin, joissa ei ole parveketta, on vaikea asentaa ilmalämpöpumppua julkisivurajoitusten vuoksi.

Ilmalämpöpumpun voi asentaa mihin aikaan tahansa vuodesta. Myyntipiikit ovat keväällä, kun kesäksi kaivataan viilennystä, ja syksyllä, kun asuntoon halutaan lisää lämpöä peruslämmityksen rinnalle.

– Asennus kannattaisi ajoittaa talvikaudelle, jolloin asennusliikkeillä on enemmän aikoja vapaana, ja hinnatkin ovat huippukausia huokeampia, Hirvonen vinkkaa.

Suomalaisiin koteihin, kesämökkeihin ja kerrostaloihin on asennettu tähän mennessä jo noin 800 000 ilmalämpöpumppua. Ne tuottavat vuosittain yhteensä noin kaksi terawattituntia energiaa ottamalla talteen ulkoilmaan varastoitunutta auringon lämpöä.

Kotitaloudet voivat hyödyntää ilmalämpöpumpun hankinnassa kotitalousvähennystä. Taloyhtiöt voivat rahoittaa energiaremontin esimerkiksi OP:n Energiaremontti-palvelupaketin avulla, jossa kustannukset jaetaan kuukausimaksuiksi leasing-rahoituksella.

Lue myös:

Aurinkoenergia pienentää omakotiasukkaan sähkölaskua – näillä vinkeillä aurinkosähkön hankinta onnistuu

Uusitko lämmitysjärjestelmän? Nyt voit hakea tukea kotisi energiaremonttiin