Kiinteistömarkkinat tarjoavat jatkossakin vakaata tuottoa, kun kassavirta on säännöllistä, kiinteistöjen sijainnit on tarkkaan harkitut ja rakentamisessa huomioidaan ympäröivä luonto ja sen monimuotoisuus.
Nyt kun asuntojen hinnat ovat laskeneet ja hintojen odotetaan edelleen laskevan, saattaa moni miettiä, onko nyt hyvä aika ostaa asunto, vai kannattaisiko kenties odottaa vielä ja ostaa huomenna sama asunto halvemmalla. Lyhyt vastaus on tietenkin se, että kannattaa odottaa ja ostaa, kun hinnat ovat matalimmillaan. Käytännössä kysymys ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Eikä se ajoittaminenkaan asuntomarkkinoillakaan helppoa ole.
Yhä useampi kiinteistösijoittaja haluaa nyt sijoittaa taksonomian asettamien tavoitteiden mukaisesti. Mutta miksi taksonomia on tärkeää ja mitä sillä saavutetaan?
Asunto-osakeyhtiö Toijalan Telkänranta vaihtoi lämmitysmuodon maakaasusta maalämpöön. Muutos toi taloyhtiölle huimat säästöt. Urakka sujui paikallisten toimijoiden ansiosta sujuvasti ja suunnitellussa aikataulussa.
Energiakriisin ja korkojen nousun myötä monessa taloyhtiössä vastikkeet ovat nousussa, mutta erot ovat suuria alueellisesti ja kohteittain. Nyt kannattaa osallistua yhtiökokoukseen, jossa tehdään tärkeitä päätöksiä kiinteistön hoidosta ja yhtiön rahankäytöstä.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana eläkeyhtiöt ovat kaksinkertaistaneet sijoituksensa pörssin ulkopuolisiin yrityksiin. Historiallisessa tarkastelussa niistä on saanut mukavasti lisätuottoa suhteessa listattuihin osakkeisiin. Uuden OP-rahaston myötä se on nyt mahdollista myös piensijoittajille.
”Vastikkeet voivat nousta moninkertaisiksi”. ”Taloyhtiöitä voi mennä konkurssiin”. Negatiivisia uutisia on riittänyt taloyhtiöille jo pitkän aikaa. Taloyhtiön taloutta voi kuitenkin parantaa monin tavoin. Listasin viisi tapaa taloyhtön talouden tasapainottamiseen.
Kevät on aikaa, jolloin valtaosassa taloyhtiöitä laaditaan budjettia tälle tilikaudelle. Polttavana puheenaiheena jo kuukausien ajan on ollut luonnollisesti vastikkeiden nousu.
Isännöitsijä on ulkopuolinen, palkattu henkilö, joka puolueettomasti auttaa taloyhtiön osakkaita heidän tärkeimmän omaisuutensa arvon säilymisestä. Isännöintialalla on vielä paljon tehtävää, jotta isännöitsijän työpanos ymmärretään muunakin kuin muistion kirjoittajana tai tilinpäätöksen tekijänä.
Uutisia lukemalla voi saada hyvin negatiivisen kuvan asuntomarkkinoista. On kuitenkin syytä muistaa, että toiminnallisesti hyvät ja hyvillä sijainneilla olevat kiinteistöt säilyttävät tuottokykynsä. Nykyinen markkinatilanne tuo sijoittajalle myös mahdollisuuksia.
Taloyhtiöissä kuulee puhuttavan toisinaan hieman ikävään sävyyn vuokralaisista. Useissa taloyhtiöissä vuokra-asukkaita saattaa kuitenkin olla valtaosa. Jotta taloyhtiö pysyy maksukykyisenä - eli kaikilla sijoittajilla on varaa maksaa vastikkeensa - on tärkeää, että taloyhtiössä on hyvä vuokralaisen asua ja olla.