Lumi eristää hyvin ja estää routaa menemästä syvemmälle putkiin saakka. Lumeton talvi ja kireät pakkaset ovat putkien kannalta huono yhdistelmä. Vesiputket voivat jäätyä erityisesti pakkasen kiristyessä nopeasti. Jos putken tilavuus ei riitä vastaanottamaan jäätymistä tai lämpölaajenemista, putki halkeaa.

Vesiputkien lisäksi vuotovahingon saattaa aiheuttaa rakennuksen ulkoseinässä olevan vesipisteen eli vesipostin jäätyminen.

– Vesipostin venttiilin jäätyminen johtuu usein asennusvirheestä, mutta se saattaa jäätyä myös siinä tapauksessa, että vesipostiin on jätetty talveksi kasteluletku kiinni eikä vesiposti ole sen vuoksi päässyt valumaan tyhjäksi. Kasteluletku pitää siis muistaa irrottaa vesipostista syksyisin, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

Myös kiinteistöjen vesimittarit rikkoutuvat herkästi pakkasella. Pienikin jäätyminen saattaa rikkoa niiden kansilasin ja aiheuttaa vuodon.

Estä putkien jäätyminen varmistamalla rakennuksessa riittävä lämpötila ja kunnollinen eristys

 Putkien ja vesimittareiden jäätymistä voi estää sillä, että varmistaa niiden eristyksien olevan kunnossa ja tarvittaessa lisäeristää ne. Vesimittaria lähellä olevat ilmanvaihtoluukut kannattaa sulkea ja tarvittaessa peittää mittari lämpimällä peitolla. Kylmä ilmaviima jäädyttää putket nopeasti.

– Jos jäätymisen syynä on putkien puutteellinen eristys tai muu rakennus- tai asennusvirhe, vakuutus ei korvaa vahinkoa. Kannattaa siis huolehtia, että eristykset ovat kunnossa, Kujala sanoo.

Asianmukaisesti eristetyt putketkin voivat kuitenkin jäätyä, jos rakennusta ei lämmitetä riittävästi. Vakuutuksen suojeluohjeissa edellytetäänkin, että kaikissa huonetiloissa pidetään tasainen, vähintään +12 asteen lämpötila ja että ilmankierrosta eri huonetilojen välillä huolehditaan. Suojeluohjeiden laiminlyönti voi johtaa korvauksen alentamiseen, joten niihin kannattaa tutustua huolellisesti.

Pakkasilla voi myös sijoittaa ylimääräisen lämmittimen tilaan, jossa epäilee putkien jäätyvän. Tällöin täytyy ottaa huomioon laitekohtaisesti tarvittavat suojaetäisyydet. Kannattaa myös varmistaa, että lämmin ilma pääsee kiertämään ja lämmittämään ulkoseinän tai oven lähistöllä olevia putkia.

Kutsu ammattilainen sulattamaan jäätyneet putket

Jos rakennusta, esimerkiksi kesämökkiä, ei lämmitetä lainkaan, on vedet kytkettävä pois päältä ja putket sekä LVI-laitteet tyhjennettävä. Yli viikoksi tyhjilleen jätetystä rakennuksesta tulee sulkea käyttövesiverkoston sulkuventtiili siinäkin tapauksessa, että rakennus pidetään lämpimänä.

– Jos vesimittari tai putki kaikesta huolimatta jäätyy, niiden sulattaminen kannattaa jättää ammattilaisille. Vesimittareiden korjaaminen kuuluu vesilaitoksille, mutta jos mittari on ehjä, voi putken sulattamiseen kutsua lvi-alan ammattilaisen. Missään tapauksessa sulatuksessa ei saa käyttää avotulta tai kuumailmapuhallinta, Kujala neuvoo.

Lue myös:

Lämmityskausi alkaa – huolehdi paloturvallisuudesta

9 + 1 vinkkiä, joilla pidät tuholaisjyrsijät poissa keittiöstä ja puutarhasta