Lämmityskauden käynnistyessä on hyvä kerrata tulisijan oikeaoppinen käyttö nuohoamisesta tuhkien käsittelyyn.

Tilaa savuhormisi nuohous säännöllisesti

Vakituisen asunnon savuhormi pitää nuohota vuoden ja vapaa-ajan asunnon kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto on nuohottava kerran vuodessa. Tulisijojen ja savuhormien säännöllinen nuohous parantaa paloturvallisuutta, ja sillä ehkäistään muun muassa vaarallisia nokipaloja.

Nuohoojaa voi olla vaikea saada. Jos nuohous on tilattu ennen määräajan umpeutumista, vahingon sattuessa vakuutuskorvauksia ei vähennetä. Tulisijoja ei kuitenkaan kannata käyttää, jos nuohousta ei ole tehty määräaikaan mennessä.

Sisäministeriön tilastojen mukaan rakennuspaloista ja rakennuspalovaaroista noin 15 prosenttia liittyy tulisijoihin ja savuhormeihin. Tulisijojen ja savuhormien paloista nokipaloja on noin kolmasosa. Yli kolme vuotta käyttämättä ollutta tulisijaa ei tule käyttää, ennen kuin se on nuohottu ja tarkastettu.

Vältä ilmalukko

Esilämmitä tulisija, jos sitä ei ole käytetty pitkään aikaa. Avaa aina ensiksi pellit. Polta tuhkaluukussa sanomalehtipaperia, sillä se kuivattaa rakenteita.

Pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittäminen tulee aloittaa pikkuhiljaa, ettei kylmä takka halkea tai hormiin synny ilmalukkoa.

Ilmalukot aiheuttavat savuvahinkoja joka vuosi. Ilmalukko syntyy, kun kylmää ja kosteaa tulisijaa lämmitetään liian nopeasti. Ensin hormi näyttää vetävän hyvin, mutta sitten se pölläyttää savut sisälle.

Näin sytytät takan

  1. Puhdista tulipesä ja tuhkaluukku tuhkasta.
  2. Avaa tulisijan ilmanottoaukot.
  3. Avaa savupelti ja voit samalla avata raottaa ikkunaa, jotta tulisija saa riittävästi korvausilmaa.
  4. Aseta isot klapit alle ja pienet päälle ja jätä sivuille tilaa, jotta ilma voi kiertää. Aseta päällimmäiseksi tuohet ja pienet sytytyskepit. Käytä vain kuivia puita. Kuivat klapit helähtävät, kun niitä lyödään yhteen. Sytytä päältä.
  5. Tarkasta aina sytytystapa tulisijasi sytytysohjeista.  

Käytä kipinäsuojaa

Tulta pitää vahtia, kun lämmität asuntoasi tulisijalla. Käytä kipinäsuojaa, jos tulisijasi on esimerkiksi avotakka. Älä säilytä takan edustalla palavaa materiaalia, sillä tuhkaluukusta lentävät kipinät voivat sytyttää sen palamaan. 

Säilytä polttopuita oikein

Säilytä polttopuita sateelta suojassa paikassa, jossa ilma kiertää.

Älä säilytä puita asuinrakennuksen seinustalla tai autotallissa, koska se aiheuttaa tulipaloriskin ja voi vaurioittaa rakenteita.

Ota puut sisälle lämpiämään 1–2 päivää ennen polttamista.

Säilytä tuhkaa huolellisesti

Anna tuhkan jäähtyä tulipesässä ja siirrä jäähtynyt tuhka vain palamattomaan, kannelliseen metalliastiaan. Kaada tuhkan päälle vettä tai talvella lunta. Älä säilytä tuhkaa terassilla tai rakennuksen välittömässä läheisyydessä.

Virheet ja huolimattomuus tuhkan käsittelyssä nostavat palovahinkojen todennäköisyyttä, minkä takia tuhkapaloista ei välttämättä makseta täysimääräistä korvausta.

Muista riittävä määrä palovaroittimia

Palovaroittimia pitää olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Suositeltavaa kuitenkin on, että palovaroitin asennetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja yöpymistilaan, poistumisreiteille, kuten eteiseen sekä portaikkoihin ja muihin korkeisiin tiloihin.

Sijoita palovaroitin kattoon keskelle huonetta, kuitenkin vähintään 50 senttimetrin päähän seinästä, nurkasta tai kattopalkista.

Testaa palovaroittimen toiminta vähintään kerran kuukaudessa.

Testaa palovaroittimen toiminta vähintään kerran kuukaudessa, vaihda paristot kerran vuodessa ja hanki uusi palovaroitin 5–10 vuoden välein.

Varmista myös, että alkusammutusvälineet, kuten käsisammutin ja sammutuspeite, ovat kunnossa ja poistumisreiteillä ei ole esteitä.

Lue myös:

Lapsiperhe menetti kotinsa tulipalossa: Uutta taloa Leppäset rakensivat koko perheen voimin

Ethän alivakuuta omaisuuttasi? Päivitä vakuutuksen tiedot – voit välttää kalliin virheen