Jotkut asiat ovat vielä kesken, mutta Leppästen tunnelmat ovat jo huojennuksen puolella. Joulun 2022 alla kotinsa tulipalossa menettänyt perhe pääsi muuttamaan uuteen taloonsa kesälomien jälkeen.

– Matista huomaan, että hän pystyy nyt hengittämään vapaasti, Ritva, Ritu, Leppänen kertoo.

Hän itse pelkäsi, nostaisiko muutto esiin takaumia. Uusi talo nousi samalle tontille kuin perheen aiempi, vuonna 2005 valmistunut koti.

– Tulipalon jälkeen en pystynyt nukkumaan. Kun laitoin silmät kiinni, näin pelkkiä liekkejä, Ritu kertoo.

Tuttuun pihapiiriin paluu ei lopulta ahdistanutkaan. Uusi talo on tuntunut kodilta alusta asti.

– Lapset ovat sitä mieltä, että minä olen ikään kuin herännyt henkiin täällä, suurperheen äiti sanoo.

Se, että uudesta kodista puuttuu vielä ovia ja saunan lauteet, tuntuu pikkuseikalta. Ritun Merikarvialla asuva äiti ja muutama muu sukulainen ovat tulossa katsomaan taloa tänään.

– Toissailtanakin meillä kävi vieras – ystävä, joka toi kukkakimput kaikille kotona olleille perheenjäsenillemme.

Leppästen talo on valmistunut aikataulussaan. Matti ja Ritu kertovat, että kodin edusta laitetaan pian uuteen uskoon.

Viidessä minuutissa tulta pakoon

Leppästen uusi koti on suunniteltu sillä silmällä, että viiden vuoden kuluttua todennäköisesti vain perheen kaksi nuorinta tytärtä asuvat äidin ja isän kanssa. Vanhan talon palosta löytyy joitain kännykkäkuvia.

Ritun puhelimeen on tallentunut kuva, jossa koko talon toinen pääty on tulessa.

– Palohälytin soi aamulla kello 6.20, kymmentä minuuttia aikaisemmin kuin herätyskello olisi soinut.

Aluksi Ritu luuli, että tulessa on varastorakennus, ei koti. Matti Leppänen huusi perheen vanhimmalle pojalle, että tämä menisi ulos katsomaan, voitaisiinko palolle tehdä itse jotain.

Kun Otto Leppänen vastasi, että ei, myös muut olivat ulkona viidessä minuutissa.

Lopulta kahdenlapsinen perhe todisti pakkasessa, kuinka heidän kotinsa paloi korjauskelvottomaksi. Myös lähes koko irtaimisto, rakkaimpina lasten tekemä taide ja islantilaisneuleet, katosivat liekkeihin.

– Kattorakenteista lähtenyt palo oli levinnyt pitkälle ennen kuin savu tuli katon läpi ja palovaroitin soi, Ritu kertoo.

Yläkoululaiset open tukena 

Reilun kolmen tuhannen asukkaan Rantasalmella kaikki tiesivät tapahtuneesta pian. Koko kylä oli valmiina auttamaan.

– Työkaverini alkoivat kerätä rahaa lasten joululahjoihin, ja tarjolla oli niin paljon vaatteita ja tavaroita, että emme voineet edes ottaa kaikkea vastaan.

– Kun emme itse oikein jaksaneet jutella ja kertoa, mitä olisimme tarvinneet, Matin veljen vaimo alkoi organisoida apua, Ritu kertoo.

Myös kunnan sosiaalitoimi, lastensuojelu, SPR ja jopa kotitalousopettajana työskentelevän Ritun oppilaat reagoivat hätään.

– Yksikin seiskaluokkalainen kertoi laittaneensa keräykseemme kympin, viikkorahansa. Toinen oppilas pohti, kuinka hän olisi halunnut lähettää minulle joulukortin, mutta ei pitänyt sitä tilanteeseen sopivana.

Evakossa ollessamme tajusimme, että tragedia lähensi meitä. Edes murrosikäiset pojat eivät halunneet olla yhtä paljon poissa kotoa kuin aiemmin.

Ritun omat ei voi olla totta -ajatukset laimenivat, kun oli pakko ryhtyä toimimaan.

– Minulla alkoi virastoissa istuminen heti joulun jälkeen. Kaikkien meidän kaikki kortit piti uusia.

Joululomalta Ritu palasi normaalisti töihin, mutta jäi pian kuukaudeksi sairauslomalle.

– En yksinkertaisesti pystynyt lopettamaan itkemistä, hän kertoo.

Kahdeksanvuotias Asta on iloinen siitä, että hänen leikkimökkinsä säästyi tulipalolta.

Heti uutta kotia suunnittelemaan

Lapsiperheen elämässä oli tapahtumassa monia isoja asioita juuri tulipalon aikaan. He olivat ostaneet saarimökin paloa edeltävänä päivänä, ja palon jälkeisenä päivänä Matti meni paikalliseen Osuuspankkiin kauppakirjojen tekoon.

– Sain sovittua tutun virkailijan kanssa mökin lainan, vaikka vakuudeksi sopimaamme taloa ei enää ollutkaan, Matti kertoo.

Hänen ja Ritun huolta hälvensi myös se, että heillä on kattava kotivakuutus. Korvauksia he saivat poliisi- ja palonsyyntutkinnan valmistuttua.

Palon syy ei selvinnyt tutkinnan aikana.

– Uuden talohankkeen aloitimme heti onnettomuuden jälkeen, koska tiesimme, että vakuutuksemme ovat kunnossa, Matti kertoo.

Rakennusalan yrittäjänä hän tiesi kuinka edetä. Hänelle oli jo tapaninpäivänä selvää, millainen uudesta kodista tulisi.

Tapaninpäivän iltana Matti soitti tutulle arkkitehdille, ja Leppäset pääsivät tutkimaan tulevan kotinsa luonnospiirustuksia jo uudenvuodenaattona.

– Arkkitehdillä oli entuudestaan tiedot tontistamme. Uuden talon hän piirsi entiseen verrattuna vähän ylemmäksi rinteeseen. Me olimme ilmoittaneet vain, että tarvitsemme kolme makuuhuonetta ja yhden ison tilan, Matti kertoo.

Alun perin Leppästen piti rakentaa tänä vuonna vain uusi rantasauna ja pieni saunamökki.

Ritu jatkaa, että oli hänellä pari muutakin toivetta.

– Edellisessä talossa makuuhuoneemme ikkuna oli sisäpihalle päin. Uuteen makkariin halusin järvinäköalan sekä erillisen kuistin ja kylpyhuoneen. 

Iloa syntymäpäivästä, häistä ja kihlajaisista

Tulipalon jälkeen perhe päätti, että jo sovituista asioista pidetään kiinni. Joulunpyhinä lähdettiin Mikkeliin Tertin Kartanoon Ritun 50-vuotispäivälounaalle. Seuraavaksi juhlittiin esikoistytär-Sannin häitä.

– Me saimme olla häissä oikeastaan vain vieraina, sillä pitopalvelu ja Sannin ystävät järjestivät kakut ja muun tarjoilun, Ritu kertoo.

Häiden jälkeen tuli Topi-pojan kihlajaiset, ja Leppäsille muutti pieni Pörrö.

– Pörrön kasvattaja sanoi, että meidän ei olisi tarvinnut ottaa pentua, mutta emme voineet aiheuttaa lapsille enää yhtään uutta pettymystä, Ritu ja Matti sanovat.

Pörri on Elsan koira, mutta muutkin kutsuvat sitä terapiakoirakseen.

Väliaikaiskodissa arjesta pyrittiin tekemään mahdollisimman mutkatonta.

– Menimme tietoisesti välillä siitä, mistä aita oli matalin. Ei sekään, että söimme paljon valmisruokia, ollut vaarallista, Ritu sanoo.

Väliaikaiskodin perhe sai vanhasta kartanosta. Siellä kukaan ei uskaltanut mennä nukkumaan ennen kuin taloon oli asennettu useita palovaroittimia.

– Evakossa ollessamme tajusimme, että tragedia lähensi meitä. Edes murrosikäiset pojat eivät halunneet olla yhtä paljon poissa kotoa kuin aiemmin.

Tuleva mummola 

Uudessa kodissa näkyy Matin ja lasten kädenjälki. Rakennusprojektin aikana isossa roolissa olivat varsinkin juuri talonrakentajaksi valmistunut Otto, kaksi vuotta talonrakentajaksi opiskellut Topi sekä saman ammatin opinnot tänä syksynä aloittanut Aatu.

Itseään Matti kuvaa lähinnä työnjohtajaksi.

– Muista lapsistamme Eeva, Klaus ja 11-vuotias Elsakin auttoivat monella tavalla, Eeva varsinkin maalasi paljon, Matti kertoo.

Sannin (kesk.) häät toivat iloa Matin, Ritun ja muun perheen elämään tulipalon jälkeen. Sanni ja tämän puoliso asuvat Kuopiossa, mutta ovat myös tehneet töitä rakennuksella.

Hän ja Ritu uskovat, että vastavalmistuneesta talosta tulee vielä niin mummola kuin heidän vanhuudenkotinsa.

– Meillä on nyt valmiiksi esimerkiksi niin leveä kylpyhuoneen ovi, että pääsemme kylpyhuoneeseen myös rollaattorilla tai pyörätuolilla, Ritu sanoo.

Tilaa Leppäsillä on nyt parikymmentä neliötä edellistä taloa vähemmän. Jo aiemmin perheessä totuttiin siihen, että nukkumisessa sopu sijaa tekee.

Turhia riitoja ei tullut

Ritu rakastaa elämää ympärillä. Matti tuumii, että heidän kotinsa on ollut aina kuin majatalo ja täynnä varsinkin viikonloppuisin.

Tänä viikonloppuna joku tytöistä luovuttaa sänkynsä mummolle ja toinen pikkuveljen kaverille. Itselleen tytöt tekevät siskonpedin yhdistettyyn keittiö-ja olohuoneeseen.

– Edellisessä kodissa meillä oli värikästä ja vahvoja tapetteja, nyt on vain vahvoja persoonia, Ritu virnistää.

Hän ja Matti kiittelevät rakennusprojektin aikaista työnjakoaan. Lapsista ja väliaikaiskodista vastuun kantanut Ritu kävi rakennuksella koko aikana vain muutaman kerran.

– Meillä on hyvä mieli siitä, että osasimme olla näin järkeviä. Aivan varmasti vältyimme monelta turhalta riidalta, kun annoimme toinen toisellemme tilaa hoitaa omaa puoliskoaan, Ritu ja Matti sanovat.

Kotivakuutuksesta korvataan huoneiston ja irtaimiston vahinkoja. Vakuutuksesta saat turvaa esimerkiksi palovahingon, vesivahingon ja myrskyvahingon varalle. Voit määritellä vakuutuksen kattamaan myös kodin tavaroiden vahingot, kuten tavaroiden särkymiset, varkaudet ja menetykset. Lue lisää.

Lue myös:

Sarin koti tuhoutui silmien edessä – tulipalo vei kaiken

Tulipalo tuhosi kaiken, vakuutukset mahdollistivat liiketoiminnan jatkuvuuden

Hotelliyritys nousi tulipalon jälkeen uuteen kukoistukseen – muiden ihmisten apu kantoi kriisin yli