Suomen Akut Oy:n toimitusjohtaja Kari Rautionaho muistelee vieläkin järkyttyneenä tulipaloa, jossa yrityksen 740 neliön toimitilat ja varasto tuhoutuivat.

– Olin vaimoni Marin kanssa Tampereen toimipisteellämme, kun aloin saada kännykkääni hälytysviestejä, että Rovaniemen varaston lämpötila nousee hurjaa vauhtia. Palohälytintietojen perusteella tulipalo oli todennäköiesti saanut alkunsa sähköviasta varaston välikatossa ja levinnyt nopeasti koko varastoon, Rautionaho kertoo.

Paloa oli sammuttamassa 10 pelastuslaitoksen yksikköä, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

– Menetimme hetkessä 600 000 euron arvoisen varaston, joka oli liiketoimintamme sydän. Sieltä lähtivät maahantuomamme tuotteet viiteen muuhun myymäläämme ja sieltä hoidettiin verkkokauppatilaukset, joten palo vaikutti koko ketjuumme. Olimme täysin lamaantuneita ja shokissa. Koko liiketoiminta piti aloittaa uudelleen tyhjästä, Rautionaho sanoo.

Rovaniemelle oli löydettävä uudet väliaikaiset toimitilat ja varastoa oli täydennettävä nopeasti kysynnän paikkaamiseksi.

– Saimme kuukaudessa Rovaniemen väliaikaisen myymälän pystyyn ja toiminnan käyntiin. Vaimoni ja minä olimme otettuja, miten sitoutuneesti henkilökuntamme oli mukana liiketoiminnan uudelleenkäynnistämisessä. Todellinen voima ja usko tulevaisuuteen tuli tästä yhteistyöstä, Rautionaho sanoo.

Mari ja Kari Rautionaho

Vakuutukset pelastivat - keskeytysvakuutus tuo turvaa tulipalon kohdatessa

Onni onnettomuudessa oli, että tuhoutuneiden toimitilojen valmistumisen aikoihin Rautionaho oli pankkisuhdetta vaihtaessaan käynyt myös läpi yrityksen liiketoiminnan kannalta tärkeät vakuutukset. Pohjolan Osuuspankkiin Rovaniemelle pankkiasiansa keskittänyt Rautionaho sai pankin puolelta vinkin vakuutusedustaja Pekka Saarisesta, jonka asiantuntemuksella kartoitettiin Suomen Akut Oy:n riskitilanteet ja tarvittavat vakuutukset.

– Yritykseni kannalta yksi tärkeimmistä vakuutuksista on keskeytysvakuutus, joka turvaa yrityksen toiminnan jatkuvuuden, jos eteen tulee yllättävä häiriötilanne, kuten esimerkiksi tulipalo. En olisi oma-aloitteisesti osannut ottaa yritykselleni tällaista vakuutusta, ellei Pekka olisi ottanut sitä puheeksi, Rautionaho sanoo.

Keskeytysvakuutuksen ansiosta Suomen Akut Oy sai 12 kuukauden ajan korvausta menetetylle myyntikatteelle. Se auttoi vaikean ajan yli. Myöskään henkilökuntaa ei tarvinnut lomauttaa, vaan kaikki 16 työntekijää säilyttivät työpaikkansa.

– Lisäksi rakennuksen, varaston ja irtaimiston täysarvovakuutukset osoittautuivat hyväksi investoinniksi. Ne korvasivat liiketilalle aiheutuneet tuhot sekä menetetyn varaston arvon sen hetkisen tilanteen mukaan, Rautionaho sanoo.

Rautionahon mukaan yrittäjän ei kannata pihistellä vakuutuksissa, sillä koskaan ei tiedä, milloin ne tulevat tositarpeeseen.

– Koskaan et maksa turhaan, vaan minimoit yritystoimintasi riskejä. Ilman vakuutuksia yritys voi mennä pahimmassa tapauksessa konkurssiin, hän muistuttaa.

Suomen Akut Oy:n toimitusjohtaja Kari Rautionaho tulipalon tuhoaman varaston raunioiden edessä.

 

Korona ei kurita – tähtäimessä 10 uutta myymälää

Suomen Akkujen Rovaniemen uudet toimitilat avattiin elokuussa 2020. Uudet 1100 neliön tilat Rovaniemen Lampelankadulla toimivat samalla myös ketjun muiden myymälöiden ja verkkokaupan varastona. Rautionahoilla on luja usko akkumarkkinoiden kasvuun.

– Tavoitteenamme on avata lähivuosina 10 uutta toimipistettä. Akkubisnes on kannattava kasvubisnes, jota kiihdyttävät langattomien, akku- tai paristokäyttöisen laitteiden käytön lisääntyminen. Meiltä löytyy laaja valikoima akkuja kuluttajien ja yritysten tarpeisiin.

Edes korona ei ole kurittanut Suomen Akkujen bisnestä. Firmalla on kasvun nälkää ja uskoa tulevaisuuteen.

– Maaliskuussa oli pari viikkoa hiljaisempaa, mutta sitten kauppa alkoi käydä. Vaikuttaa siltä, että koronakriisin myötä ihmiset huoltavat enemmän käytössä olevia laitteitaan ja hankkivat elinkaarensa päähän tulleiden akkujen tilalle uudet ennen kuin hankkivat uuden laitteen tilalle. Autoa ei heti vaihdeta vaan hankitaan uusi akku. Remonttibuumin myötä työkoneet ovat ahkerammassa käytössä ja niiden tehot vaativat akkuvoimaa, Rautionaho sanoo.

Lue myös:

Pohjola Vakuutus on yrityksesi riskienhallinnan kumppani - katso, miten olemme mukana yrityksesi erilaisissa käännekohdissa

Tutustu yrityksen vakuutuksiin ja pyydä tarjous